• Business

    Παντελής Κάπρος: Συναντήσεις με ΡΑΑΕΥ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ για την επάρκεια του συστήματος

    Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

    Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


    Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε χθες  Τετάρτη 31 Μαΐου ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος  με τη ΡΑΑΕΥ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ενημερωθεί για την επάρκεια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εν όψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.

    Ειδικότερα, χθες το πρωί συνάντησε τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κ. Θανάση Δαγούμα και τους κλαδικούς Αντιπροέδρους Ενέργειας Δημήτρη Φούρλαρη, Υδάτων Δημήτρη Ψυχογιό με θέμα  την πλήρη λειτουργία η νέα Υπεραρχή, η οποία θεσμοθετήθηκε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.

    Αμέσως μετά συναντήθηκε με τους διαχειριστές του δικτύου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια τροφοδοσίας της αγοράς και την επάρκεια του συστήματος ενόψει καλοκαιριού. Ακολούθως οι επικεφαλής των Διαχειριστών και της ΡΑΕΕΥ πραγματοποίησαν ευρύτερη σύσκεψη με τον υπουργό Παντελή Κάπρο και τη Γενική Γραμματέα κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι όλοι διαβεβαίωσαν τον υπουργό, ότι δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για τη λειτουργία της αγοράς, στον βαθμό που δεν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Ένα ενδεχόμενο που συζητήθηκε ήταν το ενδεχόμενο αύξησης των εξαγωγών αν οι τιμές ρεύματος στις γειτονικές χώρες αυξηθούν, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων από την ξηρασία στη Νότια και Δυτική Ευρώπη. Μεγάλες εξαγωγές σε συνδυασμό με  αυξημένη ζήτηση στη χώρα λόγω καιρικών συνθηκών θα μπορούσαν να πιέσουν το σύστημα, αλλά ακόμη και τότε οι Διαχειριστές σημείωσαν ότι το σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί με μια καλή διαχείριση.

    Υπενθυμίζεται  ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα είναι ενισχυμένο φέτος με επιπλέον 1500 MW, καθώς θα είναι δυνατό να τεθούν σε λειτουργία εάν χρειαστεί οι νέες μονάδες, της  Mytilineos στη Βοιωτία (826 MW) και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» (660 ΜW).

    Στο σύστημα έχει προστεθεί επίσης σε σχέση με πέρυσι επιπλέον ισχύ από ΑΠΕ 100 MW, ενώ τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελούν τη μεγάλη εφεδρεία  για τις θερινές καταναλώσεις, βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως και τα αποθέματα λιγνίτη και τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

    Όσον αφορά το ανάποδο πρόβλημα,  τις περιόδους υψηλής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να στείλει στη ΡΑΕ εισήγηση για το θέμα των περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει οριζόντιες και αναλογικές περικοπές, με βάση την ισχύ παραγωγής κάθε σταθμού ΑΠΕ την ώρα που λειτουργεί και όχι με βάση την εγκατεστημένη ισχύ.

    Διαγωνισμός Αποθήκευσης

    Μέσα στο μήνα Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ ο διαγωνισμός για την αποθήκευση ενέργειας. Για το θέμα αυτό ο υπηρεσιακός υπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Φούρλαρη προχθές, σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού για τα συστήματα αποθήκευσης, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση.

    Όπως συμφωνήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για αυτόνομες μπαταρίες (standalone), θα προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ στις 15 Ιουνίου και θα τρέξει με εξπρές διαδικασίες για να επιτευχθούν τα ορόσημα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης να διασφαλιστεί ότι δε θα χαθούν πόροι και κυρίως να πραγματοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι σημαντικές επενδύσεις της αποθήκευσης για την ευστάθεια.

    Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε 21 μέρες οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές και τις εγγυητικές τους ώστε ο διαγωνισμός να περάσει πλέον στη σκυτάλη της νέας κυβέρνησης με στόχο να έχει  κλείσει πριν το 15Αύγουστο.
    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ