• Business

    Πάνος Δάντης (Certified Analyst): Λύση μόνο ένα ομόλογο άνω των 10 δισ.-Ύφεση στο 15%

    Πάνος Δάντης Πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση Πιστοποιημένων Αναλυτών


    Ο Dr. Πάνος Δάντης, Senior Economist – Strategist, Certified Analyst, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών, μίλησε πρώτος για ύφεση στο 10% φέτος, στη συνέντευξή του στο mononews.gr στις 30 Μαρτίου, όταν ακόμη οι επίσημες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία ήταν πιο αισιόδοξες.

    Μέσα σε 15 ημέρες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και το ΔΝΤ επανέλαβαν την εκτίμηση αυτή για  ύφεση της τάξης του 10%. Σήμερα, όταν τα νέα δεδομένα εκτιμούν την ύφεση της Ευρωζώνης στο 10%, ο κ. Δάντης σημειώνει ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση τουλάχιστον 15% αφού  η χώρα έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, ο οποίος στηρίζει άμεσα και έμμεσα το ΑΕΠ. Θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι ένα μεγάλο ομόλογο και διακρίνει και κάποια θετικά στην επόμενη μέρα της κρίσης ειδικά για την Ελλάδα.

    Και γι αυτό καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ. “Πρέπει να βγει το μπαζούκας της ΕΚΤ για να μην έχει πρόβλημα όλη η Ευρώπη, πρέπει να βγει και αγοράσει ομόλογα”, σημειώνει ως μόνο τρόπο για να βρεθεί η πολυπόθητη ρευστότητα στις οικονομίες που τη χρειάζονται.

    Στα καλά νέα, είναι βέβαια και ότι δεν εξαπλώθηκε η νόσος στην Ελλάδα και έτσι άντεξε το σύστημα υγείας και μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα βγούμε σύντομα από το lockdown που κοστίζει πολύ ακριβά στην ελληνική οικονομία.  Όπως εξηγεί ο κ. Δάντης, “σήμερα σε σχέση με πριν 15 ημέρες  είμαστε σε καλύτερο σημείο και εκτιμώ ότι μέχρι τις 10 Μαϊου θα έχουμε τελειώσει με το lockdown. Κρίσιμες ημέρες είναι οι επόμενες μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, να μην κάνουμε μετακινήσεις ώστε να μην επιδεινωθούν τα νούμερα των κρουσμάτων και να μπορέσουμε να ανοίξουμε το Μάιο. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε άλλο την οικονομία”.

    Επειγόντως ομόλογο

    “Το λεγόμενο μαξιλάρι, κατά τη γνώμη μου των 35 δισ. δεν μπορεί να πειραχτεί. Τα ποσά των 500 δισ. και μάλιστα από τον ESM είναι αστεία κανείς δεν θα πάει να δανειστεί κεφάλαια με επιτόκια και όρους μνημονίου μέσα σε αυτή την κρίση. Και το επόμενο Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης που όπως ειπώθηκε θα είναι μεγάλο και χωρίς όρους, σχέδιο Μάρσαλ όπως το είπαν θα εκταμιευτεί από το 2022. Οπότε μέχρι τότε τι θα γίνει;” τονίζει ο κ. Δάντης.

    “Οι ανάγκες χρηματοδότησης και της Ελλάδας είναι σημαντικές, μέχρι τώρα ήταν 14 δισ. για τον πρώτο μήνα lockdown. Ο επόμενος μήνας επίσης θα κοστίσει, γιατί ακόμη και αν το Μάιο βγούμε από το lockdown  πάλι θα έχει κόστος. Αν λήξει το lockdown ο κάθε μήνας θα κοστίζει λιγότερο από 8-9 δισ. αλλά θα συνεχίζει να κοστίζει γιατί η οικονομία δεν θα επανέλθει εύκολα. Επίσης ειδικά για την Ελλάδα θα υπάρχει και το πρόβλημα του τουρισμού, καθώς η συμμετοχή του στο ΑΕΠ μαζί με τις τοπικές οικονομίες που επηρεάζει, φτάνει το 18-20% και  αυτό το ποσό δεν θα ανακτηθεί ακόμη και αν τελειώσει το Lockdown.

    Επειγόντως πρέπει να γίνει έκδοση ομολόγων, μεγάλη έκδοση και όχι 2-2,5 δισ. αλλά άνω των 10 δισ., τα οποία να τα αγοράσει η ΕΚΤ. Δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα για αυτό το ποσό, όμως σε αυτή την περίοδο αυτό χρειάζεται, καθώς η ΕΚΤ είναι το μόνο όπλο που έχουν τελικά οι ευρωπαϊκές οικονομίες του Νότου. Δεν βλέπω άλλη λύση πλην της έκδοσης ομολόγου. Πρέπει να βγει το μπαζούκας της ΕΚΤ για να μην έχει πρόβλημα όλη η Ευρώπη. Και πρέπει να αυξήσει το ποσό στα 1,5 -2 τρισ. για να μπορέσουν οι χώρες να εκδώσουν ομόλογα και να δανειστούν τα ποσά που χρειάζονται.

    Ύφεση στο 15% και τα θετικά της επόμενης μέρας

    “Όσο για την ύφεση, φέτος αν έχουμε 15% θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι. Αν έχει 10% ύφεση η Ευρωζώνη, η Ελλάδα που εξαρτάται τόσο από τον τουρισμό θα έχει τουλάχιστον 15%. Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί η διεθνής ζήτηση και επομένως οι εξαγωγές, αλλά δεν ξέρουμε την ακριβή επίπτωση για κάποιες έχουν αντικατασταθεί από εξαγωγές  αντισηπτικών και μασκών που γίνονται στο εξωτερικό, όπως και αγροτικών προϊόντων.

    Στα θετικά να θυμόμαστε, επίσης, ότι το ελληνικό χρέος ακόμη κι αν είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ είναι κλειδωμένο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Αντίθετα το χρέος της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι πολύ επικίνδυνο.

    Το ιδιότυπο σε αυτή την κρίση είναι ότι όλοι θα χρειαστούν λεφτά την ίδια περίοδο, οπότε οι αγορές θα επιλέξουν τα πιο ασφαλή νομίσματα ενώ και το καλής ποιότητας χρέος, δημιουργεί ασφάλεια. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα βρεθούν σε τεράστια πίεση και η Ελλάδα τότε θα έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα, το ευρώ, και τον κλειδωμένο σε κυβερνήσεις δανεισμό.”



    ΣΧΟΛΙΑ