• Business

    Panama Papers: Ποια τράπεζα μπλόκαρε 68 λογαριασμούς

    Panama Papers


    Εξελίξεις έχουμε μετά από καιρό στο μέτωπο των αποκαλύψεων των Panama Papers για τις offshore εταιρείες, καθώς η σκανδιναβική τράπεζα Nordea «μπλόκαρε» 68 λογαριασμούς, μετά από εσωτερική έρευνα για διασυνδέσεις με τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που έχει κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των Panama Papers. Σύμφωνα με την Nordea, το παρακλάδι της τράπεζας στο Λουξεμβούργο (NBSA) εμπλέκεται σε συνολικά 129 offshore δομές που είτε διαχειριζόταν η Mossack Fonseca, είτε έχουν την έδρα τους στον Παναμά, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 216 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχει γίνει σαφές από την πλευρά της τράπεζας εάν υπάρχουν Έλληνες εφοπλιστές η επιχειρηματίες.

    Σύμφωνα πάντα με την Nordea, σε 68 περιπτώσεις από το 2010 ως το 2016 απαιτείται «περαιτέρω ανάλυση για να επιβεβαιωθεί ότι οι δικαιούχοι αυτών των δομών έχουν συμμορφωθεί με τις πολιτικές της Nordea αναφορικά με την φοροδιαφυγή», ενώ οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις τοποθετούνται χρονικά πριν από το 2013.

    Η ίδια η τράπεζα παραδέχεται πως το due diligence ήταν «σαφώς κάτω από τα στάνταρ που έχει θέσει η πολιτική του ομίλου».

    Η NBSA έχει μπλοκάρει τους εν λόγω λογαριασμούς, οι οποίοι θα κλείσουν οριστικά αν αποδειχθεί ότι οι πελάτες της έχουν υποπέσει σε φορολογικά αδικήματα, ενώ δεσμεύθηκε πως στο εξής δεν θα προσφέρει στους πελάτες της υπηρεσίες διαχείρισης offshore δομών και ότι διακόπτει κάθε σχέση με τη Mossack Fonseca.

    Πάντως, η Nordea ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάλληλοι της NBSA είχαν οποιοδήποτε όφελος από κάποια παράτυπη ενέργεια ή ότι συνεισέφεραν με οποιονδήποτε τρόπο συνειδητά σε ενδεχομένως παράνομες πράξεις πελατών.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Nordea, Casper von Koskull, δήλωσε πως η εσωτερική έρευνα απέδειξε ότι η NBSA έχει εφαρμόσει νέες, αυστηρότερες πολιτικές και στάνταρ σχετικά με τη φορολογική συμμόρφωση από το 2009, πολύ πριν κάτι τέτοιο αποτελέσει κοινή τραπεζική πρακτική και νομοθετηθεί επίσημα.

    «Ωστόσο, είμαι απογοητευμένος που η έρευνα έδειξε ότι η εφαρμογή ήταν ανεπαρκής. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιείται η Nordea ως πλατφόρμα φοροδιαφυγής ή επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/spiros-latsis-mistiko-piso-apo-tin-agora-ton-elpe/62867



    ΣΧΟΛΙΑ