• Business

    Παναγιώτης Πολίτης (ΛΑΡΚΟ) για 1300 απολύσεις: Δε φεύγουμε απο το εργοστάσιο, δεν ξεσπιτωνόμαστε-Οι επενδυτές θα μας βρουν εδώ

    Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας


    Τη σύγκρουση κατά μέτωπο με τους 1300 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ επέλεξε η κυβέρνηση, γνωστοποιώντας τους προχθές σε τηλεδιάσκεψη την απόφασή της για μαζικές απολύσεις όλων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Με δηλώσεις του στο mononews.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης  τόνισε: “Δε φεύγουμε από το εργοστάσιο, δεν ξεσπιτωνόμαστε. Οι επενδυτές θα μας βρουν εδώ”.  Όπως εξήγησε, το σύνολο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενημερώθηκε προχθές για το σχέδιο της κυβέρνησης και σύσσωμα τα σωματεία που τους εκπροσωπούν είναι διατεθειμένα να συγκρουστούν με κάθε τρόπο, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.

    Σημειώνεται ότι, την κυβερνητική απόφαση να απολυθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και οι 1300 εργαζόμενοι (μαζί με τους υπεργολαβικούς) της βιομηχανίας, γνωστοποίησαν στους εργαζόμενους προχθές σε τηλεδιάσκεψη, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης οι κ.κ. Κώστας Σκρέκας, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας. Στην τηλεδιάσκεψη  συμμετείχαν τα 5 σωματεία της ΛΑΡΚΟ.  Όπως τους εξήγησαν, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των σωματείων, είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στους επενδυτές το τελικό σχέδιο σύμβασης για την παραχώρηση της ΛΑΡΚΟ ώστε να προχωρήσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι δεσμευτικές τους προσφορές. Και τους είπαν, ότι προκειμένου να είναι πιο ελκυστική η επένδυση και να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον προχωρούν στις απολύσεις.

    Όσον αφορά το μέλλον των εργαζόμενων το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, ότι α/ θα δοθεί αποζημίωση σε όλους, β/θα επαναπροσληφθούν κάποιοι από τον Ειδικό Διαχειριστή για να παραδοθεί το εργοστάσιο εν λειτουργία, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο αριθμός τους, γ/οι εργαζόμενοι που είναι άνω των 55 ετών, δηλαδή 250 άτομα θα προσληφθούν στο Δήμο σε επιδοτούμενη κοινωφελή εργασία με των κατώτατο μισθό δ/οι υπόλοιποι θα μείνουν άνεργοι ε/ θα φύγουν από τους δύο εργατικούς οικισμούς 300 άτομα με τις οικογένειές τους που ζουν εκεί.

    Οι αντιδράσεις των σωματείων

    Αύριο Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους και στις 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για να αποφασιστούν ευρείες κινητοποιήσεις.

    “Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε”, δήλωσε στο mononews.gr ο κ. Παναγιώτης Πολίτης, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης δεν τους αφήνει άλλη επιλογή. “Μας αναγκάζουν όχι μόνο να χάσουμε τις δουλειές μας αλλά και τα σπίτια μας. “Οι 300 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ που ζουν στους δύο εργατικούς οικισμούς πρέπει να αφήσουν και τα σπίτια τους, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν σε έξι χωριά δε θα μπορούν πια να ζήσουν εκεί χωρίς δουλειά. Η απόσταση της Λάρυμνας από το Δήμο είναι 45 χλμ. και σε όσους προσφέρεται εργασία στο Δήμο με 560 ευρώ το μήνα, το 1/3 των σημερινών τους αποδοχών θα πρέπει να κάνουν 90 χλμ την ημέρα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

    “Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να προηγηθεί  πρόσκληση διαβούλευσης για τις μαζικές απολύσεις που διαρκεί 60 ημέρες”, ανέφερε ο κ.Πολίτης συμπληρώνοντας ότι προτίθενται να παλέψουν με κάθε τρόπο για να κρατήσουν τις δουλειές τους. “Δεν έχουμε που να πάμε. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη από την κυβέρνηση για μας, και εμείς δε σκοπεύουμε να φύγουμε ούτε από το εργοστάσιο ούτε από τα σπίτια μας. Οι επενδυτές θα μας βρουν εδώ”, τόνισε ο κ. Πολίτης.

    Η πορεία των διαγωνισμών

    Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, θα σταλούν από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ειδική Διαχείριση στους υποψήφιους επενδυτές, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η πρόσκληση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, μαζί με τα κείμενα των συμβάσεων παραχώρησης. Στόχος είναι να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές στα μέσα Μαρτίου, το αργότερο έως τα τέλη του επόμενου μηνός, με διαφορά ημερών λιγότερων της εβδομάδας για τους δύο διαγωνισμούς, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή.

    Υπενθυμίζεται ότι τα τελικά κείμενα των συμβάσεων βρίσκονται εδώ και μήνες σε φάση διαπραγματεύσεων, μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ενδιαφερομένων προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας. Όπως ανέφεραν πληροφορίες, στα προβλήματα που είχαν τεθεί ήταν τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, τα εργασιακά και το πώς θα μοιραστούν τα περιουσιακά στοιχεία αν οι πλειοδότες των δύο διαγωνισμών είναι διαφορετικοί. Σημειώνεται ότι οι ίδιοι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν κατέβει και στους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή, οι οποίοι τρέχουν παράλληλα.

    Ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

    Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

    Οι τρεις διεκδικητές στους διαγωνισμούς είναι η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG, και η ιρλανδική εταιρεία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.



    ΣΧΟΛΙΑ