• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Παγκόσμιο φαινόμενο οι απολύσεις στις τράπεζες: Ποιες κόβουν θέσεις εργασίας λόγω πιέσεων

    • Bloomberg


    Στην περικοπή θέσεων εργασίας προχωρούν διαχειριστές κεφαλαίων και τράπεζες που βλέπουν τις πιέσεις που δέχονται να αυξάνονται λόγω της μεταβλητότητας που κλονίζει τις παγκόσμιες αγορές και τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά σε παθητικά κεφάλαια με χαμηλές προμήθειες.

    Όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, η αγορά των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), μία αγορά με αξία 3 τρισ. δολάρια, έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα καθώς τον τελευταίο χρόνο οι αποδόσεις έκαναν «βουτιά» και πολλά κεφάλαια έκλεισαν.

    Υπάρχουν δε άνθρωποι που εκτιμούν ότι η αναταραχή δεν έχει ακόμα τελειώσει.

    Την ίδια ώρα, σύσσωμος ο χρηματοοικονομικός και χρηματοπιστωτικός κλάδος προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά για να μειώσει τα κόστη, αφού πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως η οικονομία, ακόμα κι αν δεν βυθιστεί σε ύφεση, θα επιβραδυνθεί.

    Παράλληλα, οι «παίκτες» του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία ενδέχεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό των προσλήψεών τους ενόψει της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Υπό το φως όλων αυτών, από την 1η Ιανουαρίου και μετά, η λίστα με τους χρηματοοικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας αυξάνεται συνεχώς.

    Μέχρι στιγμής, οι παγκόσμιοι «παίκτες» που έχουν ανακοινώσει περικοπές από το ξεκίνημα της χρονιάς είναι οι εξής:

    • Η BlackRock κόβει το 3% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, ήτοι περίπου 500 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού που έχει γίνει στην BlackRock από το 2016 και μετά.
    • Η State Street Corp., η κολοσσιαία τράπεζα θεματοφυλακής και asset manager, έχει αρχίσει να μειώνει το υψηλόβαθμο διοικητικό προσωπικό της κατά 15%.
    • Η AQR Capital Management κόβει επίσης θέσεις εργασίας μετά τις κακές επιδόσεις του 2018.
    • Ο πολωνικός βραχίονας της Banco Santander ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 11% ή κατά 1.400 θέσεις εργασίας.
    • Η Morgan Stanley έδιωξε στελέχη που οι αποδόσεις τους ήταν κατώτερες του προσδοκώμενου, προχωρώντας σε απολύσεις στα τμήματα ομολόγων, μετοχών και ανάλυσης.
    • Η Caixabank έχει έρθει σε επικοινωνία με τα συνδικάτα για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπών, όπως μετέδωσε το Servimedia.
    • Η Nomura, σύμφωνα με το HRM Asia, σχεδιάζει να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, για να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών της από τις παγκόσμιες αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σχέδιο Intesa στις ελληνικές τράπεζες: Μαζί με τα δάνεια φεύγει και το προσωπικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεπέρασε τον στόχο στην εθελούσια η Εθνική Τράπεζα – Τι σχεδιάζουν οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ