• ΑΓΟΡΕΣ

    Παγκόσμια κρίση μετά το «μίνι κραχ» στην Wall Street-«Διόρθωση» ήταν λέει ο Τραμπ

    • NewsRoom


    Μεγάλες αναταραχές έχουν προκληθεί τις τελευταίες ώρες σε όλα τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο μετά την μεγάλες απώλειες στη Wall Street το βράδυ της Τετάρτης. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831,83 μονάδες έχοντας απώλειες 3,15%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και για τον δείκτη των μετοχών υψηλής τεχνολογίας που έχασε 315,97 μονάδες με πτώση 4,08%. Και ο S&P υποχώρησε κατά 94,66 μονάδες με κάμψη 3,28%.

    Η άνοδος στα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες στην Wall Street με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν μεγάλη πτώση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε νέο υψηλό επταετίας σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 3,23% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,39%.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε την Τετάρτη ότι το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο καταγράφεται στο χρηματιστήριο στη Wall Street αποτελεί στην πραγματικότητα μια «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, ωστόσο παράλληλα έκρινε ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, ή Fed) να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».

    Η χρήση του συγκεκριμένου όρου από τον Τραμπ δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ορισμός της διόρθωσης για τους ορθόδοξους οικονομολόγους είναι μια πτώση κατά τουλάχιστον 10 εκατοστιαίες μονάδες από το υψηλό των προηγούμενων 52 εβδομάδων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δείκτες έχουν να πέσουν πολύ ακόμη.

    Αυτό σημαίνει πως παρά το ξεπούλημα της Τετάρτης, ο δείκτης S&P 500 θα διπλασιάσει τις ζημιές του αν αποδειχθεί σωστή η εκτίμηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε την 29η Αυγούστου. Επίσης, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 8,5% από το ιστορικό υψηλό της 29ης Αυγούστου, άρα μια πτώση κατά 1,5% θα επιβεβαίωνε την εκτίμηση του ρεπουμπλικάνου.

    Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.

    «Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ’ αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (…) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπανίως αναφέρονται στις αποφάσεις της Fed δημοσίως τις τελευταίες δεκαετίες: η ανεξαρτησία της θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα. Αλλά ο Τραμπ έχει ήδη αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να το πράξει ξανά εάν το διοικητικό της συμβούλιο συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

    Την Τετάρτη οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε ημερήσια βάση από την 8η Φεβρουαρίου, ενώ οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας είναι ανάμεσα σε αυτές που δέχονται το βαρύτερο πλήγμα.

    Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς γρήγορα, όμως άλλοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

    Η Fed έχει εντολή από το Κογκρέσο να διατηρεί τον πληθωρισμό και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι το τρέχον διάστημα λίγο πάνω από το 2% σε ετήσιο ρυθμό, ενώ ο ονομαστικός δείκτης της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Σφαγή» στη Wall Street: Βουτιά 830 μονάδων για τον Dow Jones, στο -4% ο Nasdaq



    ΣΧΟΛΙΑ