• Business

    Ozempic: Πόσο κοστίζει η παραγωγή του «χρυσού» φαρμάκου των 1.000 δολαρίων;

    • Bloomberg
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Τους προηγούμενους μήνες η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk έγινε η πιο «πολύτιμη» εταιρεία των ευρωαγορών, χάρη στα δύο best sellers της, το Wegovy και το Ozempic.

    Δύο σκευάσματα που τα δραστικά τους αποτελέσματα στην απώλεια βάρους έφεραν φρενίτιδα τους ασθενείς, οι οποίοι κατέβαλλαν ακόμα και πάνω από 1.000 δολάρια για να τα αποκτήσουν.

    Κόστος παραγωγής 5 δολάρια

    Μία μελέτη όμως έρχεται να καταρρίψει τον «μύθο» για το υψηλό κόστος παραγωγής του φαρμάκου, καθώς τα συμπεράσματά της οδηγούν στο ότι το Ozempic, αξίας 1.000 δολαρίων, μπορεί να παραχθεί με λιγότερο από 5 δολάρια το μήνα.

    «Το δημοφιλές φάρμακο της Novo θα μπορούσε να παραχθεί με 89 σεντς έως 4,73 δολάρια για μια μηνιαία προμήθεια, ποσά που περιλαμβάνουν περιθώριο κέρδους για την εταιρεία», ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, του Νοσοκομείου King’s College στο Λονδίνο και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο περιοδικό JAMA Network Open.

    Στη μηνιαία τιμή καταλόγου των ΗΠΑ, μία εβδομαδιαία ένεση Ozempic 968,52 δολάρια.

    Η Novo, η εταιρεία με έδρα τη Δανία, που ξεκίνησε μία από τις πιο κερδοφόρες αγορές στον κλάδο της βιομηχανίας απώλειας βάρους,  αρνήθηκε δώσει στη δημοσιότητα  το κόστος παραγωγής του Ozempic και του Wegovy.

    Η εταιρεία περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για να διασφαλίσει ότι το κοινό έχει πρόσβαση στα ευρέως δημοφιλή φάρμακά της με  κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξαγορές εγκαταστάσεων παραγωγής ύψους 11 δισ.  δολαρίων για να αντιμετωπίσει την τεράστια ζήτηση.

    Η μελέτη αναφέρεται σε μια σειρά ερευνών που δείχνουν πόσο απότομες είναι οι προσαυξήσεις στις ΗΠΑ για τις τιμές φαρμάκων τύπου GLP-1, όπως το Ozempic και το Wegovy, και υπενθυμίζει τις επικρίσεις που έχουν δεχθεί οι φαρμακοβιομηχανίες για το υψηλό τίμημα της πρόσβασης σε θεραπείες για τον διαβήτη, ιδίως για θεραπείες με ινσουλίνη.

    «Σε μηνιαία βάση, το Ozempic γενικά μπορεί να παραχθεί με λιγότερα χρήματα από διάφορες μορφές ινσουλίνης», υποστηρίζει η μελέτη.

    Και συνεχίζει: «Το περιθώριο κέρδους είναι τεράστιο σε φάρμακα όπως το Ozempic», δήλωσε η Melissa Barber, οικονομολόγος με εξειδίκευση στη δημόσια υγεία στο Yale και συγγραφέας της μελέτης. «Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στη δημόσια σφαίρα σχετικά με το ποια είναι η τιμή που αρμόζει σε αυτά τα σκευάσματα».

    Το θολό τοπίο των ανατιμήσεων

    Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που δεν είναι γνωστό το κόστος παραγωγής ενός φαρμακευτικού σκευάσματος. Η Barber και οι συνάδελφοί της αξιοποίησαν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το κόστος των πρώτων συστατικών και εστιάζουν στη μελέτη στο κόστος παραγωγής φαρμάκων για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων GLP-1 όπως το Ozempic, καθώς και των ινσουλινών και διαφόρων χαπιών για τον διαβήτη.

    «Ο στόχος αυτής της έρευνας είναι να έχουμε αποδείξεις, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διαφανείς», ανέφερε η Barber.

    Η Novo και άλλες φαρμακοβιομηχανίες μείωσαν τις τιμές στις ΗΠΑ για ορισμένες μορφές ινσουλίνης, κατά 75% πέρυσι, υπό την πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ωστόσο, οι μειώσεις αυτές έκαναν τα προϊόντα αυτά πιο κερδοφόρα για τους φαρμακοβιομήχανους, επειδή εξάλειψαν τις εκπτώσεις που καταβάλλονται στους τους μεσάζοντες που διαπραγματεύονται τις τιμές των φαρμάκων.

    Η Novo ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι το 75% των ακαθάριστων εσόδων της πηγαίνει σε εκπτώσεις και επιστροφές για να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε προϊόντα όπως η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό των Wegovy και Ozempic. Οι φαρμακοβιομηχανίες επικαλούνται συχνά το υψηλό κόστος της έρευνας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια ως αίτιο για τις υψηλές τιμές τους.

    Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων άγγιξε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, δήλωσε η Novo.

    Πόσο βιώσιμο είναι το υψηλό κόστος

    Παρόλα αυτά, η συζήτηση σχετικά με το κόστος φαρμάκων όπως το Ozempic και το Wegovy κορυφώνεται καθώς το υψηλό κόστος εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι αυξήσεις στο κόστος είναι βιώσιμες.

    Τον Ιανουάριο, η Βόρεια Καρολίνα διέκοψε την κάλυψη των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας για τους κρατικούς υπαλλήλους, επικαλούμενη την εκτίναξη του κόστους και την έλλειψη συμφωνίας σχετικά με την τιμολόγηση από τους φαρμακοβιομήχανους.

    Παραδόξως, η μελέτη διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο κόστος για την παραγωγή του Ozempic δεν είναι το ενεργό φάρμακο, που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, αλλά τα στυλό μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται για την έγχυσή του. Μπορούν να κατασκευαστούν με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 2,83 δολάρια ανά μηνιαία προμήθεια, κατέληξαν οι συγγραφείς, βασιζόμενοι σε συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους και συμβούλους κατασκευαστών συσκευών ένεσης. Μία πένα Ozempic χρησιμοποιείται εβδομαδιαίως και διαρκεί ένα μήνα.

    Αντίθετα, το ενεργό φάρμακο στο Ozempic μπορεί να παραχθεί με περίπου 29 λεπτά για μια μηνιαία προμήθεια ή 7,2 λεπτά για μια τυπική εβδομαδιαία δόση, διαπίστωσε η έρευνα. Η παραγωγή του δεν είναι φθηνή – η σεμαγλουτίδη κοστίζει πάνω από 70.000 δολάρια ανά χιλιόγραμμο, όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα μόλις μία μικρή ποσότητα του φαρμάκου χρησιμοποιείται σε κάθε εβδομαδιαία δόση.

    Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει εκτιμήσεις για το κόστος παρασκευής του Wegovy. Ξεχωριστή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και αλλού διαπίστωσε πέρυσι ότι το Wegovy θα μπορούσε να παραχθεί με μόλις 40 δολάρια το μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ozempic: Η νέα τάση μπαίνει στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών, προειδοποιεί η Kaspersky

    Όπρα Γουίνφρεϊ: Η νέα σύμμαχος των Ozempic και Wegovy

    Ozempic «μαΐμού» στην αγορά: Η σκοτεινή πλευρά της τρέλας του αδυνατίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ