• Business

    Ουγούρ Σαχίν: Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της BioNTech δεν πούλησε ούτε μία μετοχή παρά το άλμα που σημείωσαν

    • Newsroom
    BioNTech: Τα εμβόλια θα χρειαστούν ανανέωση λόγω μεταλλάξεων

    Ο Ουγούρ Σαχίν, ιδρυτής BioNTech


    Την ώρα που πολλά στελέχη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που ανακάλυψαν εμβόλια κατά του κορονοϊού έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές που κατείχαν σε αυτές και να καρπωθούν τα κέρδη από την εκτίναξη των τιμών τους, ο επιστήμονας και συνιδρυτής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, αποτέλεσε εξαίρεση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC, ο CEO της εταιρείας που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, δεν έχει πουλήσει ούτε μία από τις μετοχές του, αναφέρει σε δημοσίευμα του το business insider.

    Ο Σαχίν και η σύζυγός του, Ozlem Tureci, αποτελούν την dream team της εταιρείας που συνεργάστηκε με την Pfizer για την ανάπτυξη και παροχή τριών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2021.

    Ο αγώνας μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για τη δημιουργία και τη διανομή των υποψηφίων εμβολίων ήταν έντονος πέρυσι, με αποτέλεσμα οι μετοχές των συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών να καταγράψουν θεαματικές αποδόσεις επηρεασμένες από τις εξελίξεις στις κλινικές δοκιμές. Αρκετά στελέχη έσπευσαν να πουλήσουν τους τίτλους τους, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη που τους απέφεραν.

    Υπενθυμίζεται ότι ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά πούλησε το 60% των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία την ημέρα ανακοίνωσης των θετικών αποτελεσμάτων της μεγάλης κλινικής έρευνας για το υποψήφιο εμβόλιο της κατά της Covid-19, εξασφαλίζοντας το ποσό των 5,6 εκ. δολαρίων.

    Ωστόσο, ο Σαχίν δεν είχε κάνει καμία πώληση μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Forbes.

    Γιος Τούρκων μεταναστών, μετακόμισε στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία. Ωστόσο, ζει με την οικογένεια του σε ένα απλό διαμέρισμα κοντά στο γραφείο του, στην γερμανική πόλη Μάιντζ.

    Ο τρόπος ζωής του αποτυπώνει την απλή προσέγγιση που έχει ο ίδιος για την καθημερινότητα. Πηγαίνει στο γραφείο του με ποδήλατο και δεν έχει αυτοκίνητο. Η εταιρεία του αποτιμάται σήμερα στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η πολυετής εμπειρία του με τη μέθοδο mRNA, έναν μηχανισμό ασφάλειας που προστατεύει από μολυσματικές ασθένειες, αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη όταν αποφάσισε ότι η BioNTech θα μπει στην μάχη για την εξεύρεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

    Ο Άλμπερτ Μπουρλά έχει περιγράψει τον Σαχίν ως “πολύ, πολύ μοναδικό άτομο”.

    “Νοιάζεται μόνο για την επιστήμη. Η συζήτηση για τις επιχειρήσεις δεν είναι το ενδιαφέρον του”, δήλωσε ο Μπουρλά στους New York Times τον Νοέμβριο πέρυσι. “Δεν του αρέσει καθόλου. Είναι επιστήμονας και άνθρωπος με αρχές. Τον εμπιστεύομαι 100%”.

    Με την ανάπτυξη του εμβολίου BioNTech, η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 900% από την τιμή της IPO του 2019. Το μερίδιο που κατέχει ο Σαχίν στην εταιρεία έχει αξία 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

    Με βάση με τα αρχεία της SEC, ο Σαχίν κατέχει μερίδιο 17% στην BioNTech, μέσω μία εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την ονομασία Medine.

    Διαβάστε ακόμα:

    Kομισιόν: Ενεργοποιήθηκε ο όρος για 100 εκατ. πρόσθετες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

    BioNTech: «Πατάει γκάζι» στην παραγωγή

    Ugur Sahin: Ο συνιδρυτής της BioNTech στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ