• Business

    ΟΤΕ: Πιο κοντά στη διανομή 200 εκατ. έκτακτου μερίσματος- Στην τελική ευθεία η πώληση του 54% της TKR

    OTE: Πιο κοντά στη διανομή 200 εκατ. έκτακτου μερίσματος- Στην τελική ευθεία η πώληση του 54% της TKR

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ


    Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Orange Romania, για την πώληση του  μεριδίου (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ στην TKR, βρίσκεται η εισηγμένη μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 30% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του ρουμανικού ομίλου Telekom Romania Mobile έναντι ποσού 58,9 εκατ. ευρώ.

    Τα έσοδα του ΟΤΕ από την πώληση του ποσοστού 54% στη Telekom Romania έχουν καθοριστεί στα 268 εκατ. ευρώ, ωστόσο το καθαρό έσοδο της πώλησης θα προκύψει αφού αφαιρεθεί τα 58,9 εκατ. ευρώ (κόστος αγοράς του 30% της Telekom Romania Mobile), τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις. Το ποσό αυτό που εκτιμάται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ ως έκτακτο μέρισμα, τους επόμενους μήνες.

    Όπως ανακοίνωσε χθες  ο ΟΤΕ, ολοκλήρωσε την εξαγορά του ποσοστού 30% της Telekom Romania Mobile έναντι ποσού 58,9 εκατ. ευρώ, και πλέον ελέγχει σχεδόν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η απόκτηση του μεριδίου αυτού αποτελούσε προϋπόθεση για την κανονιστική έγκριση της πώλησης του 54% που κατέχει ο ΟΤΕ στην TKR. Κι αυτό γιατί στις 28 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει αυτόν τον όρο, για να εγκρίνει τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 2020, μεταξύ του Ομίλου ΟΤΕ και της Orange Romania για την πώληση του 54,01% της συμμετοχής του ΟΤΕ (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο) στην Telekom Romania.

    Η έγκριση έθετε ως όρο την πώληση του ποσοστού 30% που κατέχει η Telekom Romania στην Telekom Romania Mobile για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, αφού η Orange δραστηριοποιείται ήδη στην κινητή στην περιοχή και δεν μπορούσε να συμμετέχει σε δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Πλέον μοναδικός μέτοχος την Telekom Romania Mobile είναι ο ΟΤΕ και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείεται να εξετάσει ενδεχόμενη πώλησή του.

    Υψηλό μέρισμα και αγορές ιδίων μετοχών για το 2021

    Υπενθυμίζεται πως η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ τον περασμένο Ιούνιο ενέκρινε τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 312,9 εκατ.ευρώ ή 0,68 ευρώ (σε απόλυτο ποσό) ανά μετοχή.
    Παράλληλα, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση του ΟΤΕ, την περίοδο 2018-2020 λόγω των καλύτερων επιδόσεων που καταγράφηκαν σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Η διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού το 2022, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021.

    Για το 2021, η Διοίκηση του ΟΤΕ έχει προβλέψει ελεύθερες ταμειακές ροές 480 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (εξαιρουμένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Από τα 480 εκατ. ευρώ περίπου τα 167 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως την 28η Ιανουαρίου 2022 για αγορές ιδίων μετοχών (σ.σ. μέχρι την 3η Αυγούστου είχε ξοδέψει 84,1 εκατ. ευρώ αγοράζοντας 5.889.546 ίδιες μετοχές), ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν στους μετόχους ως μέρισμα.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΤΕ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 30% της Telekom Romania Mobile

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ