Κάρελ Κόμαρεκ, μέτοχος ΟΠΑΠ
Περιεχόμενα
Δείκτες που απευθύνονται σε επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν εισόδημα, έχουν δημιουργηθεί εδώ και δύο δεκαετίας στη Wall Street.
H Μέκκα των αγορών του πλανήτη διαθέτει τους S&P Dividend Aristocrats και Dividend Kings. Όπου ανάλογα με τα χρόνια που παρέχονται αδιαλείπτως χρηματικές διανομές, οι μετοχικοί τίτλοι των εταιρειών χαρακτηρίζονται… αριστοκράτες και βασιλιάδες.
Αν και στην ελληνική αγορά υπήρχε κάτι αντίστοιχο, τότε ασφαλώς και ο ΟΠΑΠ θα είχε περίοπτη θέση ανάμεσα στους…αριστοκράτες των μερισμάτων. Διότι ο επιχειρηματικός γίγαντας των τυχερών παιγνίων και του ευρύτερου τομέα της ψυχαγωγίας στη χώρα, δεν έπαψε ποτέ να μοιράζει χρήμα στους μετόχους του, από τις 25 Απριλίου του 2021. Όταν και έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Αρχικά ως κρατική εταιρεία και από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ώς πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Με το γκρουπ της Αllwyn, που αποτελεί μετεξέλιξη του Sazka, συμφερόντων του Τσέχου billionaire Κάρελ Κόμαρεκ να έχει φτάσει να ελέγχει το 51,18%. Μέσω της παρουσίας του στο αρχικό σχήμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, την υποβολή της προαιρετικής δημόσιας πρότασης , τον Οκτώβριο του 2019, αλλά και της συμμετοχής στα περιοδικά προγράμματα επανεπένδυσης μερισμάτων, που ολοκληρώθηκαν το 2023.
Ο ΟΠΑΠ , του οποίου το 48,82% βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά ,με το μεγαλύτερο κομμάτι του να κατέχεται από διεθνή χαρτοφυλάκια κι ένα μικρότερο τμήμα του να είναι σε Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες, προχωρά σε νέα χρηματική διανομή. Την τρίτη κατά, στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.
Ο λόγος που αυξάνεται το προμέρισμα
Έτσι, υλοποιώντας τη σταθερή του δέσμευση για την ανταμοιβή όλων των μετόχων, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με τον Γιάν Κάρας στη νευραλγική θέση του CEO, ενέκρινε την παροχή προμερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή πρo φόρου. Το οποίο θα ξεκινήσει να χορηγείται στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στις 4 του ίδιου μήνα θα είναι ημερομηνία αποκοπής του σχετικού δικαιώματος.
Στην πράξη το προσφερόμενο προμέρισμα θα αυξηθεί με τα τωρινά δεδομένα κατά περίπου 2,7% και θα διαμορφωθεί στα 0,616 ευρώ ανά μετοχή και κατ’ επέκταση στα 0,5852 ευρώ καθαρά, για όσους βαρύνονται με τη φορολογία του 5%. Δηλαδή κατά κανόνα τους έχοντες φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
Ό λόγος που θα αυξηθεί το προμέρισμα είναι ότι οι ίδιες μετοχές δεν λαμβάνουν χρηματικές διανομές. Και έως τώρα ο ΟΠΑΠ έχει επαναγοράσει 9.771.811 μετοχές ( το 2,64% του συνόλου) με κόστος 123,3 εκατ. ευρώ. Ενώ έως τα τέλη του 2024 το προβλεπόμενο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες το υπό διανομή συνολικό ποσό του προμερίσματος ( περίπου 222 εκατ. ευρώ) θα κατανεμηθεί σε λιγότερες μετοχές, με συνέπεια να είναι αυξημένο έναντι του αρχικού υπολογισμού.
Με τη νέα χρηματική διανομή, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα φτάσουν να λάβουν μέσα στην εφετινή χρονιά 1,477 ευρώ ανά μετοχή (1,412 καθαρό) καθώς έχει υπάρξει και αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου.
Ένα «βουνό» κεφάλαια για τους μετόχους
Για τον ΟΠΑΠ όμως και τους πιστούς μετόχους τα μερίσματα αποκτούν σημαντικότατη παράμετρο, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά σε «βαθύτερο» χρονικό ορίζοντα.
Αρχής γενομένης από το 2020 και σε περίοδο πενταετίας, ο ΟΠΆΠ, μαζί με την επικείμενη διανομή, θα φτάσει να μοιράσει στους μετόχους…2,622 δισ. ευρώ. Κατά τι περισσότερο δηλαδή από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν…
Από τεράστιο αυτό ποσό ( που αντιστοιχεί επίσης στο 44% της τωρινής κεφαλαιοποίησης του ΟΠΑΠ ) οι μέτοχοι δεν εισπράξαν τα 576,8 εκατ. ευρώ, αλλά τα χρησιμοποίησαν για επανεπένδυση. Αγοράζοντας μετοχές με έκπτωση 3%, από τις ανά περιόδους τιμές τους στο χρηματιστήριο.
Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι μέτοχοι των ΟΠΑΠ έχουν πάει 13 φορές…ταμείο, αν συνυπολογιστεί και η επικείμενη του Νοεμβρίου. Από τις οποίες τις 7 είχαν την εναλλακτική δυνατότητα της επανεπένδυσης.
Από μερίσματα, προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, το σύνολο της ανταμοιβής φτάνει στα 7,279 ευρώ πρό φόρου και στα 6,995 καθαρό μετά από φόρους ανά μετοχή.
Σαν να έχει «κλειδωμένο» επιτόκιο…12,5% ετησίως
Αν ληφθεί υπόψη ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020 η μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν στα 11,18 ευρώ, τότε όποιος την αγόρασε και την κράτησε, έχει καθαρή σωρευτική απόδοση…62,6% σε διάστημα πέντε ετών. Σαν να «έκλεισε» τα λεφτά του με σταθερό, καθαρό επιτόκιο 12,5% ετησίως…
Στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,1 ευρώ με τις υπεραξίες από ξεκίνημα του 2020 να ανέρχονται σε 44%. Μικρότερες έναντι του Γενικού Δείκτη ο οποίος στο ίδιο διάστημα έχει ενισχυθεί κατά 55,4%.
Όμως για τον ΟΠΑΠ την ουσιώδη διαφορά στις αποδόσεις την κάνουν τα μερίσματα.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά:
Εάν ένας επενδυτής στην αρχή του 2020 αγόραζε 1.000 μετοχές του ΟΠΑΠ θα είχε κόστος κτήσης 11.180 ευρώ. Στην περίπτωση που χρησιμοποίησε και τις 7 χρηματικές διανομές για ισάριθμες επανεπενδύσεις, θα είχε φτάσει τώρα να κατέχει 1.303 μετοχές. Αγοραίας αξίας 20.978 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και 4.023 ευρώ καθαρά, από επιστροφές κεφαλαίου, εισπράξεις άλλων μερισμάτων και υπόλοιπα που περίσσεψαν από τις διαδικασίες των scrip dividend. Με την αποτίμηση της θέσης στα 25.001 ευρώ, η σωρευτική απόδοση ανέρχεται σε 123,6%. Χωρίς να υπολογίζεται η επικείμενη του προμερίσματος.
Στην περίπτωση ενός άλλου επενδυτή, που μπήκε την ίδια μέρα στη μετοχή του ΟΠΑΠ ,με το ίδιο κόστος κτήσης, αλλά χωρίς να έχει συμμετοχή σε καμία από τις επανεπενδύσεις μερισμάτων, η απόδοση είναι μικρότερη. Καθώς έχει παραμείνει με 1.000 μετοχές, τωρινής αξίας 16.100 ευρώ και έχει εισπράξει άλλα 6.995 ευρώ καθαρά από τις χρηματικές διανομές, εξαιρουμένης αυτής που θα γίνει τον Νοέμβριο. Με τα δεδομένα αυτά η σωρευτική απόδοση σε βάθος πενταετίας είναι 106,6%.
Σαφώς ικανοποιητική καθώς ο ΟΠΑΠ φροντίζει να παραμένει πάντα στην…αριστοκρατία των μερισμάτων.
Διαβάστε επίσης
ΟΠΑΠ: Στα 231,6 εκ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο – Δίνει προμέρισμα 0,6 ευρώ/μετοχή