• Business

    Online τυχερά παίγνια: Τμηματική ισόποση και σε δύο χρόνια η καταβολή του τιμήματος


    Με μια νομοτεχνική βελτίωση ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας όπως είπε σήμερα στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα η καταβολή του τιμήματος για την απόκτηση της άδειας διεξαγωγής διαδικτυακού στοιχήματος, να είναι τμηματική, ισόποση, σε δύο χρόνια για κάθε μία άδεια, ενώ σημείωσε ότι το συνολικό τίμημα δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

    Όπως είπε το αντίτιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής διαδικτυακού στοιχήματος ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ και για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής λοιπών διαδικτυακών παιγνίων στα 2 εκατ. ευρώ. Η άδεια έχει διάρκεια 7 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης έπειτα από εκ νέου καταβολή ιδίου τιμήματος.

    Το προτεινόμενο τίμημα για την απόκτηση και διατήρηση της άδειας τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, σημείωσε, ότι είναι ορθό και λογικό, γιατί διασφαλίζει την είσοδο σοβαρών και αξιόπιστων εταιρειών στην συγκεκριμένη αγορά, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την προστασία των παικτών.

    Εξάλλου, σημείωσε ότι αυτό είναι το τίμημα που προέβλεπε η πρόταση και της προηγούμενης Κυβέρνησης. Η δε Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, όπως ανέφερε, υποστηρίζει ότι, με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, το εφάπαξ τίμημα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 2 εκατ. ευρώ ανά κατηγορία άδειας.

    ‘Οσον αφορά τη θέσπιση του Κανονισμού Παιγνίων με υπουργική απόφαση, σημείωσε:

    «Άποψη της ΕΕΕΠ είναι να υπάρξει ακόμη πιο σημαντικός ο ρόλος της, με τον Κανονισμό Παιγνίων να θεσπίζεται από την ίδια.Το σχέδιο νόμου υποστηρίζει ότι με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της ΕΕΕΠ, θεσπίζεται ο κανονισμός παιγνίων.Με δεδομένο ότι ρυθμίζεται πλέον κατά ολιστικό τρόπο η αγορά διαδικτυακών παιγνίων, θα μπορούσε, αν συμφωνήσουν τα Κόμματα, να υπάρξει αλλαγή στη σχετική διάταξη.Θα ήθελα όμως τη σύμφωνη γνώμη των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλιώς δεν θα μεταβληθεί η διάταξη, προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ως προς το κίνητρο της αλλαγής.»

    Για τη μεταβατική περίοδο σημείωσε:

    «Παρέχεται μεταβατική διάταξη ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες που λειτουργούν σήμερα με εχέγγυα νομιμότητας τη φοροδοτική ικανότητα και νόμιμη εγκατάστασή τους, να εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς καμία ειδική μεταχείριση, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτώντας όμως από αυτές να παρέχουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

    Προχωράμε σ’ αυτή τη διάταξη διότι θεωρούμε δυσανάλογο να απαιτήσουμε σήμερα την παύση της δραστηριότητας αυτών των εταιρειών, και ξανά την επαναλειτουργία τους με το νέο καθεστώς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Υπενθυμίζεται ότι διατήρηση μεταβατικού καθεστώτος προέβλεπε η πρόταση και της προηγούμενης Κυβέρνησης.

    Για το Πληροφοριακό σύστημα:

    Προβλέπεται η διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου να πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω συστημάτων συνδεδεμένων με το Πληροφοριακό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου.

    Πληροφοριακό Σύστημα στο οποίο έχει πρόσβαση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Με τον τρόπο αυτό γίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση και ο έλεγχος της διεξαγωγής όλων των τυχερών παιγνίων, ανεξαρτήτως των μέσων, του χρόνου, του τρόπου ή και του δικτύου προώθησης και διανομής των σχετικών με τη διοργάνωση και διεξαγωγή υπηρεσιών.

    Η ΕΕΕΠ υποχρεούται να αποστέλλει, αμελλητί, στοιχεία, κατόπιν επεξεργασίας, ανάλυσης και ομαδοποίησης δεδομένων, στην ΑΑΔΕ και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, εφόσον της ζητηθούν. Οι υποψήφιοι κάτοχοι άδειας με καταστατική έδρα εκτός Ελλάδας υποχρεούνται στη φυσική εγκατάσταση ενός διακομιστή ασφαλείας εντός Ελλάδας, σε διασύνδεση με την ΕΕΕΠ. Για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής 500.000 ευρώ από πιστωτικό ίδρυμα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ