• Business

    Όμιλος Τσάκου: Τρεις νέες άδειες αποθήκευσης 200 MW- Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το διαγωνισμό

    Super deal για τον όμιλο Τσάκου: Πούλησε containership με κέρδος 450%

    Νίκος Τσάκος


    Τρεις νέες άδειες αποθήκευσης για έργα συνολικής ισχύος 200 MW στην περιοχή του Δομοκού, όπου αναπτύσσει και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο εξασφάλισε ο Όμιλος Τσάκου.

    Καθώς πρόλαβε να εξασφαλίσει αδειοδότηση για το σταθμό αποθήκευσης και ο όμιλος Τσάκου θα πάρει μέρος στον πρώτο διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης που αναμένεται να προκηρύξει η ΡΑΑΕΥ μέσα στον Ιούνιο, στον οποίο αναμένεται να προσέλθει πλειάδα υποψήφιων επενδυτών. Τα έργα που θα προκριθούν θα λάβουν οριζόντια επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά MW.

    Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά 400 MW ενώ φέτος θα ακολουθήσουν ακόμη 2 διαγωνισμοί από 300 MW στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, με στόχο να έχουν πάρει τιμές και να προχωρούν στην υλοποίηση των επενδύσεων συνολικά έργα ισχύος 1 GW μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα έργα αυτά θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί ώστε να μπουν σε λειτουργία ως το Δεκέμβριο του 2025.

    Τα πρώτα 400 MW θα τα μοιραστούν τουλάχιστον 4 υποψήφιοι, οι οποίοι εφόσον προκριθούν, θα πάρουν επενδυτική ενίσχυση ύψους 200.000 ευρώ/MW εγκατεστημένης ισχύος του σταθμού που θα χορηγηθεί κατά τη φάση κατασκευής των projects.  Ταυτόχρονα, οι νικητές των δημοπρασιών θα λάβουν και ετήσια λειτουργική ενίσχυση, δηλαδή ενίσχυση των εσόδων από τη συμμετοχή τους στις αγορές ενέργειας, για διάστημα 10 ετών το ύψος της οποίας θα προκύψει από τους διαγωνισμούς. Οι προσφορές θα πρέπει να κινούνται κάτω από το όριο των 115.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος.

    Η έκβαση του πρώτου διαγωνισμού θα καθορίσει ποιες θα είναι οι 4 πρώτες εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν τα πρώτα έργα αποθήκευσης ενέργειας που θα πριμοδοτηθούν και  θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα από το 2025.

    Οι νέες άδειες του ομίλου Τσάκου

    Οι άδειες αφορούν την εταιρεία “Φaethon Batteries Ι.Κ.Ε.”, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της ελεγχόμενης από την οικογένεια Τσάκου «Ενέργεια Υπερίωνας» και της “Ilos New Energy Greece”.

    Οι σχετικές αιτήσεις για τα έργα αποθήκευσης με τη χρήση συσσωρευτών, υποβλήθηκαν προς την Αρχή τον Ιούνιο του 2022.

    Η πρώτη άδεια αφορά έργο ισχύος 50 MW στη θέση Κρεμάσματα της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού, του Δήμου Δομοκού, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.Το έργο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 119,3 MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 100 MW.
    Η δεύτερη άδεια είναι για έργο ισχύος 50 MW, για αντίστοιχο έργο στη θέση Κανταλιού Βρύση, επίσης στην περιοχή του Δομοκού, προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 178,9 MW και εγγυημένη 150 MW.

    Η τρίτη άδεια αφορά έργο 100 MW στη θέση Αποστολάρα επίσης στο Δομοκό. Το project προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 238,5 MW και εγγυημένη 200 MW.

     Οι άδειες έχουν ισχύ 25 ετών και η υλοποίηση των έργων θα εξασφαλιστεί από την εταιρεία “Φaethon Batteries Ι.Κ.Ε.”, μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων.

    Τα παραπάνω έργα αποθήκευσης συμπληρώνουν το mega φωτοβολταϊκό πάρκο του ομίλου, στην περιοχή του Δομοκού, ισχύος 251,904 MW. Το φ/β ανήκει στην «Ενέργεια Υπερίωνας», η οποία και υπέβαλε στη ΡΑΕ τη σχετική αίτηση τον Δεκέμβριο του 2020 για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 251,904 MW στη θέση Αχλαδιά της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού Φθιώτιδας.

    Η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας», έχει συσταθεί από τον Μάιο του 2007 αλλά η αίτηση για το φ/β έγινε το Νοέμβριο του 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ