• Business

    Όμιλος Σαράντη: Γιατί η μετοχή κάνει come back

    Κυριάκος Σαράντης, Chief Executive Officer στον Όμιλο Σαράντη

    Κυριάκος Σαράντης, Chief Executive Officer στον Όμιλο Σαράντη


    Ορόσημο όχι μόνο για την πορεία του Ομίλου Σαράντη αλλά και για τη μετοχή της εταιρείας φαίνεται πώς αποτελεί η ολοκλήρωση της πολωνικής Stella Pack.

    Η μετοχή της Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα έχει αυξηθεί κατά 3,70%. Την Παρασκευή έκλεισε σε υψηλό 52 εβδομάδων στα 8,69 ευρώ ανά μετοχή, τιμή την οποία είχε να δει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου από τον Φεβρουάριο του 2022.

    Η μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση της εξαγοράς της πολωνικής εταιρείας από τις αρμόδιες αρχές της χώρας- η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και το πράσινο φως δόθηκε λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2023- φαίνεται πώς ήταν ένας από τους παράγοντες που φρέναραν την πορεία της μετοχής.

    Την οποία άλλωστε έχουν στηρίξει σημαντικά οι δύο βασικοί μέτοχοι και επικεφαλής του Ομίλου Σαράντης, Κυριάκος και Γρηγόρης Σαράντης διαθέτοντας σημαντικά κεφάλαια για την αγορά περίπου 2,4 εκατ. μετοχών με την αξία να υπολογίζεται σχεδόν στα 17,5 εκατ. ευρώ.

    Νέο κεφάλαιο με την εξαγορά της Stella Pack

    Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας, η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο όμιλος, δίνει μια νέα δυναμική ενισχύοντας την παρουσία του και το αποτύπωμά του στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και καθιστώντας τον ένα από τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά των οικιακών ειδών αλλά και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

    Η Σαράντης έχει ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων ενώ η απόκτηση της πολωνικής εταιρείας, που παράγει συσκευασίες τροφίμων, σακούλες απορριμμάτων και εργαλεία καθαρισμού, αναμένεται να δώσει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας των καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης, ενδυναμώνοντας το γεωγραφικό αποτύπωμα του Ομίλου στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται.

    Παράλληλα θα έχει ουσιαστική επίδραση στα μεγέθη του ομίλου από τη νέα χρονιά.

    Το μέγεθος της Stella Pack υπολογίζεται υψηλότερα απ’ ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί, δηλαδή με τζίρο 78 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης 73 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA υπολογίζονται σε 8 εκατ. ευρώ και οι προσδοκώμενες συνέργειες στα 2 εκατ. ευρώ.

    Τριετές πλάνο ανάπτυξης

    Η εισηγμένη μετά την εξαγορά και με νέα διοίκηση πλέον καταρτίζει τριετές πλάνο ανάπτυξης, το οποίο και αναμένεται να κοινοποιήσει αμέσως μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023, τον Μάρτιο.

    Βασικοί άξονες της στρατηγικής μεγέθυνσης θα αποτελέσουν η οργανική ανάπτυξη, οι συνέργειες από τις εξαγορές αλλά και η ενίσχυση των δικών του brands.

    Όπως ανέφεραν στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης ο αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Μπούρας και ο οικονομικός διευθυντής κ. Χρήστος Βάρσος, οι στόχοι που έχουν τεθεί θα αναλυθούν διεξοδικά στο πλάνο ανάπτυξης που θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο παράλληλα με τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής έως το 2028.

    Διατηρείται το guidance για το 2023

    Για τη φετινή χρήση πάντως η διοίκηση της Γρ. Σαράντης, διατηρεί το guidance που είχε δώσει παλαιότερα για το 2023, περιμένοντας κέρδη προ τόκων και φόρων 43 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση των 40 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του ομίλου ο ρυθμός ανάπτυξης στο εννεάμηνο του 2023 σε επίπεδο πωλήσεων ήταν 8% έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 353,4 εκατ. ευρώ έναντι 327,3 εκατ. ευρώ.

    Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο 2023 παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 34,7% και διαμορφώθηκαν στα 47,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 35,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022, με το περιθώριο EBITDA να ανεβαίνει στο 13,5% (έναντι 10,8% στο εννεάμηνο 2022) αυξημένο κατά 269 μονάδες βάσης.

    Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 44,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε 37,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023 (EBIT εννεαμήνου 2022: 25,6 εκατ. ευρώ) με το περιθώριο ΕΒΙΤ να διαμορφώνεται στο 10,5% το εννεάμηνο 2023 έναντι 7,8% το εννεάμηνο 2022.

    Το συγκρίσιμο περιθώριο ΕΒΙΤ αυξήθηκε κατά 266 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι υπογραμμίζοντας την επίδραση της λειτουργικής μόχλευσης από την αύξηση των πωλήσεων.

    Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ έως το 2027

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ο όμιλος έχει δρομολογήσει επενδυτικό πλάνο 35 εκατ. ευρώ έως το 2027 για τη δημιουργία αποθηκών στα Οινόφυτα αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.

    Για τις επενδύσεις ο όμιλος έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες λήψης χαμηλότοκων δανείων μέσω του σχετικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:

    VISA: Οι έξι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2024 στον κλάδο των πληρωμών παγκοσμίως

    Folli Follie: Με έλεγχο στα οικονομικά που έμεινε… μισός, γίνεται η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο

    Ακίνητα: Ανατροπές και μεγάλες διευκολύνσεις – Τι θα αλλάξει μέσα στο 2024



    ΣΧΟΛΙΑ