• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όμιλος Kering (Gucci): Επιφυλακτικές εκτιμήσεις παρά την ανάκαμψη των ειδών πολυτελείας στην Κίνα

    • Bloomberg
    Ο Φρανσουά Ανρί Πινό, CEO του ομίλου Kering, με τη σύζυγο του Σάλμα Χάγιεκ

    Ο Φρανσουά Ανρί Πινό, CEO του ομίλου Kering, με τη σύζυγο του Σάλμα Χάγιεκ


    Επιφυλακτικές εκτιμήσεις παρά την ανάκαμψη των πωλήσεων πολυτελών ειδών στην Κίνα εξέφρασε ο γαλλικός όμιλος Kering, μετά τον “δραματικό αντίκτυπο” που είχε η πανδημία στην ναυαρχίδα του Gucci, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Οι πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα επέστρεψαν σε θετικό έδαφος τον Απρίλιο για τον Kering, στου οποίου τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνονται ακόμη τα Saint Laurent και Balenciaga, ανακοίνωσε ο CFO του ομίλου Jean-Marc Duplaix στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος την αναζωπύρωση των τουριστικών δαπανών καθώς και την αύξηση της ζήτησης μετά τους περιορισμούς του lockdown, ως τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη.

    “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς έχουμε στη διάθεση μας μόνο λίγες εβδομάδες να αναλύσουμε από τότε που άνοιξαν και πάλι τα καταστήματα”, τόνισε ο Duplaix. Η τάση για αύξηση των αγορών μετά την πίεση της καραντίνας μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη”, εκτίμησε.

    Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 6,9% την Τετάρτη στο Παρίσι, ενώ από τις αρχές του έτους έχουν υποχωρήσει κατά 21%.

    Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν κατά 16% παγκοσμίως σε οργανική βάση, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση περίπου 15%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Kering.

    Οι πωλήσεις των προϊόντων Gucci μειώθηκαν κατά 23%. Με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι “εξαιρετικά δύσκολο” να κάνουμε προβλέψεις για το πότε θα βελτιωθούν τα πράγματα, τόνισε ο Duplaix. Η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν αναμένει ανάκαμψη των πωλήσεων στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

    Οι Κινέζοι πελάτες έχουν πραγματοποιήσει πάνω από το 1/3 των αγορών ειδών πολυτελείας τα τελευταία χρόνια, και με τα μέτρα του lockdown να βρίσκονται ακόμη σε ισχύ στον υπόλοιπο κόσμο, η βιομηχανία βασίζεται σε αυτούς περισσότερο από ποτέ.

    Ο όμιλος LVMH, στον οποίο ανήκουν τα brands Louis Vuitton και Dior, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ραγδαία επιτάχυνση στην ηπειρωτική Κίνα για το μήνα Απρίλιο, καθώς οι πελάτες έσπευσαν σε αγορές που δεν έκαναν κατά την περίοδο του lockdown στη χώρα. Αλλά με την κινεζική οικονομία να συρρικνώνεται το προηγούμενο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 1992, αρκετοί καταναλωτές αναμένεται να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Μία τέτοια εξέλιξη δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η πρόσφατη αύξηση των πωλήσεων, που αποκαλείται “revenge spending”, σηματοδοτεί μία διαρκή ανάκαμψη.

    Η Kering πρότεινε τη μείωση του μερίσματος για το 2019 κατά 30%, καθώς και την περικοπή της αμοιβής του CEO και του αναπληρωτή CEO.



    ΣΧΟΛΙΑ