• Business

    Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Φραγκιαδάκη από την Εθνική Τράπεζα


    Με συνοπτικές διαδικασίες το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας –που συνεδρίασε αργά το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη που κράτησε λίγα μόλις λεπτά-, έκανε δεκτή και ανακοίνωσε την παραίτηση του CEO της τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

    Καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου, μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας τον Ιούνιο, αναλαμβάνει ο αναπληρωτής CEO, κ. Παύλος Μυλωνάς.

    Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα αναφέρουν στο mononews.gr ότι ο κ. Φραγκιαδάκης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση για λόγους «δυσλειτουργίας» με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

    Αλλες πάλι πηγές λένε «αναζητήστε τη γυναίκα». Και σημειώνουν πως ένα από τα ξένα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της Εθνικής, που είναι  ιδιαίτερα δυναμικό στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου προ ημερών έστειλε επιστολή στον SSM,  με την οποία σε γενικές γραμμές ζητούσε την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη, καταλογίζοντας του «δυσλειτουργία» στη συνεννόηση με τα μέλη του ΔΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή της ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να διοικεί την Εθνική…

    Και σύμφωνα με  άλλο σενάριο του ζητήθηκε να παραιτηθεί λόγω κακών χειρισμών στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της πώλησης της θυγατρικής στην Ρουμανία, αλλά και στο Ταμείο επικούρησης της Εθνικής το ΛΑΠΕΤΕ. Το σενάριο αυτό «μπάζει νερά» αφού η προσφορά της κοινοπραξίας  Exin – Calamos ήταν η υψηλότερη, ενώ το γεγονός ότι η ΕΤΕ σταμάτησε να χρηματοδοτεί το ταμείο επικούρησης των εργαζομένων της Εθνικής δεν ήταν προσωπική απόφαση του Φραγκιαδάκη. Σε ότι αφορά την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία στην  Ουγγρική OTP Bank, σχέδιο που ναυάγησε, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτλη είχε ενοχλήσει τον επόπτη.

    Ωστόσο η αγορά προβληματίζεται από το μομέντουμ της ανακοίνωσης για την παραίτηση Φραγκιαδάκη, λίγες μόνο ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test, στα οποία η Εθνική τα πήγε πολύ καλά στο δυσμενές σενάριο.

    Το παρασκήνιο της παραίτησης κάποια στιγμή θα γίνει γνωστό. Κάποιοι θυμίζουν ότι με ανάλογο τρόπο και συνοπτικές διαδικασίες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2016, ο κ. Αρης Ξενόφως από τη θέση του CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Πάντως ο νυν επικεφαλής του ΤΧΣ ήταν ενήμερος της υπόθεσης και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προ ημερών συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενδεχομένως και για την παραίτηση Φραγκιαδάκη.

    Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το «χεράκι» το έχει βάλει για τα καλά ο SSM στην παραίτηση.

    Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά η σπουδή του ΔΣ –υπό την προεδρία του κ. Κώστα Μιχαηλίδη- να ανακοινώσει την παραίτηση Φραγκιαδάκη.

    Παρότι υπήρχε συμφωνία κυρίων η παραίτηση να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Στο κάτω κάτω της γραφής ο κ. Φραγκιαδάκης θα μπορούσε να αποχωρήσει και στη γενική συνέλευση της τράπεζας τον ερχόμενο Ιούνιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΤΕ: Η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας για την παραίτηση Φραγκιαδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ