• Business

    Όλο το σχέδιο για το κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες

    κουρεμα


    Πολύ κοντά σε συμφωνία (που αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο την Τετάρτη, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει αυτό ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας) βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές επιχειρηματιών (αλλά όχι και ελευθέρων επαγγελματιών), με τις σχετικές συζητήσεις να βρίσκονται στην τελική ευθεία, μετά από μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, αφού όλα δείχνουν πως η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών έχει σχεδόν βρεθεί.

    Όπως γράφαμε στο mononews.gr την περασμένη εβδομάδα, σημείο-κλειδί για την σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσε η τεκμηριωμένη πρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το ποιες οφειλές προς το Δημόσιο και με ποια σειρά θα μπορούν να διαγράφονται, μία πρόταση που οι δανειστές αποδέχθηκαν εν μέρει. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων, πρώτα στη λίστα των διαγραφών θα είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, έπειτα θα διαγράφονται οι παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, και μόνο αν αυτό κριθεί απαραίτητο θα υπάρχουν διαγραφές κύριας οφειλής.

    Όσο για τις διαγραφές οφειλών ΦΠΑ και ΦΜΥ, αν και από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η θέση ότι αυτές δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα «κούρεμα», στη λογική ότι για να διαγραφούν αυτές οι οφειλές θα απαιτείτο ένα πολύ μεγάλο «κούρεμα» άνω του 80%, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ακόμα σενάριο, με βάση το οποίο δεν θα προβλέπεται «κούρεμα» για ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο, όμως θα μπορούν να «κουρεύονται» ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί από την επιχείρηση. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως με αυτό το σενάριο θα υπάρξει μειωμένη είσπραξη οφειλών, που θα προκαλέσει πρόβλημα στα δημόσια ταμεία, ωστόσο η γνώμη των θεσμών είναι διαφορετική.

    Αυτό πάντως που θεωρείται σίγουρο (το ανέφερε άλλωστε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την περασμένη Παρασκευή: «Ίση αντιμετώπιση των πιστωτών») είναι ότι το κούρεμα των οφειλών της κάθε επιχείρησης, αν αυτό φυσικά κριθεί απαραίτητο για τη βιωσιμότητά της και αν συμφωνηθεί από την πλειοψηφία των πιστωτών, θα είναι οριζόντιο, δηλαδή με το ίδιο ποσοστό σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 40%, ενώ οριζόντια θα είναι και η επιμήκυνση της οφειλής, καθώς και η μείωση του επιτοκίου.

    Βέβαια, για να φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει προηγουμένως η επιχείρηση να έχει κριθεί βιώσιμη. Η αξιολόγηση αυτή θα γίνεται για τις μεν μικρές επιχειρήσεις με βάση ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης που θα περιλαμβάνει ορισμένους οικονομικούς δείκτες που μένει να καθοριστούν, για τις δε μεγάλες επιχειρήσεις από έναν ανεξάρτητο εκτιμητή.

    Εκτός ρύθμισης μένουν πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν στην εξαίρεση αυτή και ότι στο μηχανισμό θα υπάγονται όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα που φέρουν «εμπορική ιδιότητα», με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Χάνονται έτσι οι ελπίδες χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που έλπιζαν σε μια λύση που θα επέτρεπε τη διαγραφή χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο.

    Όσο για τη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά στη διάρκεια ισχύος της σχετικής νομοθεσίας (δύο χρόνια ζητούσε η ελληνική πλευρά, έναν χρόνο οι δανειστές), φαίνεται πως η χρυσή τομή θα βρεθεί περίπου στη μέση, στους 18 μήνες.

    Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα αντιδράσουν οι τράπεζες σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται. Ναι μεν θα προβλέπεται ρητά πλέον η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράψουν τυχόν διαγραφές οφειλών (μία ρύθμιση που «λύνει τα χέρια» των τραπεζών), όμως το πρόβλημα πλέον είναι άλλο: με δεδομένο ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με οφειλές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον… καταιγισμό των αιτημάτων για εξωδικαστικό συμβιβασμό που πιθανότατα θα βρουν μπροστά τους, ειδικά αν το χρονικό διάστημα ισχύος του νόμου είναι τέτοιο που περιορίζει τις δυνατότητές τους…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυβέρνηση VS Θεσμών: Εδώ θα κριθεί η μάχη-Δείτε αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι άλλες περικοπές αντί αύξηση δαπανών ζητά ο Β. Σόιμπλε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωστής Στεφανόπουλος: Πανελλήνια συγκίνηση – Έτσι τον αποχαιρετούν απλός κόσμος και πολιτικοί



    ΣΧΟΛΙΑ