• Business

    Όλγα Λαϊνοπούλου: Από τα ελικόπτερα και τη Μύκονο στον πλειστηριασμό

    • NewsRoom
    Η Όλγα Λαϊνοπούλου με τον σύζυγό της, Δημοσθένη Γεωργόπουλο

    Η Όλγα Λαϊνοπούλου με τον σύζυγό της, Δημοσθένη Γεωργόπουλο


    Τους τίτλους τέλους της Promot Λαϊνόπουλος, που έπεσαν άδοξα, φέρνει στο προσκήνιο σχεδόν δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση, ο πλειστηριασμός της αντιπροσωπείας της Mercedes Benz στη Γλυφάδα.

    Συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου βγαίνει στο σφυρί το εμπορικό ακίνητο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με επισπεύδουσα τη Cepal και τιμή εκκίνησης τα 1,57 εκατ. ευρώ. Το κατάστημα αποτελείται από μία αίθουσα, wc, και μικρή κουζίνα. To ισόγειο έχει επιφάνεια 286,30 τ.μ., ενώ το οικόπεδο έχει εμβαδό 1.716 τετραγωνικών μέτρων. Ο αγοραστής του θα το παραλάβει μισθωμένο, καθώς υπάρχει 12ετής σύμβαση με την Mega Space, εταιρεία χώρων στάθμευσης και φύλαξης αυτοκινήτων, η οποία λήγει το 2024.

    Το ακίνητο επί της Λ. Βουλιαγμένης

    Το ακίνητο κατασχέθηκε για οφειλή 100 χιλιάδων ευρώ. Εντός του καταστήματος έχει διαμορφωθεί πατάρι επιφανείας 200 τ.μ. με προηγούμενη χρήση ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Mercedes και διατηρήθηκε και στην μεταγενέστερη χρήση ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Citroen και Peugeot αλλά και στην υφιστάμενη χρήση ως κατάστημα επίπλων με την επωνυμία Βizaar Home & Deco. Σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, προκύπτει ότι το ακίνητο είναι διαμορφωμένο ως κατάστημα με δάπεδα με ξύλινη επίστρωση, οροφές βαμμένες σε μαύρο χρώμα με εμφανή αναρτώμενα στοιχεία κλιματισμού και φωτισμού, ενώ διαθέτει περιμετρικά τζαμαρίες με πολύ καλή προβολή.

    Το ακίνητο επί της Λ. Βουλιαγμένης

    H αυτοκρατορία της μεγαλύτερης αντιπροσώπου της Mercedes-Benz στην Ελλάδα γκρεμίστηκε αφότου είχε περάσει από τα χέρια του Γιάννη Λαϊνόπουλου στων παιδιών του, Όλγας και Μιχάλη. Ο πρώτος έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2001, με τις φήμες να τον ήθελαν εξαιρετικά πιεσμένο από τις διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς της Mercedes.

    Η ακμή και η κατάρρευση

    Τα πρώτα σημάδια της ύφεσης έγιναν εμφανή από την έναρξη της ελληνικής δεκαετούς κρίσης του 2010, όταν η Promot Λαϊνόπουλος άρχισε να καταγράφει μείωση κύκλου εργασιών έως και 70%, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των πωλήσεων καινούριων οχημάτων στην Ελλάδα, που μειώθηκε από 250.000 πωλήσεις στις 60.000.

    Ήταν το 2017 όταν η Mercedes Benz ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με την οικογένεια Λαϊνόπουλου και στην τεχνική εξυπηρέτηση, κόβοντας κάθε γέφυρα με τους επιχειρηματίες, αφού είχε προηγηθεί η διακοπή της συνεργασίας στις πωλήσεις της γερμανικής μάρκας. Πριν τα «πέτρινα χρόνια» βέβαια είχε προηγηθεί η χρυσή εποχή της αντιπροσωπείας που στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν στην κορυφή της λίστας με τις κερδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις.

    Παρά το θάνατο του πατέρα τους, οι Όλγα και Μιχάλης Λαϊνόπουλος «πήραν ζεστά» τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας, αναλαμβάνοντας και την αντιπροσωπεία των Smart μέσω της Compact Lain, την οποία διηύθυνε προσωπικά η Όλγα Λαϊνοπούλου. Αυτό ήταν και το δυνατό χαρτί του ομίλου, αφού το Smart αποτέλεσε μία από τις μάρκες με την ταχύτερη ανάπτυξη πωλήσεων στην ελληνική αγορά.

    Οι… εμπορικές επιτυχίες της οικογένειας συνοδεύτηκαν γρήγορα από την αναρρίχηση στους κοσμικούς κύκλους. Οι πολυτελείς έξοδοι και δεξιώσεις, οι διακοπές στο Σαμονί, στο Ντουμπάι και στη Μύκονο και η μετακίνηση με ιδιωτικό ελικόπτερο ήταν συνήθη στη μυθική ζωή της θυγατέρας Λαϊνοπούλου, της οποίας το όνομα έπαψε να κυκλοφορεί στην κοσμική Αθήνα, μετά τις οικονομικές δυσχέρειες της Promot.

    Η ίδια παντρεύτηκε το 2009 τον Δημοσθένη Γεωργόπουλο, επιχειρηματία του χώρου επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών. Η Select Fish με 120 άτομα προσωπικό, την οποία ίδρυσε αποτελεί το μεγαλύτερο διανομέα σολομού στην εγχώρια αγορά και μάλιστα πέρσι προσέλκυσε το ενδιαφέρον του fund Elikonos 2, που μεταφράστηκε σε επένδυση 7 εκατομμυρίων ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ