• Business

    «Όχι» του Λεωνίδα Μπόμπολα σε πρόταση εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει στον «Ελλάκτωρα»

    Λεωνίδας Μπὀμπολας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ


    Πρόταση από μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο του κατασκευαστικού τομέα δέχθηκε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, προκειμένου να πουλήσει το ποσοστό συμμετοχής του (15,07%) στον όμιλο του «Ελλάκτωρα». Ωστόσο, και σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ο βασικός μέτοχος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου και γιος του ιστορικού ηγέτη της επιχειρηματικής οικογένειας Γιώργου Μπόμπολα, απάντησε αρνητικά.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τίμημα που του προτάθηκε ήταν στα 2 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που μεταφράζεται σε 53,3 εκατ. ευρώ για το συνολικό «πακέτο» που κατέχει. Το «όχι» του Λεωνίδα Μπόμπολα έρχεται να καταδείξει ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση και με τα σημερινά δεδομένα, δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τον όμιλο. Έτσι, εκ των πραγμάτων, οι εξελίξεις στο εσωτερικό «μέτωπο» του «Ελλάκτωρα» παραμένουν αστάθμητες. Με το συγκρουσιακό κλίμα να συνεχίζει να κυριαρχεί ανάμεσα στους αδελφούς Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση που ελέγχουν το 11,84% και τον αντιπρόεδρο του ομίλου Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος είναι διαχρονικός σύμμαχος της οικογένειας Μπόμπολα και κατέχει το 5,58% των μετοχών του ομίλου.

    Λεωνίδας Μπὀμπολας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ

    Υπό αυτές τις συνθήκες, το ζήτημα του αναζητούμενου, μετοχικού διαζυγίου, συνιστά ακόμη άλυτο γρίφο, καθώς δεν μπορεί να προδικαστεί ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει. Αγοράζοντας ο ένας από τους αντιμαχόμενους πόλους το ποσοστό του άλλου ή μέσα από την αναζήτηση μιας διαφορετικής φόρμουλας που θα δώσει τη λύση. Ενδεικτικό πάντως της σοβούσας δυσαρμονίας που υπάρχει στους κόλπους των βασικών μετόχων είναι, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ότι «άλλα συζητούνται το πρωί και αλλού καταλήγουν το βράδυ»… Και όλα τούτα για έναν γιγαντιαίο όμιλο με 3,7 δισ. ενεργητικό και περίπου 6000 εργαζομένους, που είναι φυσικό να αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ
    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι κ. Δ.Καλλιτσάντσης, Α. Καλλιτσάντσης, Δ. Κούτρας και Λ. Μπόμπολας

    Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, εντάσσεται και η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής εταιρίας «Άνεμος», της οποίας το 64,5% είναι στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου «Ελλάκτωρ». Η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση φέρεται να έχει βρει ένα ισχυρό, αμερικανικό fund, το οποίο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει στην εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρίας που δραστηριοποιείται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Παρά ταύτα στο εσωτερικό του επιχειρηματικού ομίλου φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία για τον αν πρέπει να πουληθεί άμεσα η «Άνεμος» ή προς τα τέλη της εφετινής χρονιάς. Οπότε και με τα project που «τρέχουν» θα έχει αποκτήσει η εταιρία επιπρόσθετη, εγκατεστημένη ενεργειακή ισχύ 120 MW με συνέπεια να αυξηθεί και η αξία πώλησης.

    Με το σκεπτικό αυτό, έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις από τον όμιλο του «Ελλάκτωρα» για την αναζήτηση τραπεζικού δανείου-γέφυρα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση η πώληση της «Άνεμος» μπορεί να πάει πίσω. Διαφορετικά, όμως, η εκχώρησή της δεν μπορεί να περιμένει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τράπεζες θα πάρουν τα 13,5 εκατ. ευρώ του «Ελλάκτωρα» από την πώληση του ποσοστού στο καζίνο Πάρνηθας!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο πόλεμος των «Ρόουζ» οδηγεί σε πώληση την Άνεμος και σε συρρίκνωση τον όμιλο των 3,7 δισ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Περιστέρης: Τα επόμενα στρατηγικά σχέδια του «Mr 1 δισ. ευρώ»



    ΣΧΟΛΙΑ