• Business

    Ο οδικός χάρτης για την άρση των capital controls στην ατζέντα Στουρνάρα – τραπεζιτών

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής TτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής TτΕ


    Συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών θα έχει αύριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στην οποία θα συζητηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμη από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και θα εξεταστούν οι κινήσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.

    Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως στη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, το λεγόμενο τρίτο πυλώνα των capital controls, που παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους χωρίς αλλαγές με αποτέλεσμα οποιαδήποτε σχετική κίνηση να προϋποθέτει την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα.

    Αντίθετα χωρίς εμπόδια πραγματοποιείται η εξαγωγή χρημάτων από λογαριασμό τράπεζας του εσωτερικού, όταν τα χρήματα αυτά έχουν προηγουμένως εισαχθεί στη χώρα από το εξωτερικό αρκεί η κίνηση να έχει γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

    Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση θα είναι οι επιπτώσεις που δημιουργούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα οι περιορισμοί, στο βαθμό που παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων για εξαγωγή χρημάτων για την εισαγωγή προϊόντων ή πρώτων υλών, διεκπεραιώνεται μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα ή τις επιτροπές που λειτουργούν εντός των τραπεζών, το σύστημα εξακολουθεί να «γεννά» γραφειοκρατία, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις, αλλά και τις τράπεζες. Σημαντικό θέμα από την πλευρά κυρίως των επιχειρήσεων είναι το κόστος αυτών των συναλλαγών που εμπίπτουν πλέον στην κατηγορία των εμβασμάτων και παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει το ύψος των προμηθειών που χρέωναν με την επιβολή των capital controls, εξακολουθούν να εισπράττουν σημαντικά έσοδα σε σχέση με την προ capital control περίοδο.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα τα αιτήματα των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το εξωτερικό διεκπεραιώνονται από τα τραπεζικά καταστήματα εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, ενώ αυτά που είναι έως και 1 εκατ. ευρώ διεκπεραιώνονται από τις επιτροπές που λειτουργούν σε κάθε τράπεζα. Από την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν και περνάνε τα αιτήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ είτε αυτά αφορούν φυσικά πρόσωπα (π.χ. η αγορά ακινήτου στο εξωτερικό) είτε αφορούν νομικά πρόσωπα (π.χ. συναλλαγές με το εξωτερικό μεγάλης αξίας).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κομισιόν: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μόνο με προώθηση των μεταρρυθμίσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί είναι έξαλλοι οι τραπεζίτες και τι άκουσαν οι αναλυτές στον Μυτιληναίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρώτη κατοικία: Σκληρή γραμμή διαλέγουν κυβέρνηση και τράπεζες – Ο ρόλος της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ