• Business

    O Μr Big Short υπέρ του Μασκ: Έχουμε άλλους δύο Έλον για Meta και Google;

    • NewsRoom

    Michael Berry(Mr. Big Short), Elon Musk (Twitter)


    Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στο Twitter και την αγορά να αναμένει τη μεταμόρφωση που έχει υποσχεθεί ο Έλον Μασκ για το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μάικλ Μπέρι, ο άνθρωπος που προέβλεψε την κρίση του 2008 και υπήρξε η έμπνευση για την ταινία «The Big Short», φαίνεται ότι στηρίζει τον δισεκατομμυριούχο CEO του Tesla στα νέα του βήματα.

    «Έχουμε άλλους δύο Έλον Μασκ να κάνουν στη Meta και την Google, ότι θα κάνει ο Έλον Μασκ στο Twitter;», αναρωτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, o Μπέρι.

    Απογοήτευση από Meta και Alphabet

    Οι μετοχές τεχνολογίας δεν περνάνε την καλύτερη περίοδό τους, έχοντας διαγράψει κέρδη άνω των 5 τρις μέσα στο 2022. Οι λεγόμενες «Big Tech» δυσκολεύονται να μεταβούν ομαλά από την εποχή της πανδημίας και των εκρηκτικών κερδών στην επόμενη περίοδο, μη συγκρατώντας την ιλιγγιώδη πορεία των εσόδων που αποκόμισαν κατά την πρώτη περίοδο.

    Τα τελευταία αποτελέσματα του γ’ τριμήνου από Meta και Google είναι αυτά που μέχρι στιγμής κατέγραψαν τη μεγαλύτερη βουτιά, διαψεύδοντας ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς αναλυτές.

    H μητρική εταιρεία Meta του μεγαλύτερου στον κόσμο μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στο τρίτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε νέα πτώση εσόδων και κερδών, κάτι που είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου η μετοχή της έκανε “βουτιά” σχεδόν 20%.

    Παρόλο που το Facebook δεν προσθέτει πια νέους χρήστες στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, συνεχίζει να μεγεθύνεται σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται μάλλον ανήσυχοι ότι η εταιρεία έχει χάσει τον δρόμο της.

    Κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου η Meta εμφάνισε μείωση εσόδων κατά 4% σε σχέση με πριν ένα έτος, στα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη της περιορίστηκαν σε λιγότερα από τα μισά έναντι του περυσινού τρίτου τριμήνου (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 9,19 δισ. δολάρια).

    Αντίστοιχα και η Alphabet, μητρική της Google δεν μπορεί να ξεφύγει από την πτωτική της πορεία, η οποία οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των διαφημίσεων.

    Η αύξηση των εσόδων της επιβραδύνθηκε στο 6% από 41% ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη πτώση στις δαπάνες για διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Εκτός από μια περίοδο στις αρχές της πανδημίας, είναι η πιο αδύναμη περίοδος ανάπτυξης από το 2013.

    Τα έσοδα από διαφημίσεις YouTube μειώθηκαν περίπου 2% από 7,21 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο σε 7,07 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση περίπου 3%.

    Το Twitter στα χέρια του Μασκ

    H πρώτη κίνηση του Έλον Μασκ ήταν να απολύσει τον μέχρι σήμερα CEO, Parag Agrawal, μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη, αμέσως μετά τη συμφωνία. Εκτός από τον Agrawal, παρελθόν αποτελεί πλέον ο οικονομικός διευθυντής Ned Sigal και η υπεύθυνη πολιτικής της εταιρείας Vijaya Gadde. Απολύθηκαν επίσης ο γενικός σύμβουλος Sean Edgett και η διευθύντρια πελατών Sarah Personette.

    Είναι δε χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του Musk για αλλαγές πως τα απολυμένα μεγαλοστελέχη οδηγήθηκαν εκτός κτιρίου συνοδεία των ανδρών ασφαλείας.

    Μία μεταξύ άλλων και συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσεις της μορφής του μέσου κοινωνικής ενημέρωσης.

    Ο Μασκ έχει υποσχεθεί αποκατάσταση της ελευθερίας του λόγου. «Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία», είπε ο Μασκ, απευθυνόμενος προς τους διαφημιστές και ξεκαθάρισε: «Τούτου λεχθέντος, το Twitter δεν μπορεί προφανώς να γίνει μία κόλαση, ανοιχτή ανοιχτό σε όλους, όπου όλα μπορούν να λέγονται χωρίς συνέπειες».

    Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτυχίας, παρά το γεγονός ότι οι θαυμαστές του, πιστεύουν σε μία νέα εποχή για το Twitter.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάικλ Μπέρι: Ο άνθρωπος που πρόβλεψε την κρίση του 2008 πούλησε όλες τις μετοχές του



    ΣΧΟΛΙΑ