• Business

    Εποχή Musk στο Twitter: Έτοιμος να πληρώσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ στα τρία μεγαλοστελέχη που απέλυσε

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk


    Μια νέα εποχή ξεκινά σήμερα για το Twitter το οποίο και επίσημα περνά στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Elon Musk.

    O ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX σκοπεύει, σύμφωνα με το Bloomberg, να ηγηθεί ο ίδιος της εταιρεία πίσω από τη δημοφιλή πλατφόρμα, αναλαμβάνοντας πιθανότατα τον ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς.

    Μάλιστα, η πρώτη του κίνηση ήταν να απολύσει τον μέχρι σήμερα CEO, Parag Agrawal, μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη, αμέσως μετά τη συμφωνία. Εκτός από τον Agrawal, παρελθόν αποτελεί πλέον ο οικονομικός διευθυντής Ned Sigal και η υπεύθυνη πολιτικής της εταιρείας Vijaya Gadde. Απολύθηκαν επίσης ο γενικός σύμβουλος Sean Edgett και η διευθύντρια πελατών Sarah Personette.

    Είναι δε χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του Musk για αλλαγές πως τα απολυμένα μεγαλοστελέχη οδηγήθηκαν εκτός κτιρίου συνοδεία των ανδρών ασφαλείας.

    Πάντως, ο Musk θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη για να αποζημιώσει τα πρώην στελέχη.

    Ο Μusk θα υποχρεωθεί να δώσει πάνω από 204 εκατομμύρια δολάρια μόνο στους  Agrawal, Segal και Gadde, με βάση τα έγγραφα που είχε καταθέσει στο παρελθόν το  Twitter στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

    Οι Agrawal, Segal και Gadde κατέχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια μετοχές του Twitter, από τις οποίες πάνω από τις μισές ανήκουν στην Gadde. Το συνολικό μερίδιο της τριάδας, αξίας περίπου 65 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αγοραζόταν από τον Musk όπως και οι μετοχές κάθε άλλου μετόχου.

    Επιπλέον, μια ρήτρα στη συμφωνία συγχώνευσης παρείχε ταχεία κατοχύρωση της υποσχεθείσας μελλοντικής αποζημίωσης των μετοχών. Η ρήτρα «Golden Parachute Compensation» στην κατάθεση του Twitter στη SEC — η οποία ήταν η συμφωνία που εγκρίθηκε από τους μετόχους του Twitter — δείχνει πως το τρίο θα κατοχυρώσει αυτόματα μετοχές αξίας 119,6 εκατομμυρίων δολαρίων ως απόλυση, με τη μεγαλύτερη πληρωμή εκεί να πηγαίνει στον Agrawal στα 56 εκατομμύρια δολάρια.

    Δικαιούνται επίσης μισθό ενός έτους και παροχές υγείας. Το 2021, ο Agrawal είχε βασική αμοιβή 623.000 δολάρια, ενώ η βασική αμοιβή του Segal και της Gadde ήταν στα 600.000 δολάρια έκαστος.

    Συνολικά, η Gadde πρόκειται να απομακρυνθεί από το Twitter με το μεγαλύτερο ποσό,  που αγγίζει τα 74 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Agrawal και ο Segal δεν είναι πολύ πίσω της, με περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια και 66 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

    Τα στελέχη, πάντως, θα λάβουν γενναίες αποζημιώσεις, με εκείνη του Agrawal να φτάνει τα 38,7 εκατομμύρια δολάρια και του Segal στα 25,4 εκατομμύρια δολάρια.

    Πάντως, ο Musk αναμένεται να απευθυνθεί στους εργαζόμενους του Twitter και να τους καθησυχάσει για τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί μαζικών απολύσεων.

    Ενδεχομένως, μάλιστα να δώσει κάποια στοιχεία για τις προθέσεις του ως προς το τι μέλει γενέσθαι και τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντόναλντ Τραμπ: «Το Twitter βρίσκεται πλέον σε υγιή χέρια»

    Προειδοποίηση Κομισιόν σε Μασκ για το Twitter: Στην Ευρώπη το πουλί θα πετά σύμφωνα με τους κανόνες μας



    ΣΧΟΛΙΑ