• Business

    Ο Λεξ Γκρίνσιλ ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση της Greensill Capital

    Lex Greensill


    Ο Λεξ Γκρίνσιλ ανέλαβε σήμερα «την πλήρη ευθύνη» για την κατάρρευση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Greensill Capital, δηλώνοντας ότι «λυπάται’ για εκείνους που επλήγησαν από το σκάνδαλο με τα πολλά πολιτικοοικονομικά παρακλάδια.

    Ο Αυστραλός χρηματιστής και ιδρυτής αυτής της εταιρείας, η οποία χρεοκόπησε τον Μάρτιο, έκανε αυτή τη σύντομη δήλωση κατά την έναρξη της πολυαναμενόμενης κατάθεσής του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού κοινοβουλίου.

    «Φέρω την πλήρη ευθύνη για την πτώχευση της Greensill», είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για «τους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους». Πρόσθεσε επίσης ότι «λυπάται πραγματικά» και για τους πελάτες της εταιρείας οι οποίοι υπέστησαν τις συνέπειες.

    Η αυτοκρατορία του μεγιστάνα του χάλυβα Σαντζίβ Γκούπτα, ενός από τους κυριότερους πελάτες της Greensill, είναι μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο και πλέον αναζητά απελπισμένα ρευστότητα. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Γκρίνσιλ είπε ότι «δεν είναι σε θέση να κάνει κάποιο σχόλιο για έναν συγκεκριμένο πελάτη», παραδέχτηκε όμως ότι η εταιρεία «είχε εστιάσει υπερβολικά σε ορισμένους πελάτες» της.

    Ο Γκούπτα έχει παραδεχτεί από την πλευρά του ότι ο όμιλός του οφείλει δισεκατομμύρια δολάρια στην Greensill.

    Ο Λεξ Γκρίνσιλ απέδωσε την κατάρρευση της εταιρείας του στην απόσυρση την κάλυψης που του παρείχε μια ασφαλιστική εταιρεία, επειδή ανησυχούσε για την οικονομική κατάστασή της.

    Το όνομα του Λεξ Γκρίνσιλ, ο οποίος παρέμεινε πολύ διακριτικός μετά την πτώχευσή του, συνδέθηκε με ένα από τα πλέον πολύκροτα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στη Βρετανία. Το 2011, αυτός ο γιος ενός ιδιοκτήτη φυτείας ζαχαροκάλαμου ίδρυσε μια εταιρεία που ειδικευόταν στη χορήγηση βραχυπρόθεσμων δανείων σε ομίλους για να πληρώνουν τους προμηθευτές τους. Πολύ γρήγορα, η εταιρεία του σαγήνευσε οικονομικούς κολοσσούς και μεγάλωσε, όμως κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος: η πανδημία αποδυνάμωσε τους πελάτες της και κατά συνέπεια την αξιοπιστία των πιστώσεων στα οποία βασίστηκε το μοντέλα της. Και σε αυτό προστέθηκαν οι αμφιβολίες για τη διαφάνεια της δομής της και οι υποψίες για λογιστική απάτη.

    Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) αποκάλυψε, σε επιστολή της προς την Επιτροπή Οικονομικών, ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση της Greensill, εκτιμώντας ότι ορισμένες από τις συνθήκες της πτώχευσής της ενδέχεται να υποκρύπτουν παρανομίες.

    Η υπόθεση έχει και πολιτικές προεκτάσεις και αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για τους στενούς δεσμούς πολιτικών με εταιρίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα καταθέσει επίσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, επικρίθηκε σφοδρά για το εντατικό λόμπινγκ που έκανε σε υπουργούς της κυβέρνησης για λογαριασμό της Greensill, της οποίας ήταν σύμβουλος.

    Στα έγγραφα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή φαίνεται ότι ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός και η ομάδα του έστειλαν τουλάχιστον 45 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και επενδυτές μέσα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες, το 2020. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ παραδέχτηκε ότι «άσκησε πιέσεις» στους υφισταμένους του ώστε να εξετάσουν το αίτημα του Κάμερον για λογαριασμό της Greensill, η οποία ζητούσε να επωφεληθεί από τις κρατικές επιχορηγήσεις που προορίζονταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ