• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Credit Suisse: O πρόεδρος παραβίασε την καραντίνα και είδε την πόρτα της εξόδου από την τράπεζα

    • Bloomberg

    Antonio Horta-Osorio


    Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Antonio Horta-Osorio παραιτήθηκε μετά από μόλις εννέα μήνες στη θέση του, έπειτα από μία σειρά λαθών, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των κανόνων καραντίνας στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έπληξαν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του.

    Η αποχώρησή του ακολούθησε μετά από έρευνα που διέταξε το διοικητικό συμβούλιο, όπως ενημέρωσε τη Δευτέρα η Credit Suisse με έδρα τη Ζυρίχη. Η τράπεζα όρισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Axel P. Lehmann ως αντικαταστάτη του Horta-Osorio, με άμεση ισχύ.

    Η ξαφνική αποχώρηση έρχεται μετά από μια καταστροφική χρονιά στην Credit Suisse, κατά την οποία τα δύο σκάνδαλα της Greensill Capital και της Archegos Capital Management κόστισαν στην τράπεζα περισσότερα από 5 δισ. δολάρια και μείωσαν τη μετοχή της κατά 1/5.

    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lloyds Banking Group είχε ενταχθεί στην τράπεζα για να αποκαταστήσει τη ζημιά και να ανανεώσει την πολιτική ανάληψης κινδύνων.

    Germany's Finance Minister Wolfgang Schaeuble And Deutsche Bank AG CEO John Cryan Speak At B20 Summit
    Axel P. Lehmann

    Λεπτομέρειες για τις παραβιάσεις της καραντίνας για τις οποίες κατηγορήθηκε ο Horta-Osorio δόθηκαν για πρώτη φορά έναν μήνα πριν, αποκαλύπτοντας ότι είχε επιστρέψει στην Ελβετία από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 28 Νοεμβρίου και είχε φύγει για την Ιβηρική χερσόνησο πριν ολοκληρωθεί η υποχρεωτική περίοδος καραντίνας 10 ημερών.

    Η τράπεζα εκείνη την εποχή είπε ότι «αναγνωρίζει με λύπη» ότι ο Horta-Osorio παραβίασε τους κανόνες καραντίνας εγκαταλείποντας την Ελβετία πριν τελειώσει η περίοδος απομόνωσής του.

    Μια ανάλογη κίνηση παραβίασης καραντίνας, τον Ιούλιο του 2021, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της εσωτερικής έρευνας. Το στέλεχος είχε επισκεφτεί το Λονδίνο για τους τελικούς τένις του Wimbledon κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, κατά παράβαση των κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου για την Covid εκείνη την εποχή, ανέφερε το Reuters.

    «Λυπάμαι που ορισμένες προσωπικές μου ενέργειες προκάλεσαν δυσκολίες στην τράπεζα και έθεσαν σε κίνδυνο την ικανότητά μου να την εκπροσωπώ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Horta-Osorio. «Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η παραίτησή μου είναι προς το συμφέρον της τράπεζας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

    Ωστόσο, η αποχώρησή του μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Credit Suisse αφού η πρόσληψη του είχε στόχο να εργαστεί για την αλλαγή της πολιτικής της τράπεζας.

    Κατά το παρελθόν ο Horta-Osorio εργάστηκε με επιτυχία στους Lloyds, διηύθυνε τη βρετανική μονάδα της Banco Santander, και πέρασε αρκετό χρόνο στις ΗΠΑ, την Πορτογαλία και τη Βραζιλία για διάφορες τράπεζες.

    Ο Lehmann εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse τον Οκτώβριο και υπηρετούσε ως πρόεδρος της επιτροπής κινδύνου.

    Το διοικητικό συμβούλιο θα τον προτείνει επίσημα για τη θέση του προέδρου στην ετήσια συνέλευση των μετόχων στις 29 Απριλίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο δισεκατομμυριούχος που πούλησε το ρετιρέ του στη Νέα Υόρκη έναντι 190 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ