• Business

    Ο ιδιοφυής Vitalic Buterin, το Ethereum και τα δυο ορόσημα του 2021


    Μπορεί να υπάρξει χρήμα χωρίς υλικό αντιστάθμισμα;

    Γιατί έχει αξία το Ethereum ή το Bitcoin και πώς γίνεται να αυξάνεται συνεχώς η τιμή τους, χωρίς καμιά υλική αξία πίσω τους; Είναι ασφαλή τα κρυπτονομίσματα ή επικίνδυνα, μια παγίδα ή το μέλλον που ανατέλλει;

    Ίσως οι crypto fans που έχουν εξοικειωθεί με τη λογική των κρυπτονομισμάτων να βρίσκουν αμέσως απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, όμως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στέκεται με δυσπιστία και απορία μπροστά στο φαινόμενο της καλπάζουσας αξίας των Ether και Bitcoin και φοβάται την επενδυτική μανία που εξαπλώνεται.

    Το ενδιαφέρον για την αγορά κρυπτονομισμάτων αυξάνεται και πλέον πολλοί traders επενδύουν και σε άλλα  μικρότερα καθώς το ρεκόρ ανόδου του Bitcoin κάνει μια κατάρρευση πιθανή.

    Το Ethereum ή Ether είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, και όπως λέει ο ιδιοφυής Ρωσοκαναδός ιδρυτής του Vitalic Buterin , “αν το Βitcoin είναι ένα κομπιουτεράκι που κάνει -με ακρίβεια-, μόνο πράξεις, το Ether είναι ένα smartphone που κάνει τα πάντα”. Είναι και χρήμα, αλλά κυρίως είναι μια πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί στο blockchain πάνω στην οποία αναπτύσσονται με αποκεντρωμένο τρόπο εφαρμογές, προσβάσιμες από όλους χωρίς διαμεσολάβηση.

    Σύμφωνα με τον Vitalic Buterin ο οποίος το σχεδίασε το 2014 σε ηλικία 20 ετών, “η μεγάλη διαφορά της οικονομίας του 21ου αιώνα από την παλιά οικονομία, είναι η κατάργηση της διαμεσολάβησης”.

    Στην παλιά οικονομία, υπηρεσία “ανήκε” σε κάποιον φορέα που την ήλεγχε, τη διαμεσολαβούσε και την εμπορευόταν. Στον κόσμο της πλατφόρμας του Ether η υπηρεσία προσφέρεται ανοιχτά, ως δυνατότητα και τα προγράμματα που προστίθενται ως εφαρμογές.

    “Στην παλιά οικονομία, θα πήγαινες σε ένα σύμβουλο επενδύσεων, ο οποίος αφού συμβουλευτεί κάποιο πρόγραμμα θα σου επενδύσει τα κεφάλαιά σου, κρατώντας την αμοιβή του. Στην πλατφόρμα του Ether δημιουργούνται  προγράμματα ως εφαρμογή με αυτόματο τρόπο, τα οποία  υποδεικνύουν τις επενδύσεις, χωρίς προμήθεια” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Και όσο για το, πώς γίνεται να έχει αξία κάτι που δεν έχει πίσω του φυσικό αντιστάθμισμα, σημειώνει: ” στον 21ο αιώνα πολλές εταιρείες τεράστιας αξίας δεν έχουν πίσω τους την υλική αξία που να τη δικαιολογεί.  Για παράδειγμα, αν εξαφανίζονταν όλοι οι εργαζόμενοι του twitter και όλοι οι χρήστες, δεν θα έμενε τίποτα, γιατί ακόμη και τα προγράμματά του, μπορεί ένα καλός προγραμματιστής  να τα φτιάξει σε 3 μήνες. Ο λόγος λοιπόν που το twitter έχει αυτή την αξία, είναι οι ιδιότητές του ως δίκτυο, και  γιατί δεν γίνεται να εξαφανιστεί όλο το δίκτυο ξαφνικά εργαζόμενοι και χρήστες. Υπάρχει αυτή η μετα-σταθερή ισορροπία αλληλεπιδράσεων μεταξύ χιλιάδων ανθρώπων που δημιουργεί μια νέα σταθερότητα.”

    Τι υπόσχεται το Ether; Υπηρεσίες και το όνειρο του δημοκρατικού ίντερνετ

    Τα πρώτα χρόνια της εξάπλωσης του διαδικτύου, η ελπίδα για ισότιμη πρόσβαση όλων στην πληροφορία ήταν διάχυτη. Λίγα χρόνια μετά έγινε σαφές ότι το διαδίκτυο, με τους δικούς του κανόνες, λειτουργεί με άνισους όρους, υπέρ των μεγάλων εταιρειών-πλατφορμών που προσφέρουν εφαρμογές και υπηρεσίες με ανταλλάγματα που συχνά δεν γνωστοποιούν. Διαχειρίζονται με τους δικούς του  τρόπους τα δεδομένα των χρηστών, και θέτουν τους όρους της διαμεσολάβησής τους.

    Η δημοφιλία του Ethereum έγκειται στη δυνατότητα που δίνει για ανάπτυξη εφαρμογών που θα προσφέρουν στο κοινό υπηρεσίες χωρίς διαμεσολάβηση.

    Το Ethereum μπορεί να γίνει το θεμέλιο μιας νέας εποχής του Internet  στο οποίο οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και στο οποίο οι εφαρμογές σου δεν σε κατασκοπεύουν αλλά ούτε και σε κλέβουν.

    Ένα Internet στο οποίο όλοι έχουν πρόσβαση σε ένα ανοιχτό χρηματοοικονομικό σύστημα, χτισμένο πάνω σε μία ουδέτερη, προσβάσιμη σε όλους υποδομή, ελεύθερη από τον έλεγχο οποιασδήποτε εταιρίας ή ατόμου.

    Το Ethereum,  είναι η κορυφαία προγραμματιζόμενη blockchain στον κόσμο και ο Vitalic Buterin τη δημιούργησε με σκοπό να γίνει γενικού σκοπού για να αυξήσει τη δύναμή του. Όσο περισσότερα προσφέρει τόσο πιο δημοφιλής γίνεται και τόσο αυξάνεται η ζήτησης για το Ether κα επομένως και η τιμή του. Οι αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ή DeFi, επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν πράγματα όπως να δανείζουν ή να δανείζονται κεφάλαια, χωρίς να έχουν την ανάγκη τους παραδοσιακούς μεσάζοντες, όπως οι τράπεζες. Πολλές εφαρμογές DeFi εκτελούνται στο blockchain Ethereum.

    Όπως και άλλες blockchains, το Ethereum έχει το δικό του κρυπτονόμισμα, με την ονομασία ether (ETH). Το ETH είναι ψηφιακό χρήμα, το οποίο χρειάζεται για τις συναλλαγές στην πλατφόρμα.

    Τα δύο ορόσημα που τροφοδοτούν  την πορεία του

    Η τιμή του Ether αυξήθηκε περισσότερο από πέντε φορές πέρυσι σε σύγκριση με τον τετραπλασιασμό της τιμής του  Bitcoin, κατά τη διάρκεια του ξέφρενου ανοδικού ράλι της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Οι οπαδοί τους πιστεύουν ότι τα ψηφιακά νομίσματα «ωριμάζουν» ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ενώ οι επικριτές λένε ότι παραμένουν επιρρεπή σε ανεξέλεγκτες κερδοσκοπίες και μεγάλη αστάθεια.  Πoια είναι τα σημαντικά γεγονότα το επόμενο δωδεκάμηνο;

    Πρώτο ορόσημο  είναι η είσοδός του με futures στο Chicago Mercantile Exchange.

    Στα μέσα Δεκεμβρίου το Chicago Mercantile Exchange (CME) ανακοίνωσε  ότι θα ξεκινήσει  να διαπραγματεύεται  συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ether, τον Φεβρουάριο του 2021. Τα Ether futures, του  δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος  στον κόσμο με βάση την αξία του θα εισαχθούν στις 8 Φεβρουαρίου, περισσότερο από τρία χρόνια μετά του bitcoin .

    Στην ανακοίνωσή του ανέφερε: “Με βάση την αυξανόμενη ζήτηση από πελάτες μας  και την ισχυρή ανάπτυξη στις προθεσμιακές αγορές Bitcoin , πιστεύουμε ότι η προσθήκη των προθεσμιακών συμβόλων Ether θα παρέχει στους πελάτες μας ένα πολύτιμο εργαλείο για την εμπορία και την αντιστάθμιση αυτής της αυξανόμενης  αγοράς crypto”, δήλωσε ο Tim McCourt, CME Group Global Head Eναλλακτικών επενδύσεων. “Το Ethereum είναι το δεύτερο μεγαλύτερο cryptocurrency τόσο από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς όσο και από τον ημερήσιο όγκο. Η εισαγωγή των προθεσμιακών συμβολαίων Ether στη δοκιμασμένη, ρυθμιζόμενη αγορά παραγώγων CME Group θα βοηθήσει στη δημιουργία της καμπύλης μέλλοντος, ώστε οι συμμετέχοντες στην αγορά Ethereum να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο τιμών. ”

    Δεύτερο ορόσημο είναι η αναβάθμισή του που θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις μέχρι το τέλος του 2021. To μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για το Ether έφερε στα όριά το δίκτυο που με τη σήμερα σηκώνει 6 συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Μετά την αναβάθμιση από το 2022 θα σηκώνει 1000 συναλλαγές/δευτερόλεπτο, θα αυξηθεί η χωρητικότητα και η scalability ( επεκτασιμότητά του).

    Όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση δικτύου του, θα μπορεί να επεξεργαστεί έναν παρόμοιο αριθμό συναλλαγών με τις Mastercard και Visa.

    Ο αντίλογος για τα crypto: Eίναι παράνομα να αυστηροποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο

    Η υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης Baiden, Janet Yellen, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στην Γερουσία την Τρίτη, πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν “ιδιαίτερη ανησυχία” ως “τεχνολογία χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”  και απηύθυνε έκκληση για αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου – εξέλιξη που παράγοντες της Wall Street επεσήμαναν ότι θα μπορούσε να πλήξει τα κρυπτονομίσματα.

    “Νομίζω ότι πολλά εξ αυτών χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον σε επίπεδο συναλλαγών, κυρίως για παράνομες χρηματοδοτήσεις, και νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση τους και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω αυτών των καναλιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Yellen, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

    Το βράδυ της Τρίτης, η τιμή του ether κατέγραφε άνοδο της τάξης του 14% σε διάστημα μόλις 24 ωρών, προσθέτοντας 20 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος (που ανήλθε περίπου στα 160 δισ. δολάρια), για να διαμορφωθεί στα περίπου 1.400 δολάρια αφού προηγουμένως ξεπέρασε πρόσκαιρα το ιστορικό υψηλό των περίπου 1.433 δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMarketCap. Την Τετάρτη, ωστόσο, υποχώρησε λίγο και διαμορφώθηκε στα 1.340 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή του στα 153 δισ. δολάρια.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων υποχώρησε από το υψηλό των 1,1 τρισ. δολαρίων στα 900 δισ. δολάρια, λίγες ώρες αφότου ένα δημοσίευμα των Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της HSBC, για να εμποδίσουν τις συναλλαγές από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη χώρα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ανέρχεται σήμερα λίγο υψηλότερα από το 1 τρισ. δολάρια.

    Ether versus Bitcoin

    Το ETH έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά  με  το Bitcoin,  Είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό και μπορεί να σταλεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, στιγμιαία. Η προσφορά του ETH δεν ελέγχεται από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή εταιρία – είναι αποκεντρωμένη και είναι ποσοτικά περιορισμένη. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το ETH για να κάνουν πληρωμές, ως επένδυση ή ως δανειακή εξασφάλιση.

    Αλλά αντίθετα με το Botcoin, το Ethereum μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα.

    Το Ethereum είναι προγραμματιζόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν νέα είδη εφαρμογών.

    Αυτές οι αποκεντρωμένες εφαρμογές (ή “dapps”) κερδίζουν από τα οφέλη των τεχνολογιών της κρυπτογράφησης και του blockchain.

    Μπορούν να είναι αξιόπιστες, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις μεταφορτωθούν στο Ethereum, θα λειτουργούν πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

    Μπορούν να ελέγχουν ψηφιακά στοιχεία προκειμένου να δημιουργήσουν νέα είδη χρηματοοικονομικών εφαρμογών. Έχουν την δυνατότητα να είναι αποκεντρωμένα, πράγμα που σημαίνει ότι καμία μοναδική οντότητα ή πρόσωπο δεν τα ελέγχει.

    Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο χτίζουν εφαρμογές στο Ethereum και εφευρίσκουν νέα είδη εφαρμογών, όπως:

    • Πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που σας επιτρέπουν να κάνετε φτηνές, άμεσες πληρωμές με ETH ή άλλα ψηφιακά στοιχεία
    • Χρηματοοικονομικές εφαρμογές που σας επιτρέπουν να δανειστείτε, να δανείσετε ή να επενδύσετε τα ψηφιακά σας στοιχεία
    • Αποκεντρωμένες αγορές, που σας επιτρέπουν να ανταλλάσσετε ψηφιακά στοιχεία ή ακόμα και να προβαίνετε σε «προβλέψεις» για γεγονότα στον πραγματικό κόσμο
    • Παιχνίδια, στα οποία κατέχετε τα περιουσιακά σας στοιχεία εντός του παιχνιδιού και στα οποία μπορείτε ακόμη και να κερδίσετε πραγματικά χρήματα.

    Η κοινότητα του Ethereum είναι η μεγαλύτερη και πιο ενεργή κοινότητα blockchain στον κόσμο. Περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες μέλη, όπως προγραμματιστές βασικών πρωτοκόλλων, κρυπτοοικονομικούς ερευνητές, cypherpunks, εταιρίες εξόρυξης (κρυπτονομισμάτων), κατόχους ETH, προγραμματιστές εφαρμογών, απλούς χρήστες, αναρχικούς, εταιρίες fortune 500, και, όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει.

    Δεν υπάρχει κάποια εταιρία ή κάποιος κεντρικός οργανισμός που να ελέγχει το Ethereum. Το Ethereum διατηρείται και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου από μια ποικιλόμορφη παγκόσμια κοινότητα συνεισφερόντων που εργάζονται σε όλα, από το βασικό πρωτόκολλο έως τις εφαρμογές των καταναλωτών.

    “Το Ethereum έχει υπερπενταπλάσιο αριθμό ενεργών προγραμματιστών από το bitcoin και προσθέτει νέους με ταχύτερο ρυθμό κάθε μέρα”, προσθέτει ο Norton, σημειώνοντας ότι η αύξηση της δραστηριότητας προγραμματισμού συνήθως αυξάνει τη ζήτηση για το κρυπτονόμισμα.

    “Το Bitcoin βρίσκεται υψηλότερα σήμερα, αλλά υποαποδίδει σε σχέση με τους αντιπάλους του – το ether, to litecoin και πολλά ακόμη κρυπτονομίσματα ενισχύονται καθώς  οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα αναμένουν μια περίοδο σταθεροποίησης για το μεγαλύτερο κρυπτονίσμα του κόσμου”, δήλωσε την Τρίτη ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda, Edward Moya, επισημαίνοντας ότι “η αυξανόμενη αποκεντρωμένη χρηματοδότηση” και οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να ωθούν υψηλότερα την αγορά κρυπτονομισμάτων παρά τις εντεινόμενες προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.



    ΣΧΟΛΙΑ