• Business

    Ο Γ. Κρεστενίτης της ΕΥΑΘ δεν παραιτείται: Θα συστήσει όμως επιτροπή για να διαπιστώσει ποιος φταίει για το νερό

    • NewsRoom

    Γιάννης Κρεστενίτης. Επικεφαλής ΕΥΑΘ


    Κάνουν ότι ακριβώς επί ΠΑΣΟΚ. Τώρα θα συστήσουν μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διαπιστώσουν σε 3 τέρμινα ποιος φταίει. Θα έχει περάσει το καλοκαίρι και όλα θα έχουν ξεχαστεί . Φυσικά ζήτησαν την απαραίτητη συγνώμη από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που έμειναν χωρίς ύδρευση για έξι ημέρες , υποστηρίζοντας όμως ότι δεν φέρουν ευθύνη για το πρόβλημα.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της ΕΥΑΘ , ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης είπε ότι η επιχείρηση σχεδιάζει να συστήσει επιτροπή πραγματογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει τα αίτια της βλάβης στον αγωγό της Αραβησσού και του όλου προβλήματος. Η επιτροπή κατά πάσα πιθανότητα θα στελεχωθεί από μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

    Ο κ. Κρεστενίτης επισήμανε ακόμη ότι, επειδή δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας βλάβης στον ίδιο αγωγό, θα πρέπει να γίνει ευρύτερος σχεδιασμός και συντονισμός, σε συνεννόηση με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε να ενταχθούν κι άλλοι στην “ομάδα” αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. “Τη διακοπή τη χειρίστηκε η ΕΥΑΘ, γιατί ήταν ένα καθαρά τεχνικό πρόβλημα” εξήγησε.

    Φυσικά…

    Παράλληλα, η επιχείρηση θα ζητήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαϊωάννου. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ διευκρίνισε ωστόσο πως, παρά την κατακραυγή, δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησής του από τη θέση του, ο κ. Κρεστενίτης ξεκαθάρισε: “Αν με την παραίτησή μου έλυνα το πρόβλημα υδροδότησης θα το είχα κάνει από την πρώτη στιγμή”. Πρόσθεσε δε, ότι ο ίδιος ήταν παρών στα καθήκοντά του καθόλη τη διάρκεια του προβλήματος, ενημερώνοντας το κοινό και την πολιτική ηγεσία.

    Διευκρίνισε ακόμη ότι η επισκευή της βλάβης έγινε από προσωπικό της ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ εξωτερικός πάροχος πρόσφερε απλά τα χωματουργικά μηχανήματα και τον γερανό για τις εργασίες.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής Δικτύου της ΕΥΑΘ και Εγκαταστάσεων Ύδρευσης της ΕΥΑΘ, Λάζαρος Καμπουρίδης, σημείωσε ότι ένα υπόγειο δίκτυο αγωγών, όπως αυτό της ΕΥΑΘ, δεν είναι δυνατόν να συντηρηθεί προληπτικά χωρίς να διακοπεί η τροφοδοσία της πόλης με νερό.

    “Αυτός ο αγωγός είναι σκαμμένος στα δύο μέτρα. Θα πρέπει να ανοίξουμε σε μήκος 55 χιλιομέτρων κι αυτό μόνο για να τον δούμε εξωτερικά. Εσωτερικά θα έπρεπε να σταματήσει το δίκτυο” τόνισε και πρόσθεσε πως -δεδομένου ότι το δίκτυο παρακολουθείται σε επίπεδο πιέσεων στον αγωγό, στάθμης δεξαμενών και παροχής- πριν από το πρωί της περασμένης Τρίτης δεν υπήρξε καμία απολύτως ένδειξη διαρροής.

    Μετά από 6 ημέρες είναι όλα ΟΚ 

    Σημειώνεται ακόμα ότι η ύδρευση έχει πλέον αποκατασταθεί στο 99% των νοικοκυριών που επλήγησαν, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ.

     

    Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα μετέβησαν το μεσημέρι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο περιφερειάρχης, ζητώντας την απόδοση ποινικών ευθυνών για την κρίση.

    Χίλιοι κάτοικοι της πόλης έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να λάβουν μέρος στην ομαδική αγωγή για αποζημίωση κατά της ΕΥΑΘ, την οποία προτίθεται να καταθέσει δωρεάν δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, ο Γ. Κρεστενίτης, στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διακοπή διαρκείας στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε ότι εντός του 2018 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, το οποίο θα δημιουργήσει μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης.

    Για τη χρηματοδότηση του έργου, η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά αν αυτή δεν ευοδωθεί, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκτέλεσής του με ίδια κεφάλαια ή θα αναζητήσει πόρους για να το υλοποιήσει.



    ΣΧΟΛΙΑ