• Business

    Ο Εμμανουήλ Δομαζάκις σηκώνει το γάντι: «Ο αδελφός μου ζημίωσε την Creta Farms»

    • Γιώργος Μανέττας

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Στην… αντεπίθεση πέρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Creta Farms, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, μετά την παύση του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

    Ειδικότερα, η διοίκηση της Creta Farms υπό την προεδρία πλέον του Εμμανουήλ Δομαζάκι  αποφάσισε να σηκώσει το γάντι στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής διαμάχης για την ανάληψη του ελέγχου της επιχείρησης επισημαίνει πως η παύση του κ. Κων. Δομαζάκη από τις εταιρικές υποθέσεις ήταν αναγκαία, προκειμένου την έξοδο της μετοχής από το καθεστώς αναστολής αλλά και για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας. Τονίζει δε πως ο κ. Δομαζάκης παραμένει στο Δ.Σ., όπου συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη θέση του μέλους.

    Όσον αφορά στις αιτιάσεις περί ακυρότητας της απόφασης, επισημαίνεται πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα ακυρότητας ή ακυρωσίας ή ανύπαρκτου των αποφάσεων του Δ.Σ., προσθέτοντας πως πρωταρχικό μέλημα των συνεδριάσεων του Δ.Σ. είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικαστικών και ουσιαστικών προβλέψεων του νόμου και του Καταστατικού. Μάλιστα, όπως λέει, στην επίμαχη συνεδρίαση της 6/5/2019 τηρήθηκαν το σύνολο των προϋποθέσεων του Νόμου και του Καταστατικού, τόσο για την πρόσκληση, όσο και κατά την πραγματοποίηση της συνεδρίασης.

    Η ανάκληση των εξουσιών εκπροσώπησης και διαχείρισης του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη, συνεχίζει, ελήφθησαν με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον, για να συμπληρώσει πως η εν λόγω απόφαση ελήφθη με αίσθημα ευθύνης και όχι δίχως περισυλλογή, ήταν όμως αναγκαία.

    Υπογραμμίζει δε ότι η απόφαση μάλιστα αυτή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς πέντε σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της ανακλήσεως, ένας απείχε και μόνο κος Κωνσταντίνος Δομαζάκης ψήφισε κατά της ανακλήσεως του.

    Στην τοποθέτηση του, το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms αναφέρει ακόμη πως του προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη οι αβάσιμες, αμετροεπείς, επιπόλαιες και σε ορισμένες περιπτώσεις έκνομες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Δομαζάκη προς τον Τύπο που ουδέν έρεισμα έχουν στην πραγματικότητα και τον καλεί να επανέλθει στην τάξη.

    Κλείνοντας δε διστάζει να καυτηριάσει τη στάση του, κατά τον τελευταίο μήνα και ιδίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες με συγκεκριμένες ενέργειές του έθεσε το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το εταιρικό τραυματίζοντας την εικόνα της εταιρείας. «Μάλιστα, το έπραξε αυτό, ενώ το έτος 2018 τα μεγέθη της Εταιρείας Πωλήσεις και EBITDA παρουσίασαν ανάπτυξη και η εταιρεία είναι συνεπής στο σύνολο των υποχρεώσεών της».

    Τέλος, σημειώνει πως θα συνεχίσει απερίσπαστο το έργο του για την συνέχιση της ανάπτυξης της Εταιρείας και την αύξηση της αξίας της, λέγοντας πως στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των δομών της εταιρείας το Δ.Σ., ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες με έμπειρα στελέχη, με αποτέλεσμα σήμερα να απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους που χαίρουν σεβασμού και εκτίμησης
    στην αγορά.

    Κύκλοι της εταιρείας υπογραμμίζουν πως τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την δυναμική της Εταιρείας και των προϊόντων μας με αύξηση των πωλήσεων κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, φθάνοντας κοντά στα €120εκ. παρά το γεγονός ότι η αγορά των αλλαντικών κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε αξία πωλήσεων, σημειώνοντας πτώση κατά 2% σε σχέση με το 2017. Όπως λένε, «αυξήσαμε το λειτουργικό μας EBITDA το οποίο έφτασε στα €13,6εκ., ήτοι 11,5% επί των πωλήσεων, βελτιώσαμε τους βασικούς χρηματοοικονομικούς μας δείκτες και τηρήσαμε στο ακέραιο όλες τις συμβατικές
    μας υποχρεώσεις».

    Οι ίδιοι κύκλου επισημαίνουν πως η διοίκηση προχώρησε και σε ουσιαστικές επιχειρηματικές αποφάσεις που αφορούν την διακυβέρνηση της Εταιρείας και του Ομίλου. Στην πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση ανασυγκροτήθηκαν τα βασικά όργανα διοίκησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Επιτροπή Ελέγχου) με στόχο την εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δραστηριοτήτων της Εταιρείας. Η προσπάθεια τους για βελτιστοποίηση των εταιρικών διαδικασιών επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 06/05/2019.

    Στην συνεδρίαση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τον εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων Διοίκησης ορίζοντας ένα Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Δομαζάκι Εμμανουήλ και ανεξάρτητο Αντιπρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου τον Παπαδάκη Πέτρο. Κλείνοντας, στέλνουν σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λέγοντας: «Εν αρχή ην η Creta Farms».

    Να σημειωθεί πως η Creta Farms είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος, ηγέτης στο κλάδο των αλλαντικών με μερίδιο αγοράς άνω του 26%,



    ΣΧΟΛΙΑ