ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται τα σημαντικότερα οδικά έργα υποδομής της χώρας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τις μετακινήσεις, την ασφάλεια και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Έργα όπως η Πάτρα–Πύργος και ο Ε65 πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις όπως η Ιόνια Οδός προς Κακαβιά και ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ενώ νέα μέτωπα, όπως το Μπράλος–Άμφισσα ή η Παράκαμψη Χαλκίδας, ανοίγουν με στόχο να καλύψουν κενά δεκαετιών.
Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης ή μέσω ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, το νέο οδικό δίκτυο διαμορφώνεται σταδιακά σε εθνικό επίπεδο, μεταμορφώνοντας τον συγκοινωνιακό χάρτη της Ελλάδας.
Πάτρα – Πύργος
Ένα από τα πιο πολύπαθα έργα οδικής υποδομής της Δυτικής Ελλάδας, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, εισέρχεται στην τελική φάση κατασκευής και οδεύει προς πλήρη ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2025.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα πρώτα 65,8 χιλιόμετρα του έργου, από τον Πύργο έως τον Αλισσό, αναμένεται να παραδοθούν στην κυκλοφορία στις 31 Ιουλίου 2025, ενώ το υπολειπόμενο τμήμα των 8,5 χλμ. από το Μιντιλόγλι μέχρι την Πάτρα, θα δοθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου 2025.
Το έργο υλοποιείται από την Ολυμπία Οδό Α.Ε., με την κατασκευή να έχει ανατεθεί στις εταιρείες ΑΚΤΩΡ, AVAX και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Μεταφορών 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 295 εκατ. ευρώ.
Με μήκος 74,8 χλμ., ο νέος αυτοκινητόδρομος Α5 θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, οκτώ ανισόπεδους κόμβους και σχεδιαστική ταχύτητα 120 χλμ./ώρα. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να ενισχύσει την οδική ασφάλεια και τη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με την Πάτρα, τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία.
E65
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65, από τα Τρίκαλα έως την Εγνατία Οδό, μήκους 70,5 χλμ., το οποίο – σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών – αναμένεται να παραδοθεί την άνοιξη του 2026. Με την ολοκλήρωσή του, θα κλείσει το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου Λαμία – Γρεβενά, συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων.
Το έργο υλοποιείται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 442 εκατ. ευρώ, και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόοδος κατασκευής αγγίζει πλέον το 70%, με τις σήραγγες να έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους (98%) και τις γέφυρες να πλησιάζουν το 95%.
Η νέα διαδρομή θα μειώσει κατά 1,5 ώρα τον χρόνο ταξιδιού από τη Λαμία προς την Εγνατία Οδό, αναβαθμίζοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές όπως τα Μετέωρα, η Καλαμπάκα και τα Γρεβενά. Παράλληλα, θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη συνδεσιμότητα και την τοπική ανάπτυξη, αποτελώντας κρίσιμο κρίκο στο δίκτυο των Διευρωπαϊκών Μεταφορών.
Ιωάννινα – Κακαβιά
Το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της Ηπείρου, το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, μπαίνει επιτέλους σε φάση υλοποίησης. Με προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ, το έργο κατασκευάζεται από την AVAX, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και έχει συμβατική διάρκεια 54 μηνών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2029.
Το νέο τμήμα των 75 χιλιομέτρων θα επεκτείνει την Ιόνια Οδό έως το συνοριακό πέρασμα της Κακαβιάς, δημιουργώντας έναν σύγχρονο οδικό άξονα 264 χλμ. από το Αντίρριο έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η νέα διαδρομή θα συνδέσει στρατηγικά σημεία όπως το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τη ΒΙΠΕ, καθώς και τουριστικούς προορισμούς όπως τα Ζαγοροχώρια, προσφέροντας ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση.
Το ταξίδι Αντίρριο – Κακαβιά θα μπορεί πλέον να ολοκληρώνεται σε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ η διαδρομή Αθήνα – Κακαβιά θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και 20 λεπτά. Πρόκειται για έργο-τομή που βάζει τέλος σε δύο δεκαετίες στασιμότητας και ενισχύει καθοριστικά την οδική συνδεσιμότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της Ηπείρου.
Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το έργο Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα της Πελοποννήσου, που εκτελείται μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), με προϋπολογισμό 311,2 εκατ. ευρώ. Το έργο θεωρείται φυσική προέκταση του αυτοκινητόδρομου Μορέα και στόχος είναι η ολοκλήρωσή του έως το 2027.
Με συνολικό μήκος περίπου 49 χιλιομέτρων, ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει την Καλαμάτα με δύο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, την Πύλο και τη Μεθώνη, βελτιώνοντας κατακόρυφα την οδική ασφάλεια και μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης στην ευρύτερη περιοχή.
Η σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών υπογράφηκε το 2023 και η AKTOR Παραχωρήσεις – AKTOR GROUP έχει αναλάβει την κατασκευή. Μέσα στο 2024, τα εργοτάξια αναπτύσσονται σταδιακά σε διάφορα σημεία του άξονα. Ήδη εκτελούνται εργασίες σε υποδομές όπως οχετούς, κάτω διαβάσεις, ορύγματα, θεμέλια γεφυρών και μεσόβαθρα, ενώ παράλληλα προχωρούν οι μελέτες και οι απαλλοτριώσεις.
Το έργο προβλέπει αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου σε άξονα ταχείας κυκλοφορίας, με αυξημένες προδιαγραφές ασφάλειας. Θα περιλαμβάνει:
Σύνδεση με το αεροδρόμιο Καλαμάτας, τη Μεσσήνη (μέσω νέας παράκαμψης), τον Μορέα και το νοσοκομείο της περιοχής
Πλήθος ισόπεδων κόμβων, έναν ανισόπεδο κόμβο προς την Κορώνη και τεχνικά έργα μεγάλης κλίμακας (γέφυρες, κοιλαδογέφυρες κ.ά.)
Αδιάλειπτη συντήρηση και λειτουργία για 26 χρόνια μετά την παράδοση του έργο
Η αναβάθμιση αυτή θα εξυπηρετήσει επίσης τον ξενοδοχειακό κόμβο Costa Navarino, τη βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής και θα ενισχύσει τη σύνδεση της Μεσσηνίας με την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Το έργο αποτελεί βασική επένδυση στη δυτική πρόσβαση της χώρας, εντάσσεται στις σύγχρονες υποδομές που αναβαθμίζουν την εθνική οδική δικτύωση και προσφέρει ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό.
Παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο οδικό έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη συγκοινωνιακή εικόνα της βόρειας και κεντρικής Εύβοιας. Με προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το έργο κατασκευάζεται από τη ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και έχει προβλεπόμενη ολοκλήρωση τον Σεπτέμβριο του 2028, μετά από επίσημη παράταση 18 μηνών λόγω σημαντικών καθυστερήσεων.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή περίπου 28 χιλιομέτρων νέου οδικού δικτύου, το οποίο θα αποσυμφορήσει το αστικό περιβάλλον της Χαλκίδας και των Ψαχνών, ενισχύοντας παράλληλα τη σύνδεση με τη βόρεια Εύβοια, περιοχή με αυξημένο τουριστικό δυναμικό και σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει:
Το κύριο τμήμα Νέα Λάμψακος – Ψαχνά (17 χλμ.), με σήραγγα 500 μ. στο Βαθροβούνι και 6 ανισόπεδους κόμβους.
Το τμήμα Παράκαμψη Ψαχνών (4,6 χλμ.), που παρακάμπτει τον αστικό ιστό και γεφυρώνει το ρέμα Μεσσάπιο.
Την αρτηρία σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας (2,4 χλμ.).
Το τμήμα Υψηλή Γέφυρα – Νέα Λάμψακος (4 χλμ.), που συνδέει την Εύβοια με τον κόμβο Σχηματαρίου και προβλέπει νέο αυτοκινητόδρομο 4 λωρίδων και λιμενικές παρεμβάσεις προστασίας.
Η υλοποίηση του έργου αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις, όπως καθυστερήσεις σε απαλλοτριώσεις, παραδόσεις δασικών εκτάσεων, τεχνικές τροποποιήσεις σε κρίσιμα σημεία και αδυναμία ολοκλήρωσης των τελικών μελετών. Παρά τα εμπόδια, η παράταση εγκρίθηκε χωρίς τροποποίηση στο οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης.
Με την ολοκλήρωσή του, ο νέος άξονας θα αποτελέσει κρίσιμο κρίκο στην οδική διασύνδεση της Εύβοιας με την Αττική και το εθνικό δίκτυο, ενισχύοντας την τουριστική, εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα της περιοχής. Το έργο προετοιμάζει τη στρατηγική αναβάθμιση του νησιού, εντάσσοντάς το σε ένα πιο λειτουργικό, ασφαλές και ευρωπαϊκών προδιαγραφών συγκοινωνιακό πλαίσιο.
Μπράλος – Άμφισσα
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το σημαντικό έργο βελτίωσης του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, στο τμήμα Μπράλος – Άμφισσα, μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων. Με ανάδοχο την ΑΒΑΞ, προϋπολογισμό 286 εκατ. ευρώ και αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2028, μετά από επίσημη παράταση έξι μηνών, λόγω καθυστερήσεων σε κρίσιμες απαλλοτριώσεις.
Το έργο αποτελεί ένα από τα πιο τεχνικά σύνθετα και κρίσιμα τμήματα του διαγώνιου οδικού άξονα που συνδέει τη Λαμία με την Πάτρα, χωρίς διέλευση από την Αττική. Με την ολοκλήρωσή του, αναβαθμίζεται ουσιαστικά η συνδεσιμότητα μεταξύ τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας: Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός, Αθηνών–Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) και Ε65. Παράλληλα, θα διευκολύνει τη σύνδεση των λιμανιών της Πάτρας και του Βόλου, ενισχύοντας το αναπτυξιακό δυναμικό περιοχών όπως η Φωκίδα, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δίδυμων σηράγγων μήκους 2,2 χλμ. – μία τεχνική επιλογή που ενισχύει την ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα της υποδομής. Πρόκειται για κρίσιμο σημείο της χάραξης, το οποίο είχε καθυστερήσει λόγω μη ολοκληρωμένων απαλλοτριώσεων. Η νέα τεχνική λύση εγκρίθηκε μαζί με συμπληρωματική σύμβαση ύψους 69,25 εκατ. ευρώ, η οποία δεν επηρεάζει την ουσία της κατασκευής αλλά βελτιώνει τις προδιαγραφές λειτουργίας.
Το τμήμα διακρίνεται σε δύο υποτμήματα:
- 1ο υποτμήμα: Μπράλος – παράκαμψη Γραβιάς (Χ.Θ. 0+000 – Χ.Θ. 7+300)
- 2ο υποτμήμα: Ι.Κ. Μεταλλείων Βωξίτη – Άμφισσα (Χ.Θ. 14+000 – Χ.Θ. 30+700)
Flyover Θεσσαλονίκης
Το μεγαλύτερο οδικό έργο που εξελίσσεται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη είναι το Flyover, δηλαδή η νέα υπερυψωμένη περιφερειακή λεωφόρος που αλλάζει τα δεδομένα στις μετακινήσεις εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Με προϋπολογισμό 382 εκατ. ευρώ, το έργο προχωρά με ρυθμό που έχει ξεπεράσει το 20% της συνολικής του προόδου, και αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2027, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Το έργο υλοποιείται από την κοινοπραξία AVAX – METLEN, και συνδυάζει νέα κατασκευή με εκτεταμένες παρεμβάσεις στον υφιστάμενο οδικό άξονα.
Ο βασικός κορμός του Flyover περιλαμβάνει:
Υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο μήκους 7,54 χλμ., η οποία θα κατασκευαστεί πάνω από τη σημερινή ανατολική περιφερειακή οδό.
Παράλληλα, θα γίνει εκσυγχρονισμός και διαπλάτυνση της ανατολικής περιφερειακής σε συνολικό μήκος 12 χλμ., με νέους ανισόπεδους κόμβους, τεχνικά έργα και συστήματα οδικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο των εργασιών, προβλέπονται επεμβάσεις και στη δυτική περιφερειακή Θεσσαλονίκης, ώστε το έργο να έχει συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα σε επίπεδο μητροπολιτικής περιοχής.
ΒΟΑΚ: Το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Ελλάδα
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το πιο φιλόδοξο οδικό project της χώρας: ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ένας αυτοκινητόδρομος που θα διασχίζει όλο το νησί από τη Σητεία έως την Κίσσαμο, σε μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων. Το έργο, το οποίο υλοποιείται σε διαφορετικές φάσεις και με συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΣΔΙΤ, δημόσια έργα, παραχωρήσεις), αναμένεται να επιφέρει θεαματικές αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης, την ασφάλεια και την οικονομική ζωή της Κρήτης.
Χανιά – Ηράκλειο
Το σημαντικότερο και μεγαλύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ (157 χλμ.) υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ. Η διάρκεια της παραχώρησης είναι 35 έτη και η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται χρονικά το 2030.
Χερσόνησος – Νεάπολη
ΣΔΙΤ έργο, συνολικού μήκους 22,4 χλμ., με κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – AKTOR και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027.
Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος
Το πιο ώριμο κατασκευαστικά τμήμα, μήκους 14,5 χλμ., εκτελείται ως δημόσιο έργο από την AKTOR, με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ. Αναμένεται επίσης να παραδοθεί το 2027.
Παχιά Άμμος – Σητεία
Το ανατολικότερο και πιο πρώιμο τμήμα. Οι μελέτες βρίσκονται σε προετοιμασία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και στόχο την ενσωμάτωσή του στον ενιαίο άξονα. Το πρώτο υποτμήμα (Παχιά Άμμος) έχει μήκος 5,76 χλμ.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ΒΟΑΚ:
- 43 κόμβοι, 23 σήραγγες, 89 γέφυρες
- Τυπική διατομή: 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, ΛΕΑ, κεντρική νησίδα
Με τα πρώτα εργοτάξια να λειτουργούν ήδη και τις μελέτες να προχωρούν για τα υπόλοιπα τμήματα, ο ΒΟΑΚ περνά πλέον από το στάδιο της υπόσχεσης στο στάδιο της υλοποίησης – και η Κρήτη μπαίνει σε νέα εποχή υποδομών.
Διαβάστε επίσης:
AVAX: Μέχρι το τέλος του 2026 η διάνοιξη της Γραμμής 4 – Οι εκκρεμότητες στους σταθμούς
Μαυροβούνι – Έδεσσα: Τρεις οι «μνηστήρες» για το οδικό mega project των 445 εκατ.
Ξανά στο σφυρί το εντυπωσιακό σπίτι – μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στο Μαρούσι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Adourra: Το πιο ακριβό bourbon των $900 που δεν δικαιολογεί την τιμή του
- Πότε στήνει κάλπες ο Κ.Μ., γιατί αργεί ο Αλέξης, οι «πράσινοι φραπέδες», η επιβεβαίωση του σκανδάλου με το μέλι και οι Τούρκοι θέλουν Eurofighter
- Αποκάλυψη: Τρεις απανωτές εκλογές βλέπει το Μαξίμου – Πότε θα στηθούν κάλπες
- Τι συμβαίνει με την ΕΧΑΕ, πόσο ισχύουν οι φήμες για deal Μυλωνά, πώς η Generali πήρε την Ευρωκλινική, η κίνηση – ματ Κυριακού, πότε θα γίνουν εκλογές και το πάρτι έκπληξη του Τίμου Μελισσάρη στις Σπέτσες
