• Business

    Nvidia: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτόξευσε κατά 98% την περιουσία του ιδρυτή της

    Ο Τζεν-Σου Χουάνγκ ίδρυσε την Nvidia το 1993

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang


    O 60χρονος Τζεν-Σουν Χουάνγκ ίδρυσε την Nvidia το 1993, με αρχική δραστηριότητα στα γραφικά για υπολογιστές και κεφάλαιο μόλις 40.000 δολάρια. Ούτε ο ίδιος δεν περίμενε ότι ύστερα από 30 χρόνια, η εταιρεία του θα έφτανε τα 775 δισ. χρηματιστηριακή αξία και το Bloomberg θα τον συνέκρινε με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, μιας και είναι οι δύο billionaires της τεχνολογίας που αύξησαν την περιουσία τους σε ποσοστό άνω του 90% μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες.

    Ο ταλαντούχος Χουάνγκ πέτυχε τις προηγούμενες δεκαετίες να κάνει την εταιρεία του κυρίαρχη δύναμη στα τσιπ για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και δραστηριοποιήθηκε παράλληλα στον σχεδιασμό τσιπ για κέντρα δεδομένων και για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Αυτό όμως που άλλαξε τη ροή της ιστορίας της εταιρείας του ήταν η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας νέο νόημα στα τσιπς της Nvidia.

    Η εταιρεία που κέρδισε τους επενδυτές

    Η εταιρεία κατασκευής τσιπ  έζησε μια πρωτοφανή ανάκαμψη με την εμφάνιση του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο. Αν και η ίδια η εταιρεία δεν συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης, οι επενδυτές θεώρησαν ότι είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη ημέρα, καθώς θα μπορέσει να παρέχει την υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται για την ανάπτυξη του ΑΙ.

    Δισεκατομμυριούχοι επενδυτές όπως ο Στάνλεϊ Ντρακενμίλερ και ο Ντέιβιντ Τέπερ αύξησαν σημαντικά τη συμμετοχή τους στο α’ τρίμηνο του 2023, ακολουθώντας το ρεύμα των χιλιάδων επενδυτών που έσπευσαν να χαρίσουν ένα εντυπωσιακό ράλι στη μετοχή ήδη από τα τέλη του 2022.

    Τόσο εντυπωσιακό, που η μετοχή της εταιρείας έκανε άλμα 119% μέσα στο 2023, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στον S&P 500, H αξία της μετοχής της άγγιξε τα 313 δολάρια και η χρηματιστηριακή της αξία εκτοξεύτηκε στα 775 δισ. δολάρια.

    Η Nvidia ήταν από τους μεγάλους χαμένους του 2022, καθώς όπως και οι υπόλοιπες μετοχές τεχνολογίας παρασύρθηκε σε μία ελεύθερη πτώση εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και κατάρρευσης των crypto. Ενδεικτικά τον Οκτώβριο του 2022, η τιμή της μετοχής της ήταν κάτω από το 50% της σημερινής, στα μόλις 140 δολάρια.

    Τα γκρίζα σημεία που δεν βλέπουν οι επενδυτές

    Με την πορεία της να έχει αντιστραφεί μέσα σε λίγους μήνες, οι επενδυτές δείχνουν τόσο ενθουσιασμένοι με την εταιρεία, η οποία έχει έδρα στην Καλιφόρνια, που αδιαφορούν για τη βουτιά των πωλήσεων κατά 20% το προηγούμενο οικονομικό έτος αλλά και για την άμεση σύνδεση των εσόδων της με την Ταϊβάν και την Κίνα (πάνω από το 40% των εσόδων της προέρχεται από τις δύο χώρες), σε μία περίοδο έντασης μεταξύ των δύο χωρών αλλά και σε μία περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

    Ήδη οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ στην εταιρεία να πουλάει στην Κίνα έπληξαν τις δραστηριότητές της. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές βλέπουν μία συνεχιζόμενη αύξηση της αξίας της μετοχής της σημειώνοντας ότι η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει υπερκεράσει όλα τα άλλα εμπόδια για την εταιρεία.

    Άλλωστε, η εταιρεία δέχεται τόσο μεγάλη πολιορκία από τεχνολογικές εταιρείες που θέλουν πρόσβαση στα τσιπς, επιβεβαιώνοντας τους επενδυτές.

    Από την Ταΐβάν στην Αμερική

    Ο Χουάνγκ γεννήθηκε στην Ταΐβάν και μετακόμισε στην Ταϊλάνδη μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν παιδί. Στα εννέα του χρόνια, ο πατέρας του αποφάσισε να τον στείλει στις ΗΠΑ μαζί με τον αδερφό του λόγω των εμφύλιων ταραχών στη χώρα.

    Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας του σε ένα οικοτροφείο για προβληματικούς νέους στο Κεντάκι, με τον ίδιο να αναφέρει ότι του είχαν αναθέσει να καθαρίζει τουαλέτες κάθε μέρα μετά το μάθημα. Δούλεψε σε καφετέριες, εμπειρία που τον έκανε να ξεπεράσει τη συστολή του όπως παραδέχεται, πήρε το πρώτο του πτυχίο στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το μεταπτυχιακό του από το Στάνφορντ.

    Εργάστηκε για λίγα χρόνια σε άλλες εταιρείες και στα 30 του ίδρυσε την Nvidia, της οποία έγινε CEO και πρόεδρος, ενώ αγόρασε το 3,6% των μετοχών της όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο.

    Πλέον έχει στην κατοχή του μεγάλο αριθμό μετοχών και δικαιωμάτων προαίρεσης, ώστε η περιουσία του να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της εταιρείας στις αγορές. Και η απόφασή αυτή, έστω πρόσκαιρα, τον έχει αναδείξει στον απόλυτο κερδισμένο της κοσμογονικής αλλαγής που υπόσχεται να φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, μέσα από την επιτυχία που κατέγραψε το ChatGPT.

    Αν και απέχει πολύ από το να φτάσει την περιουσία του Ζούκερμπεργκ, η οποία φτάνει τα 88,7 δισ. δολάρια, ο Χουάνγκ είδε ένα άλμα 98% στην αύξηση της περιουσίας του μέσα στο 2023, όταν ο ιδρυτής του facebook, που επωφελήθηκε από τις πωλήσει της Meta Platforms το πρώτο τρίμηνο του 2023, είδε αύξηση κατά 94% και βρέθηκε στη δεύτερη θέση του πιο κερδισμένου δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας.

    Διαβάστε επίσης:

    «AI or not?»: Εταιρείες στη μάχη εναντίον της σκοτεινής πλευράς του AI



    ΣΧΟΛΙΑ