• Business

    Tesla: Με περιουσία $590 εκατ. αποχωρεί ο CFO

    • Μαρία Βε

    Zach Kirkhorn (Πηγή: Tesla Inc)


    Καθαρή περιουσία 590 εκατομμυρίων δολαρίων κατάφερε να συγκεντρώσει ο πρώην πια CFO της Tesla, Zachary Kirkhorn, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Το ποσό περιλαμβάνει κυρίως μετοχές της Tesla και αποδοχές, παρόλο που χαρακτηρίστηκαν σχετικά μέτριες για την αξία του Kirkhorn.

    Σημειώνεται ότι οι αποδοχές του το 2022 ήταν 300.000 δολάρια, σύμφωνα με τη δήλωση της Tesla στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

    Την ίδια στιγμή, η περιουσία που συγκέντρωσε ο απερχόμενος «master of coin» της αυτοκινητοβιομηχανίας, χαρακτηρίζεται «ψίχουλα» σε σύγκριση με αυτή του CEO και «technoking» Έλον Μασκ, του οποίου η καθαρή περιουσία 230,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Επισημαίνεται ότι ο Kirkhorn και άλλα στελέχη της Tesla δεν συμπεριλήφθηκαν στο τεράστιο πακέτο αμοιβών που απένειμε το διοικητικό συμβούλιο της Tesla στον Musk το 2018, το οποίο επιτάχυνε την πορεία του προς την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης πλούτου.

    Η «απογείωση» της Tesla με τον Kirkhorn στο «τιμόνι»

    Πλέον, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια ο Kirkhorn.

    Ο 30χρονος μηχανικός με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εργάστηκε για τον Μασκ στην Tesla από το 2010 και θεωρούνταν από τους αναλυτές ως μια ήρεμη δύναμη δίπλα στο «θορυβώδες» αφεντικό του.

    Πριν ενταχθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία, εργάστηκε ως αναλυτής στην McKinsey, αλλά και στην Microsoft.

    Όπως αναφέρει το περιοδικό Fortune, όταν ανέλαβε τη θέση του CFO το 2019, η Tesla αποτιμήθηκε στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα, η αξία της υπολογίζεται στα 773 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Προτού γίνει οικονομικός διευθυντής ο Kirkhorn, η Tesla είχε μακρά ιστορία ζημιών και περιστασιακά «έκαιγε» περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά ανά τρίμηνο.

    Με τον Kirkhorn ως επικεφαλής οικονομικών, η Tesla γνώρισε κερδοφορία και αποπλήρωσε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που συνέβαλε στη διασφάλιση αξιολογήσεων επενδυτικού βαθμού.

    Σύμφωνα με μία θεωρία που αφορά την αναπάντεχη ανακοίνωση της παράιτησής του, ο Kirkhorn μάλλον ήταν υποψήφιος διάδοχος του Musk.

    Ωστόσο, όταν το αφεντικό ανακοίνωσε ότι δεν έχει σκοπό να “εγκαταλείψει τα ηνία” σύντομα, ο Kirkhorn συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να περιμένει επ’ αόριστον, προκειμένου να αποκτήσει την πολυπόθητη θέση του CEO.

    Διαβάστε επίσης: 

    Έλον Μασκ: Σε στιλ «WWE» η μάχη μου με τον Ζούκερμπεργκ – Τι απαντά ο «Triple H»

    Έλον Μασκ: Προβλήματα υγείας λίγο πριν τη «μονομαχία σε κλουβί» με τον Ζούκερμπεργκ



    ΣΧΟΛΙΑ