• Business

    Nokia: Κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους

    • Bloomberg
    Pekka Lundmark, CEO Nokia

    Pekka Lundmark, CEO Nokia


    Η Nokia Oyj ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης για τον εξοπλισμό 5G σε ορισμένες από τις πιο ώριμες αγορές της εταιρείας.

    Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 479 εκατομμύρια ευρώ (525 εκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία δικτύου κινητής τηλεφωνίας με έδρα το Espoo της Φινλανδίας.

    Η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε 544 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 6 σεντς, λιγότερο από τα 7 σεντς που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

    «Η Nokia αρχίζει να βλέπει κάποια σημάδια από τον αντίκτυπο του οικονομικού περιβάλλοντος στις δαπάνες των πελατών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Pekka Lundmark. «Δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάγκης για επενδύσεις σε 5G και οπτικές ίνες, βλέπουμε αυτή την εξέλιξη κυρίως ως ζήτημα timing. Ωστόσο, θα διατηρήσουμε την πειθαρχία μας στο κόστος για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτήν την αβεβαιότητα».

    Οι αυξανόμενοι οικονομικοί κίνδυνοι που παρατηρήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο συνέχισαν να πιέζουν τους πωλητές εξοπλισμού 5G, με τις πωλήσεις να μετατοπίζονται προς αγορές με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους όπως η Ινδία και τις δαπάνες σε αμερικανικούς παρόχους να μειώνονται. Η αύξηση της ανάπτυξης στην Ινδία κατά τη διάρκεια του τριμήνου υπεραντιστάθμισε την επιβράδυνση των δαπανών στη Βόρεια Αμερική, δήλωσε η Nokia.

    Η φινλανδική εταιρεία διατήρησε την πρόβλεψη της για λειτουργικό περιθώριο 11,5% έως 14% φέτος, σε σύγκριση με 12,5% το 2022, σε συγκρίσιμη βάση. Οι προοπτικές των πωλήσεων παραμένουν αμετάβλητες, προσαρμοσμένες στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με αύξηση έως και 26,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται για φέτος. Οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν μέσες καθαρές πωλήσεις 25,6 δισ. ευρώ.

    Stock Headwinds | Nokia shares are down 12% from a year ago
    Οι μετοχές της Nokia υποχωρούν κατά 12% σε σχέση με ένα χρόνο πριν

    Το πρώτο τρίμηνο, η Nokia κέρδισε ξανά την επενδυτική βαθμίδα της πιστοληπτικής της ικανότητας, την οποία είχε χάσει περισσότερο από μια δεκαετία πριν, καθώς παρουσίασε ζημίες στην επιχείρηση τηλεφώνων της, που έκτοτε έχει εκχωρήσει.

    Μάλιστα, εκμεταλλεύτηκε αμέσως την υψηλότερη αξιολόγηση αντλώντας 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του ομολόγου της που συνδέεται με τη βιωσιμότητα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Disney: Προχωρά σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας την επόμενη εβδομάδα

    Tesla: Νέα μείωση των τιμών στα Model 3 και Model Y



    ΣΧΟΛΙΑ