• Business

    Nokia: Απότομη «βουτιά» κατά 37% στα καθαρά κέρδη το β’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    Pekka Lundmark, CEO της Nokia

    Pekka Lundmark, CEO της Nokia


    Απότομη πτώση κερδών στο β’ τρίμηνο σημείωσε η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia, λόγω της πτώσης των επενδύσεων από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βόρεια Αμερική.

    Η εταιρεία, η οποία ανταγωνίζεται τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei στην παγκόσμια ανάπτυξη εξοπλισμού 5G, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ινδία οδήγησαν στην ανάπτυξη της επιχείρησης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της.

    Ωστόσο, οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν στη Βόρεια Αμερική καθώς οι πελάτες συνεχίζουν να επανεξετάζουν τις δαπάνες τους και να μειώνουν τα επίπεδα αποθεμάτων τους.

    Τα καθαρά της κέρδη της Nokia, μειώθηκαν κατά 37% στα 289 εκατομμύρια ευρώ (324 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι — πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

    Οι καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3%, αν και παρέμειναν σταθερές σε σταθερή συναλλαγματική βάση.

    Παράλληλα, οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 42% μόνο στη Βόρεια Αμερική, ενώ αυξήθηκαν κατά 333% στην Ινδία.

    «Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική μείωση των επενδύσεων των μεγάλων φορέων της Βόρειας Αμερικής, το λειτουργικό μας περιθώριο έχει αποδειχθεί ανθεκτικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark.

    «Η Nokia μπόρεσε να προσφέρει λειτουργικό περιθώριο 11%, αποτέλεσμα της συνετής διαχείρισης του κόστους μας», πρόσθεσε.

    Επιπλέον ανέφερε ότι «Νωρίτερα μέσα στο έτος επεσήμανα ότι αρχίσαμε να βλέπουμε σημάδια μακροοικονομικών προκλήσεων και αυτό ενισχύθηκε κατά το β’ τρίμηνο».

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Nokia ανακοίνωσε ότι μείωσε τις προοπτικές της για το έτος, προειδοποιώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια επηρεάζουν όλο και περισσότερο τα σχέδια δαπανών των πελατών, ιδίως στη Βόρεια Αμερική.

    Την ίδια στιγμή, η ανταγωνίστριά της Ericsson ανέφερε μια σπάνια καθαρή τριμηνιαία απώλεια, καθώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας περιορίζουν τις επενδύσεις σε δίκτυα 5G.

    Πηγή: AFP

    Διαβάστε επίσης: 

    Ericsson vs Nokia: Απογοητευτικά αποτελέσματα 3μήνου – Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Pfizer: Ανεμοστρόβιλος χτύπησε εργοστάσιό της στις ΗΠΑ- Καταστράφηκαν φάρμακα (βίντεο)

    Volvo: Οι υψηλές τιμές του λιθίου ροκάνισαν τα κέρδη β’ τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ