• Business

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Νέο fund με στόχο τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    BC Partners: Πράσινο φως από Επ. Ανταγωνισμού στην απόκτηση της Pet City

    Νίκος Σταθόπουλος


    Oι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που ενσωματώνουν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης, μπαίνουν πλέον και τυπικά στο στόχαστρο του γιγαντιαίου σχήματος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της BC Partners. Επικεφαλής του οποίου, διαχειριστής και αλλά και μέτοχος, είναι ο Νίκος Σταθόπουλος που συγκαταλέγεται στην παγκόσμια ελίτ, των deal makers.

    Η χθεσινή κίνηση εξαγοράς της Pet City, είναι ουσιαστικά, το βάπτισμα του πυρός για το νέο και εξειδικευμένο fund (BC Partners GR Investment LP) που δημιούργησε η BC Partners, προκειμένου να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των επενδύσεών της στην Ελλάδα.

    Πηγές της αγοράς θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η κίνηση που έγινε με την Pet City αποτελεί το προοίμιο για νέες πρωτοβουλίες που πρόκειται να υλοποιηθούν στη χώρα. Ήδη, η χθεσινή κίνηση δημιούργησε μεγάλη αίσθηση στην αγορά καθώς στο γενικότερο πλάνο του δυνητικού ενδιαφέροντος του Έλληνα διαχειριστή, μπορεί θεωρητικά να βρίσκονται τουλάχιστον 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.

    Η κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη κι ένα νέο σκηνικό σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις από τη στιγμή κατά την οποία, υπάρχει το δυνητικό ενδιαφέρον από έναν μεγάλο ξένο «παίκτη».

    Ειδικά μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι πρόσφατα ο Νίκος Σταθόπουλος, είχε επαναλάβει σε δηλώσεις του στο mononews, πως πιστεύει στην Ελλάδα και την αναπτυξιακή της προοπτική. Τονίζοντας επιπρόσθετα, ότι υπάρχουν στη χώρα, εταιρείες που μπορούν να κεντρίσουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Τι φέρνει για την Pet City το deal

    «Πρόκειται για μία συμφωνία από την οποία θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές καθώς η BC Partners αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα και διαθέτει τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο κλάδο» επισημαίνει στο mononews, πηγή της Pet City. Προσθέτει ακόμη ότι αυτό ήταν που έπαιξε μεγάλο ρόλο ώστε να επιλέξει το fund τη συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία που αποτελεί τον ηγέτη της εγχώριας αγοράς στα προϊόντα και υπηρεσίες κατοικίδιων ζώων.

    Για την Pet City, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, το deal αυτό αναμένεται να φέρει ταχύτερη ανάπτυξη της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Η ιδρυτική οικογένεια σύμφωνα με την ίδια πηγή θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.

    Λεπτομέρειες πάντως σχετικά με το πλάνο ανάπτυξης, αναμένεται να γίνουν γνωστές μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, έως το τέλος τους έτους. 

    «Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα»

    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίζουμε την Pet City στην οικογένεια της BC Partners και να επενδύουμε στην ηγέτιδα εταιρεία της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ελληνικής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών κατοικίδιων ζώων» δήλωσε ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

    «Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη επένδυση της BC Partners στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε για περισσότερα από 15 χρόνια και η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη. Η πεποίθησή μας για το μέλλον της χώρας, μας οδήγησε στη δημιουργία του BC Partners GR, ενός ειδικού επενδυτικού βραχίονα που αποσκοπεί στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η BC Partners αποτελεί κορυφαία διεθνή επενδυτική εταιρεία, με περισσότερα από 33 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, στους τομείς του private equity, των ιδιωτικών πιστώσεων και των στρατηγικών real estate. Ιδρύθηκε το 1986 και από τότε έχει ολοκληρώσει 124 επενδύσεις private equity σε εταιρείες με συνολική αξία επιχείρησης άνω των 161 δισ. ευρώ.

    Ποια είναι η Pet City

    Η PET CITY GROUP A.E.B.E ιδρύθηκε το 1988 και αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Ματζουράνης Ματζουρανάκης.

    Από το 1988-1995 η εταιρεία δραστηριοποιούταν στην χονδρική πώληση προϊόντων για κατοικίδια ενώ το 1996, στράφηκε στη λιανική πώληση, με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία τροφών κατοικίδιων ζώων και αξεσουάρ. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει προσωπικό 800 υπαλλήλων και 80 εταιρικά καταστήματα.

    Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 ανήλθε στα 45.672.906,76 ευρώ, έναντι μηδενικού κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης λόγω της απορρόφησης του εμπορικού κλάδου της Pet City ΑΕΒΕ. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος συνολικά το 2020 δεν επηρεάστηκε αρνητικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

    Ο στόχος της διοίκησης για το 2021, όπως είχε διατυπωθεί στις οικονομικές της καταστάσεις είναι η διατήρηση της θετικής πορείας μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

    Για τις πωλήσεις του τρέχοντος έτους προσδοκά αύξηση κατά ποσοστό 15% περίπου, ενώ όσον αφορά στα κέρδη προ φόρων αύξηση κατά 20% περίπου.

    Διαβάστε επίσης:

    H BC Partners εξαγόρασε την ελληνική Pet City



    ΣΧΟΛΙΑ