• Business

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Η καινοτομία είναι κλειδί για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης- Τι τον ανησυχεί

    Νίκος ΣταθόπουλοςΠρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova - Wind

    Νίκος Σταθόπουλος Πρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova – Wind


    Άλλαξε ο τρόπος που γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα και είμαστε και σε ρυθμούς ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της BC Partners, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο: «Reinventing Greece through Investments in Innovation» («Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία») που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και οι Innovative Greeks.

    Ωστόσο, ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανησυχία μήπως οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει σταματήσουν για οποιοδήποτε λόγο.

    “Η μεγαλύτερή μου ανησυχία, είναι μήπως όλες αυτές οι αλλαγές στον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στη χώρα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση, σταματήσουν.Θα μπορούσαν να σταματήσουν εξαιτίας αλλαγής πολιτικής ή για κάποιο γεγονός που είναι εκτός του ελέγχου μας”, είπε.

    “Οι επενδυτές χρειάζονται σταθερότητα και είναι η σταθερότητα που έλλειπε από τη χώρα τις τελευταίε δεκαετίες και θα ήθελα να ήμουν σίγουρος ότι έχει εξασφαλιστεί. Αν έχουμε σταθερότητα στις μεταρρυθμίσεις, στο φορολογικό σύστημα και στις διαδικασίες, τότε η χώρα είναι συγκρίσιμη επενδυτικά με άλλες χώρες επενδυτικούς προορισμούς στο εξωτερικό”, ανέφερε.

    Όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές  έρχονται στη χώρα

    “Επενδύω στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και έτσι παρακολουθώ την εξέλιξη της χώρας”, σημείωσε “αλλά και την αντίληψη που έχουμε για τη χώρα ως ξένοι επενδυτές. Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στην εντύπωση που δημιουργεί η χώρα αλλά και στα θεμελιώδη μεγέθη της. Γραφειοκρατία, διαδικασίες και πολλά άλλα εμπόδια που εντοπίζαμε συνήθως, έχουν αλλάξει ριζικά και η χώρα έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ψηφιακός μετασχηματισμός της που απλοποιεί τις διαδικασίες ενώ δείχνει και τη βούληση να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Η κεντρική διοίκηση, η Πολιτεία, κάνει προσπάθεια να προσελκύσει ξένους επενδυτές, και να διευκολύνει, δημιουργώντας ένας σταθερό περιβάλλον και το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές να έρχονται στη χώρα τα τελευταία χρόνια”. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, αλλά είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

    Άλλαξε ο τρόπος που γίνονται τα πράγματα  στη χώρα, είπε ο κ. Σταθόπουλος, αλλά ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος , -για εκείνον- είναι, η ανάπτυξη. “Βλέπουν, οι ξένοι επενδυτές”, σημείωσε ότι “πλέον η χώρα αναπτύσσεται μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία με Μνημόνια και κρίσεις, και όλα αυτά είναι πλέον πίσω μας. Οι επενδυτές πλέον βλέπουν στην Ελλάδα, την ευκαιρία να επενδύσουν σε μια αγορά που αναπτύσσεται γρήγορα και που έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους επενδυτές.

    Χρειάζονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

    Εξάλλου, η Ελλάδα παραμένει μικρή αγορά και για να προσελκύσει ξένους επενδυτές πρέπει να είναι πιο ελκυστική και να προσφέρει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, από άλλες μεγάλες οικονομίες που έχουν το πλεονέκτημα του μεγέθους.

    Σχετικά με την καινοτομία σημείωσε ότι είναι κλειδί για όλους τους κλάδους και όλες τις χώρες, γιατί προσφέρει ανάπτυξη, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και προσφέρει τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα αυξάνει τη δυνατότητα προσαρμογής στις αλλαγές και ανακάλυψης νέων ευκαιριών και κυρίως οδηγεί στην ανάπτυξη.

    “Η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,  και η καινοτομία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για να γίνει αυτό”, τόνισε.

    Σχετικά με τα πλεονεκτήματα της χώρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες ομάδες management επιχειρήσεων που έχει συναντήσει κατά τη μακρόχρονη καριέρα του σε όλες τις χώρες. “Η εκπαίδευσή τους, ο τρόπος που επιχειρούν, δουλεύουν σκληρά τους κάνει να ξεχωρίζουν”, σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ