• Business

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): «Γιατί δεν επενδύουμε στην Ελλάδα τώρα»

    Νίκος Σταθόπουλος, managing partner, BC Partners


    Η BC Partners δεν επενδύει στην Ελλάδα αυτή την εποχή.  Ο Νίκος Σταθόπουλος, βασικός μέτοχος και managing partner της BC Partners και, σύμφωνα με τους «Financial Times», στους κορυφαίους όλων των εποχών της βιομηχανίας των private equities, μιλάει στο mononews.gr και εξηγεί τους λόγους.

    «Το περιβάλλον και η συγκυρία σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλα για επενδύσεις», εξηγεί και προσθέτει:

    «Δεν επενδύουμε λοιπόν αυτή την περίοδο για τρεις λόγους:

    Πρώτον είναι προεκλογική περίοδος, οπότε όλοι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για να δουν τι θα αλλάξει, αν θα αλλάξει.

    Δεύτερον η ανάπτυξη της οικονομίας είναι αναιμική. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και ως αγορά δεν ενδιαφέρει εύκολα τους επενδυτές, που θα προτιμήσουν να επενδύσουν σε εταιρείες που απευθύνονται σε μια μεγαλύτερη αγορά, όπως ας πούμε την Ιταλία των 60 εκατ. κατοίκων. Η Ελλάδα θα είχε ενδιαφέρον αν βλέπαμε ότι η οικονομία της κινείται ανοδικά. Τότε ακόμη και μια μικρή αγορά γίνεται σημαντική, αφού δημιουργείται λόγω ανάπτυξης μια προοπτική αποδόσεων. Αυτό όμως δεν το έχουμε δει, το ελατήριο της οικονομίας, παρά τη χρόνια ύφεση, δεν έχει εκτιναχθεί.

    Τρίτον, αυτή την εποχή, και οι αξιόλογοι πωλητές, αυτοί που θα ήθελαν να βρουν ένα στρατηγικό επενδυτή, αν δεν είναι distressed, δεν πουλάνε. Και δεν πουλάνε για τους παραπάνω λόγους, γιατί θεωρούν ότι η συγκυρία πιέζει προς τα κάτω τις αποτιμήσεις».

    Όσον αφορά την προοπτική, σημειώνει: «Οι εκλογές δημιουργούν μια προοπτική. Κάθε φορά μετά τις εκλογές, τα πράγματα κινούνται πιο δυναμικά, διαμορφώνονται πιο σταθερές συνθήκες και γίνεται μια επανεκτίμηση της κατάστασης».

    Όσο για την Pharmathen, στην οποία η BC Partners επένδυσε το 2015,  δηλώνει περήφανος για την πορεία της.

    Δηλώνει επίσης ότι “σίγουρα θα αποεπενδύσει η BC Partners από αυτήν, αργά ή γρήγορα, αλλά θα συμβεί αυτό όταν θα  εισπράξει πολλαπλάσια αποτίμηση από αυτήν που είχε η εταιρεία το 2015, όταν αποτιμήθηκε στα 400-600 εκατ. ευρώ. Και σίγουρα δεν βιαζόμαστε».

    Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σταθόπουλος χειρίστηκε την εξαγορά του 80% της Pharmathen το 2015, ενώ, πριν από αυτό, είχε συμμετάσχει σε άλλα δύο μεγάλα deals στην Ελλάδα: στην εξαγορά από τις Apax-TPG του 80% της Tim Hellas το 2005 έναντι 1,6 δισ. ευρώ και στην απόκτηση του 51,57% της Regency Entertainment για 480 εκατ. ευρώ το 2006.

    Επίσης, έχει χειριστεί τις διαπραγματεύσεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών, η απόκτηση του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Intelsat, της γερμανικής χημικής βιομηχανίας Brenntag και της Migros, της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερμάρκετ στην Τουρκία, ένα deal που έκλεισε στα 3,3 δισ. ευρώ.

    Ακόμη μια σημαντική συμφωνία του κ. Σταθόπουλου αφορά στην εξαγορά έναντι 1,4 δισ. δολαρίων της Gruppo Coin, της μεγαλύτερης αλυσίδας ειδών ρουχισμού στην Ιταλία με 1.000 καταστήματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Pharmathen: Επενδύσεις 450 εκατ. και «άνοιγμα» στην αγορά της Κίνας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρέας Μεταξάς (Maris Hotels): Το «μαρτύριο του Σίσυφου» για όποιον θέλει να επενδύσει



    ΣΧΟΛΙΑ