• Business

    Νίκος Στασινόπουλος (Viohalco): Έτσι θα κάνουμε τις προκλήσεις, ευκαιρίες ανάπτυξης

    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ Viohalco


    “Αξιοποιώντας τη δύναμη του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού  μοντέλου  της Viohalco και της δέσμευσης στους στρατηγικούς της στόχους, είμαστε βέβαιοι ότι η Viohalco και οι εταιρείες της θα συνεχίσουν να ενεργούν με ευελιξία για να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη”, αναφέρει ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  της Viohalco Νίκος Στασινόπουλος στο μήνυμά του στον ετήσιο Απολογισμό της Viohalco του 2021.

    Ο ιστορικός ελληνικός βιομηχανικός όμιλος, συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του, με έμφαση στην αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα εξασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη λειτουργία όλων των θυγατρικών του και συνεχή άνοδο μεγεθών.

    Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της εταιρείας, σε όλες τις θυγατρικές ακολουθείται μια πειθαρχημένη προσέγγιση στην υλοποίηση της στρατηγικής. “Επενδύουμε στη βελτιστοποίηση της παραγωγικής ικανότητας  επεκτείνοντας την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών μας, αναζητώντας την είσοδο σε νέες αγορές και την εδραίωση της θέσης της στις υπάρχουσες αγορές. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες διατηρούν μια πελατοκεντρική προσέγγιση στο μάρκετινγκ και στην ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων της, ενώ στόχος είναι  η λειτουργική αποδοτικότητα με τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων και τη διατήρηση πειθαρχημένου ελέγχου κόστους”.

    Ταυτόχρονα, έμφαση δίνουν οι εταιρείες της Viohalco στο να δίνουν προτεραιότητα στους ανθρώπους τους, όχι μόνο με στόχο την υγεία και ευημερία στους αλλά και μέσω επενδύσεων για την ανάπτυξη και εκπαίδευσή τους, αλλά και την ανεύρεση και ενίσχυση του ταλέντου.
    Επιπλέον, ύψιστης σημασίας για όλες τις εταιρείες της Viohalco είναι η σταθερή τήρηση ορθών επιχειρηματικών πρακτικών, που λειτουργούν σε ένα
    ηθικό και υπεύθυνο τρόπο και τη συνεχή βελτίωση τους περιβαλλοντικού  αποτυπώματος.

    Το έτος 2021, τονίζεται, ήταν  μια σημαντική χρονιά για τη Viohalco και τις θυγατρικές της στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, καθώς δημιουργήθηκε
    ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το σύνολο των εταιρειών της. Η εταιρεία δημιούργησε τον Περιβαλλοντικό, Κοινωνικό και Οδικό Χάρτη Διακυβέρνησης («Οδικός Χάρτης ESG») αξιολογώντας τα σχετικά κινδύνους και ευκαιρίες και με συστηματική παρακολούθηση αξιολογεί την πρόοδό τους, ρυθμίζοντας παράλληλα τη βελτίωση  στους στόχους τους για τα πιο ουσιαστικά ζητήματα.

    Επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τη Viohalco

    Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της εταιρείας, σημειώνει ότι ενώ είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί ο πλήρης αντίκτυπος της κατάστασης στην ανατολική Ευρώπη για τη Viohalco και τις εταιρείες της, όμως η συνολική έκθεση των εταιρειών στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ελάχιστη και
    δεν αναμένονται άμεσες επιπτώσεις. Οι εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για τον μετριασμό πιθανής διαταραχής και παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

    Εάν η κρίση παραταθεί, θα προκαλέσει σύνθετα ζητήματα όπως ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών της ενέργειας, και η Viohalco θα επανεκτιμήσει και θα τροποποιήσει την προσέγγισή της ανάλογα. Οσον αφορά την πανδημία Covid-19, παρά το γεγονός ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο κάμψης κάποια αβεβαιότητα παραμένει. Εκτιμά ότι αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το 2020 και το 2021.

    Ωστόσο, όσον αφορά τις στάσεις, παραμένουν ανοδικές οι τάσεις στη ζήτηση σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Viohalco.

    Κλιματική Αλλαγή

    Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, η εταιρείες της Viohalco, λόγω των αντικειμένων τους,  βρίσκονται καλά τοποθετημένες για να επωφεληθούν
    από τις τάσεις βιωσιμότητας, οι οποίες θα αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση για κυκλικά προϊόντα.

    Τέτοια προϊόντα, που είναι από τη φύση τους εύκολα ανακυκλώσιμα,  έχουν χαμηλό αποτύπωμα  άνθρακα. Εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους συνεχίζονται οι επενδύσεις για τη διασφάλιση της προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών του συνόλου των εταιρειών με τα προϊόντα τους να ανταποκρίνονται στη ζήτηση που δημιουργούν οι σύγχρονες τάσεις.

    Σημειώνει εξάλλου, ότι οι εταιρείες της Viohalco παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη και ισχυρή οικονομική απόδοση το 2021, ως απόδειξη της ικανότητάς τους να ευθυγραμμίζουν τα προϊόντα που παράγουν με τις μεγάλες τάσεις βιωσιμότητας, να έχουν μετρημένη προσέγγιση στη διαχείριση και να αξιοποιούν με το βέλτιστο τρόπο τα  περιουσιακά τους στοιχεία  εφαρμόζοντας πειθαρχημένο έλεγχο κόστους ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργική αποδοτικότητα.

    Η Viohalco πέτυχε ενοποιημένα έσοδα για το έτος 5.375 ευρώ εκατ. ευρώ, έναντι 3.850 εκατ. ευρώ το 2020, ενοποιημένα προσαρμοσμένα EBITDA (a-EBITDA)   426 εκατ. ευρώ το 2021, από 294 εκατ. ευρώ το 2020 και ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 276 εκατ. ευρώ, έναντι 59 ευρώ εκατομμύρια το 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ