• Business

    Γιάννης Στασινόπουλος: Πού οφείλονται οι θεαματικές επιδόσεις της Viohalco το 2021

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco

    Ιωάννης Στασινόπουλος, CEO Viohalco


    Το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου Viohalco και η ικανότητά του να ανταποκρίνεται στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση έφερε στον όμιλο ισχυρές επιδόσεις το 2021. Μια χρονιά κατά την οποία ο ισχυρός βιομηχανικός όμιλος αύξησε όλους τους δείκτες του, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές που έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους.

    Η επάνοδος των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση δημιούργησε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία την οποία η Viohalco αξιοποίησε πλήρως, λόγω των πολλών, διαφορετικών και καθετοποιημένων δραστηριοτήτων της, της ευελιξίας της  και της μεγάλης παραγωγικής της δυναμικότητας.

    Ο  Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος  τόνισε σχετικά:

    “Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να επικοινωνήσω τις ισχυρές επιδόσεις της Viohalco και των εταιριών της το 2021.  Ο ενοποιημένος μας κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5.375 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 40% έναντι του 2020, ενώ το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 426 εκατ. ευρώ, αύξηση 45% έναντι του περασμένου έτους.

    Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα και την δυναμική του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου μας, αλλά και  την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που οφείλεται στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

    Κατά τη διάρκεια του έτους, αναπτύξαμε ένα διεξοδικό σχέδιο και έναν οδικό χάρτη για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση επιδόσεων σε όλες τις εταιρίες της Viohalco, θέτοντας εξειδικευμένους δείκτες για τον υπολογισμό της προόδου.

    Στο μέλλον, θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε  την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης μας σε νέες και υφιστάμενες αγορές, αξιοποιώντας τις επιδόσεις που πέτυχαμε το 2021″.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 5.375 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 40% έναντι 3.850 εκατ. ευρώ το 2020.

    • Ισχυρό ενοποιημένο EBITDA το οποίο ανήλθε σε 514 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 80% έναντι του 2020.
    • Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (α-EBITDA) διαμορφώθηκε στα 426 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 45% (2020: 294 εκατ. ευρώ).
    • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 276 εκατ. ευρώ, έναντι 59 εκατ. ευρώ το 2020.
    • Οι συνεχείς επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε συνδυασμό με τη συνετή διαχείριση κόστους ενίσχυσαν την αποδοτικότητα και στήριξαν τη βελτιωμένη κερδοφορία.
    • Συνεχής προσήλωση στην ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων κυκλικής οικονομίας που ανταποκρίνονται στη ζήτηση λόγω των δυναμικά αναπτυσσόμενων τάσεων βιώσιμης ανάπτυξης.
    • Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη χρήση ανήλθαν σε 266 εκατ. ευρώ (2020: 285 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω του επενδυτικού προγράμματος του κλάδου αλουμινίου (που περιλαμβάνει το προηγμένο ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων και την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής), των επενδύσεων στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και των επενδύσεων για τη βελτίωση υποδομών του κλάδου χάλυβα.

      Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 30% ή 235 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2020, ως επακόλουθο της αύξησης των τιμών μετάλλου και των όγκων πωλήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ