• Business

    Νικητές ΕΥ: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν θαύματα, αρκεί…»


    Το ίδιο και ίσως περισσότερο εχθρικό είναι σήμερα το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση. Παρά το πρωτοφανές σοκ που βίωσε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, δεν φαίνεται να άλλαξαν πολλά πράγματα στη λειτουργία της οικονομίας καθώς σε μεγάλο βαθμό διαιωνίζονται οι παθογένειες και τα λάθη που την έφεραν  ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή…

    Η εχθρική συμπεριφορά, όπως ανέφεραν χθες οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού της ΕΥ για τον «Έλληνα Επιχειρηματία της Χρονιάς» εντοπίζεται παντού: από το φορολογικό σύστημα, το αδειοδοτικό πλαίσιο και τη λειτουργία της αγοράς μέχρι το επενδυτικό περιβάλλον και την απονομή της δικαιοσύνης. «Δεν είναι ένα μόνο πράγμα, όλο το σύστημα είναι άδικο», τόνισε χαρακτηριστικά ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Achimica, Χρήστος Κριμιζής-Τσατσούλης, επισημαίνοντας πως οι εταιρείες δεν απολαμβάνουν καμίας στήριξης σήμερα από την Πολιτεία.

    «Το Κράτος δεν ήταν ποτέ συμπαραστάτης στην ιδιωτική πρωτοβουλία… Διαχρονικά όχι μόνο σήμερα», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Καντώνιας, Διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Aluminium, προσθέτοντας πως οι επιχειρήσεις σήμερα δίνουν καθημερινά αγώνα για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Το μεγαλύτερο αγκάθι, τουλάχιστον για τους περισσότερους είναι η υπέρμετρα υψηλή φορολογία, η οποία επιβαρύνει δυσθεώρητα πολύ τους συνεπείς φορολογούμενους και στο τέλος της μέρας δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα.

    Την φορολογική αφαίμαξη των συνεπών φορολογούμενων καυτηρίασε ο πρόεδρος της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς, και επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 10,4% των φυσικών και νομικών προσώπων συνεισφέρουν το 80% των φορολογικών εσόδων! Ο κ. Λακασάς, στάθηκε και στο έλλειμμα ανταποδοτικότητας των φόρων, λέγοντας πως «παρότι έχουμε φορολογικούς συντελεστές στα επίπεδα των Σκανδιναβικών χωρών, εντούτοις δεν έχουμε την ίδια ανταποδοτικότητα… με αποτέλεσμα οι φόροι να πηγαίνουν στον κρατικίστικο κουβά».

    Τον ίδιο προβληματισμό συμμερίζεται και η διευθύνουσα σύμβουλος του εκπαιδευτικού ομίλου Ακμή, κα Καλλιόπη Ροδοπούλου, η οποία αναρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα των φόρων. «Έχω την αίσθηση ότι πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

    «Λιγότερο Κράτος, περισσότερο οξυγόνο στην οικονομία»

    Για τους νικητές του διαγωνισμού της ΕΥ είναι ξεκάθαρο σε ποιους άξονες πρέπει να κινηθεί η χώρα μας για να οικοδομήσει μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία, φιλική στην επιχειρηματικότητα και ικανή να παράγει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Λιγότερο Κράτος και λιγότερους φόρους».

    Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, η Πολιτεία οφείλει να δώσει χώρο και «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. «Όσο λιγότερο Κράτος, τόσο αποτελεσματικότερη η επιχειρηματικότητα», σημείωσε με έμφαση. Για να συμπληρώσει πως εάν το Κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ας σταματήσει να υψώνει διαρκώς εμπόδια, τα οποία υπονομεύουν συνολικά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

    Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητη θεωρείται η δραστική μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την παραγωγή και η υιοθέτησης ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος, που δεν αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα επιτρέπει το μακροχρόνιο σχεδιασμό. Μόνο έτσι, εκτιμάται θα μπορέσει η οικονομία να  ξαναπάρει μπροστά και να μειωθεί η ανεργία από τα δυσθεώρητα επίπεδα που είναι σήμερα. Η μείωση των φόρων, όπως είπε ο κ. Λακασάς θα συμβάλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, επικαλούμενος σχετική ρήση του αμερικανού προέδρου, Τζόν Κένεντι.

    «Ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις»

    Παρεμβάσεις εκτιμάται πως πρέπει να γίνουν και για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης των υγειών επιχειρήσεων. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, μετά τη ζημιά που προκάλεσαν τα capital controls, η παροχή ρευστότητας προς την αγορά θεωρείται ανεπαρκής και πολύ ακριβή.

    Ο επικεφαλής της Olympia Electronics προτείνει τη χάραξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την δανειοδότηση με ανταγωνιστικά επιτόκια των πραγματικά υγιών επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να επενδύσουν στην επέκταση των εργασιών τους.

    Όπως είπε αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εταιρείες που έχουν πετύχει να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα δάνειά τους (γενναία κουρέματα, περίοδο χάριτος και επιμήκυνση αποπληρωμής) αλλά και να λαμβάνουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση.

    «Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν να πληρώσουν, αλλά βρίσκουν τρόπους και ρυθμίζουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον… είναι μια γάγγραινα που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, που δεν βοηθάει καθόλου το σύνολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΥ Ελλάδας, Πάνο Παπάζογλου, βαρίδι για την οικονομία είναι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 3 με 4 άτομα, οι οποίες στην πλειονότητά τους «φοροδιαφεύγουν, δεν πληρώνουν εισφορές και ανταγωνίζονται αθέμιτα στις καλά οργανωμένες επιχειρήσεις». Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπάζογλου υπεραμύνθηκε των μεγάλων επιχειρήσεων που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, μέσα από τη δημιουργία συμμετοχικών εταιρειών (holding), υποστηρίζοντας πως δεν το έκαναν για φορολογικούς λόγους αλλά απλά και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια, τα οποία στερούνταν όσο παρέμεναν εντός των ελληνικών συνόρων.

    «Ναι στην παραγωγή, όχι στην αναδιανομή της φτώχειας»

    Για τους νικητές της ΕΥ, το σχέδιο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στοχεύουν στην παραγωγή νέου πλούτου. Αυτό, όπως είπαν είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη. «Η χώρα θα ανακάμψει όταν κυνηγήσουμε τον πλούτο…», επεσήμανε ο κ. Κριμιζής, τονίζοντας την ανάγκη αποδαιμονοποίησης του πλούτου. Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι ντροπή δεν είναι ο πλούτος, αλλά το γεγονός πως η χώρα μας παρά τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει μας είναι φτωχή. «Ζητούμενο», υποστήριξε από την πλευρά του, ο κ. Παπάζογλου θα πρέπει να είναι πως θα δημιουργήσουμε νέο πλούτο και όχι πως θα αναδιανείμουμε τη μιζέρια.

    Ο τέσσερις επιχειρηματίες που βραβεύθηκαν από την ΕΥ για τις επιδόσεις τους εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να κάνει την ανατροπή και να εκπλήξει ευχάριστα τη διεθνή κοινότητα. Να αφήσει πίσω της τα «κακώς κείμενα», και να ανοίξει μια νέα σελίδα.

    Η ελληνική οικονομία, επεσήμαναν, έχει τεράστια δυναμική. Έχει καινοτόμες επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν «θαύματα» και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, όσο λίγα κράτη στον κόσμο. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση, σημείωσαν, είναι η συστράτευση όλων των δυνάμεων και να δοθεί ο απαραίτητος χώρος και το οξυγόνο στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν…

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοί είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες της Χρονιάς για το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 5 τεχνολογικές προβλέψεις της ΙΒΜ για την επόμενη πενταετία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το διπλό μήνυμα που στέλνει ο Μητσοτάκης για τις μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ