• Business

    Next.e.GO Mobile: Από το 2024 η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

    Prof. Dr. Ulrich Hermann, Διευθύνων Σύμβουλος Next.e.GO Mobile


    Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.GO Mobile, βρίσκεται σε φάση αναζήτησης της τοποθεσίας στην Ελλάδα στην οποία θα γίνει η επένδυση 100 εκατ. ευρώ της εταιρείας για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Στόχος είναι η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, ώστε το 2024 να ξεκινήσει η παραγωγή  των ηλεκτρικών αυτοκινήτων e.Go Life.  Η παραγωγική δυναμικότητα  θα φτάσει έως και 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που εφόσον υλοποιηθεί θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες, θα εξοπλίσει τη χώρα μας με τεχνογνωσία και ταυτόχρονα θα την αναδείξει στη διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτρική κινητικότητα.

    Μέχρι τότε όμως η ολλανδογερμανική εταιρεία θα διαθέτει στην ελληνική αγορά τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα μέσω δικτύου αντιπροσώπων που προετοιμάζει.

    Η Next.e.GO Mobile είναι η πρώτη ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που δεν προϋπήρχε ως αυτοκινητοβιομηχανία αλλά δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος ND Industrial  απέκτησε την πτωχευμένη από την πανδημία e.GO Mobile, δίνοντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην εταιρεία.

    Τον Δεκέμβριο του 2020 η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Next e.Go Mobile SE υπέγραψε «επιστολή προθέσεως» για την κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα. Την υπογραφή του έβαλε και ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία κ. Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσία -μεταξύ άλλων- του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Παρουσία στη ΔΕΘ

    Η σχεδιαζόμενη επένδυση της e.GO Mobile στην Ελλάδα και η πρωτοβουλία της εταιρείας να αναπτύξει την πλατφόρμα βιωσιμότητας GlobalGreenGreece, παίρνοντας θέση στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν προ ημερών οι εκπρόσωποι της εταιρείας  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, όπου η e.GO Mobile είχε περίπτερο.

    Ο Prof. Dr. Ulrich Hermann, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Next.e.GO Mobile SE, ενημέρωσε τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κι τη Γενική Γραμματέα  Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών  για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς και για την απόφασή της να συμβάλει μέσα από μια ολιστική προσπάθεια στην εφαρμογή, γενικότερα στην εγχώρια αγορά, των αρχών της βιωσιμότητας.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αφού υπογράμμισε ότι η Γερμανία λογίζεται για την Ελλάδα στρατηγικός επενδυτικός εταίρος, με 8,2 δισ. ευρώ καθαρές άμεσες επενδύσεις από το 2001 μέχρι και το 2019, τόνισε ότι η Next.e.GO Mobile έρχεται με τις δρομολογούμενες επενδύσεις της να ενισχύει τη θέση αυτή της Γερμανίας.

    Αναφερόμενος, δε, στην πρωτοβουλία GlobalGreenGreece της εταιρείας, δεσμεύθηκε για την πρόθεση του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου να λειτουργήσει ως βασικός αρωγός της, αναλαμβάνοντας σειρά δράσεων με σκοπό την προτροπή του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας να ανταποκριθεί στο «πράσινο» κάλεσμα της e.GO Mobile.

    Ποια είναι η Next e.Go

    H Next e.Go αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρείας e.Go η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή Dr. Günther Schuh, κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, με έδρα το Άαχεν της Γερμανίας.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει εργοστάσιο το Άαχεν, το οποίο απασχολεί 450 άτομα. Το 2018 παρουσίασε το μοντέλο e.GO Life το οποίο πωλούνταν κάτω από τις 16.000 ευρώ.

    Το 2020 η e.GO αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις του e.Go Life.  Τον Μάρτιο του 2020, η εταιρεία αναζήτησε δημόσια χρηματοδότηση και επενδυτές, χτυπημένη από τις καθυστερήσεις που προκαλούσε η πανδημία. Έτσι στις αρχές Απριλίου, η e.GO Mobile υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και την 1η Σεπτεμβρίου ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος ND Industrial  απέκτησε την  e.GO Mobile.

    Διευθύνων σύμβουλος  στην Next.e.GO Mobile, ανέλαβε ο Dr. Ulrich Hermann,  πρώην Επικεφαλής Ψηφιοποίησης στην εταιρεία Heidelberger Druckmaschinen.

    Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ