• Business

    Τρύφωνας Αλεξιάδης: «Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 17%»

    Αλεξιάδης


    Σύμφωνα με όσα είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, στο 17% επιβάλλεται να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής ενώ για την προσέλκυση επενδύσεων εκτός των μειωμένων συντελεστών απαιτείται και σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

    Αν και παραδέχεται ότι «το νομοσχέδιο έχει αρκετά φορολογικά μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες» υπεραμύνεται των κυβερνητικών επιλογών καθώς λέει ότι «έχει όμως και πολλά περισσότερα, που ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Αν θελήσουμε να κρατήσουμε ένα λογιστικό ισοζύγιο, βεβαίως και μπορούν οι πολίτες να θεωρούν θετικό το αποτέλεσμα, σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις τους. Καταλαβαίνουμε όλοι τις δυσκολίες και τα προβλήματα των πολιτών αυτήν την περίοδο, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι μέτρα που είναι έξω από τις κοινωνικές δυνατότητες. Βεβαίως και δεν θριαμβολογούμε… Στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε για παράδειγμα 29% ονομαστικό συντελεστή, αλλά ο πραγματικός είναι πολύ πιο μικρός. Εκεί πρέπει να  μειωθούν οι ονομαστικοί συντελεστές και να φτάσουν στους πραγματικούς. Γιατί δεν έχει νόημα να έχεις συντελεστές που να επιβαρύνουν τους ειλικρινείς φορολογούμενους, ενώ κάποιοι άλλοι θα λένε ”στην υγεία των κορόιδων”».

    Όσο για τη φοροδιαφυγή υποστηρίζει ότι ο αγώνας «δόθηκε και δίνεται» και αναφέρεται στο λαθρεμπόριο των τσιγάρων όπου: «Έχουν αλλάξει οι ταινίες στα τσιγάρα, γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο χτύπημα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Γιατί ξέραμε ότι γινόταν λαθρεμπόριο ταινιών τσιγάρων και έτσι δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε έσοδα του δημοσίου. Αλλάξαμε τις ταινίες, τυπώνονται πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδος και έγινε ένα σημαντικό βήμα, που καλά-καλά δεν το ξέρει ο κόσμος». Δεν παραλείπει, βέβαια, να τονίσει ότι «η αύξηση συγκεκριμένων φορολογιών, αντί να οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του δημοσίου, οδηγεί σε μείωση των εσόδων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φόρος στα καύσιμα, ο φόρος στα τσιγάρα, ο φόρος στα τέλη κυκλοφορίας. Αυξήσαμε το φόρο στα τέλη κυκλοφορίας για να έχουμε περισσότερα έσοδα και έχουμε λιγότερα. Το ίδιο έγινε και στα καπνικά προϊόντα. Εμείς όσες αυξήσεις κάναμε, τις κάναμε πιεσμένοι και αναγκασμένοι από τη συμφωνία. Δεν ήταν επιλογή μας, ήταν αναγκαιότητα. Δεν θεωρώ εγώ προσωπικά ότι ο στόχος για παράδειγμα στο ΦΠΑ πρέπει να είναι η αύξηση των συντελεστών. Πρέπει να αυξήσεις την εισπραξιμότητα των φόρων. Κάτι στο οποίο στην Ελλάδα υστερούμε πάρα πολύ».

    Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης σε συνέντευξη του στο insider.gr  και στον κ. Δημήτρη Πεφάνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τάνκερ από το Ντουμπάι για την Avin International

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε μπελάδες η Seanergy Maritime: Η επιστολή του Nasdaq και η περίοδος χάριτος των 180 ημερών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Οικονόμου: Πούλησε «χαρτιά», πήρε 83 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ