• Business

    ΕΛΠΕ, Total και Edison: Υπεγράφη η σύμβαση-σταθμός για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

    • NewsRoom
    Πετρέλαια - Υδρογονάθρακες


    Υπεγράφη σήμερα, 31 Οκτωβρίου, η σύμβαση για την έρευνα και την εκμετάλλευση του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο, στα δυτικά της Κέρκυρας.

    Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μία ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία και ως ένα σημείο καμπής και μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

    Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Total και η Edison, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία δηλαδή, δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν για τη συγκεκριμένη παραχώρηση.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Total, Bernard Leman, αρμόδιος για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη ότι «το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων».

    Ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σταθάκης, τόνισε στην ομιλία του πως η κυβέρνηση κινείται σταθερά στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες και χαρακτήρισε τη σύμβαση για το οικόπεδο 2 ως πρότυπο για τις άλλες που θα ακολουθήσουν.

    Ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σημαντικές εταιρείες και σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της ΕΕ του διαγωνισμού για μια ακόμη περιοχή στο Ιόνιο και περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ακόμη ότι προχωρά η επικαιροποίηση των σεισμικών δεδομένων ώστε να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό.

    «Η συγκυρία είναι διαφορετική, η ανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της σημερινής υπογραφής», υπογράμμισε ο ο κ. Σταθάκης.

    Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός έκανε λόγο για σημαντική μέρα για τον ενεργειακό τομέα της χώρας καθώς και για την εταιρία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ιστορικό των ερευνών που ξεκίνησαν στην περιοχή πριν από 30 χρόνια, οι οποίες έδειξαν την ύπαρξη ενδιαφέροντος γεωλογικού συστήματος.

    «Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, η περιοχή 2 δείχνει να έχει καλές προοπτικές. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι κανείς άλλος πριν δεν έχει εργαστεί σε αυτή την περιοχή και το έδαφος είναι παρθένο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Total, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη νέων ερευνών για τη λήψη περισσότερων πληροφοριών, πιθανώς μέχρι τα τέλη του έτους εάν προχωρήσει άμεσα η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

    Τη συμφωνία χαιρέτισαν οι πρέσβεις Γαλλίας και Ιταλίας, τονίζοντας την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πετρέλαιο: Πέφτουν οι υπογραφές για το οικόπεδο 2 στην Κέρκυρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την έρευνα υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΠΕ-TOTAL-EDISON: Παίρνουν τα πετρέλαια της Κέρκυρας



    ΣΧΟΛΙΑ