• Business

    Ακίνητα – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Η επόμενη ημέρα

    • NewsRoom
    πλειστηριασμοί


    Τον τρόπο που θα διαχειριστούν τα ακίνητα που θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία τους έπειτα από τους προσεχείς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναζητούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες εξετάζουν το σενάριο συνεργασίας με open funds, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό των ακινήτων που θα αποκτήσουν. Η λύση αυτή προκρίνεται διότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία δεν θα μπορέσουν να τα διαθέσουν -παρά μόνο περιορισμένο αριθμό αυτών- σε υποψήφιους αγοραστές.

    Και αυτό, εφόσον θα έχουν κάνει στους ισολογισμούς τις απαραίτητες αλλαγές, αναπροσαρμόζοντας την αξία των ακινήτων -σε ετήσια βάση- ανάλογα με τα κριτήρια – παλαιότητα, τ.μ., κ.ο.κ.

    Το γεγονός αυτό οδηγεί τις τράπεζες στην ανάγκη εξεύρεσης μιας αποτελεσματικής λύσης για τη διαχείριση των ακινήτων και στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με τα open funds. Aπώτερος στόχος είναι να γίνει μεν μαζική μεταβίβαση, με τις τράπεζες ωστόσο να αποκτούν συμμετοχή στα οpen funds και ως εκ τούτου να προσδοκούν κέρδη από την πώληση των ακινήτων.

    Αξίζει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που κάποιο ακίνητο μεταβιβαστεί σε οpen fund, βγαίνει από τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

    Τι γίνεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

    Σε πρόσφατο συνέδριο ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θ. Μητράκος αποκάλυψε πως η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων θα εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η συγκεκριμένη δυνατότητα βρίσκεται προς το παρόν σε πιλοτική φάση.

    Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προκρίνονται ως τελική λύση για όσους δανειολήπτες δεν συνεργάζονται με τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και για εκείνους που παραμένουν “εξαφανισμένοι”.

    Για τις περιπτώσεις αυτές ετοιμάζεται μπαράζ καταγγελιών δανείων. Έμφαση θα δοθεί σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα κλιμακωθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περί τους 5.000 πλειστηριασμούς ως το τέλος του 2017.

    Η τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης

    Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε σχετική τροπολογία μία από τις πέντε εκκρεμότητες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

    Η αλλαγή, η οποία επέρχεται με την τροπολογία, αφορά στο γεγονός ότι το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καταβάλλεται μόνο από τον υπερθεματιστή, ενώ βάσει του ισχύοντος μέχρι σήμερα πλαισίου βάρυνε κάθε υποψήφιο πλειοδότη.

    Γι’ αυτόν τον λόγο τροποποιούνται και οι σχετικές διατάξεις για την καταβολή του πλειστηριάσματος, ώστε, πλέον, ο υπερθεματιστής να υποχρεούται να καταβάλει μαζί με το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης. Το ποσό του τέλους χρήσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

    Επίσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση, ένα μέρος του τέλους χρήσης αποδίδεται στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Τι αναφέρει η απόφαση Κοντονή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσεχώς 5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραντάζεται και η Ναυτεμπορική: Οι τράπεζες απαιτούν εδώ και τώρα 6,5 εκατ . Απίστευτη συμπεριφορά της οικογένειας Αθανασιάδη



    ΣΧΟΛΙΑ