• Business

    Κρίσιμη συνάντηση Καραμούζη – Δραγασάκη για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Τι ζητούν οι τραπεζίτες

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank


    Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία θα μετέχει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει στη 1 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νικόλας Καραμούζης, τα μέλη του προεδρείου της ΕΕΤ καθώς και οι CEO των τραπεζών (Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Αττικής).

    Αντικείμενο της συνάντησης –όπως έγραψε το mononews.gr- θα είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι δύο βασικές ρυθμίσεις που ζητά η ΕΕΤ να ενσωματωθούν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο ώστε ο νόμος να αποδώσει τα μέγιστα, να μην κολλήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

    Πιο απλά οι τραπεζίτες ζητούν όσοι ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό να έχουν βεβαίωση οφειλών από ορκωτό λογιστή και να υπάρχει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη, σε βάθος 5ετίας.

    Συγκεκριμένα η «Αποφυγή εικονικών απαιτήσεων» και η «Ενίσχυση των υποχρεώσεων του οφειλέτη για τη γνωστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων – Αύξηση της περιόδου γνωστοποίησης συναλλαγών από τους 24 μήνες στα 5 έτη», είναι τα κομβικά σημεία που ζητά η ΕΕΤ να συμπεριληφθούν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

    Όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων η ΕΕΤ στο υπόμνημα της που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής: ο νόμος δεν προβλέπει καμία διαδικασία ελέγχου ή επαλήθευσης των απαιτήσεων που καταγράφονται στην κατάσταση πιστωτών και συμμετέχουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σημειώνει ότι «η εμπειρία από παρεμφερείς διαδικασίες του προϊσχύοντος πλαισίου έχει δείξει ότι η προβολή εικονικών απαιτήσεων αποτελούσε συνήθη πρακτική για τον σχηματισμό πλειοψηφιών ευνοϊκών προς τον οφειλέτη» και προτείνει: Να προστεθεί στα δικαιολογητικά της αίτησης η κατάθεση βεβαίωσης υπογεγραμμένης από Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή ή από Ελεγκτική Εταιρεία, όπως ορίζονται στον Ν. 4449/2017, οι οποίοι θα βεβαιώνουν την ακρίβεια και την εγκυρότητα της κατάστασης πιστωτών. Αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, η ανωτέρω βεβαίωση μπορεί να χορηγείται και από ελεγκτή πτυχιούχο ανώτατης σχολής, που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και κάτοχος άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξεως του ν. 2515/1997 (Α’ 154).

    Για τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, η ΕΕΤ επισημαίνει πως «η αναφορά του ΣχΝ σε «περιουσιακά στοιχεία» και δη σε «μεταβίβαση» ή «επιβάρυνση» αυτών, παραπέμπει μάλλον σε ακίνητη περιουσία». Σύμφωνα με την ΕΕΤ «το νομοσχέδιο θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά σε τραπεζικές καταθέσεις, άυλες κινητές αξίες, χρεόγραφα, επενδυτικούς τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τηρούμενα στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε χώρα της αλλοδαπής.

    Ο σκοπός αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί με την προσθήκη ρύθμισης, παρόμοια με αυτή που περιλαμβάνεται στο άρθρο 203 παρ. 2 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας για τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης των βεβαιωμένων χρεών του Ελληνικού Δημοσίου, κατάλληλα προσαρμοσμένης.

    Επίσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώνει οποιαδήποτε μη συνήθη συναλλαγή σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών πριν από την υποβολή της αίτησης, καθώς το διάστημα των 24 μηνών είναι εξαιρετικά σύντομο. Αυτή η παρατήρηση συμβαδίζει και με τους εκτεταμένους ελέγχους που διενεργεί το Δημόσιο για τη φοροδιαφυγή, αλλά και με την επί μακρόν εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων.

    Οι αποφάσεις για το αν θα ενσωματωθούν οι εν λόγω αλλαγές θα πρέπει να ληφθούν άμεσα καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: «κλείνει» 3 μέτωπα τις επόμενες εβδομάδες για την Εθνική Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλιόσσα Γκρίσιν: Έριξε κανόνι 35 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Οι εισαγγελείς πότε θα επέμβουν;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Την Παρασκευή 28 Απριλίου η δεύτερη πληρωμή των δικαιούχων



    ΣΧΟΛΙΑ