• Business

    Alpha Bank: Έτοιμη για το άνοιγμα των αγορών

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Έτοιμη για να αξιοποιήσει τις συνθήκες που δημιουργεί η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών, και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι η Alpha Bank. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ευχέρεια που θα δοθεί από τη γενική συνέλευση της τράπεζας στη διοίκηση να προχωρήσει αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκ.ευρώ.

    Καθώς οι αγορές κινούνται γρήγορα και απαιτούν από τους εκδότες να είναι έτοιμοι να κινηθούν με την ίδια ταχύτητα, η τράπεζα θα ζητήσει από τους μετόχους της να της δοθεί η ευχέρεια και μόνον εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, εντός του επομένου δωδεκαμήνου, να μπορεί να εκδώσει ομόλογο το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα, αλλά και τα εποπτικά της κεφάλαια. Η τράπεζα, με δείκτη βασικών κεφαλαίων 17,3% διαθέτει την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια στον κλάδο, η οποία ενισχύεται έτι περαιτέρω λόγω της λειτουργικής κερδοφορίας. Επί του παρόντος, τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας απαρτίζονται μόνον από κοινές μετοχές, δομή που είναι ασυνήθης για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπου όλες οι μεγάλες τράπεζες κάνουν χρήση και ομολόγων με ειδικά χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τις αρχές.

    Τα ομόλογα αυτά έχουν χαρακτηριστικά μετατροπής σε μετοχές ως εποπτική απαίτηση, αλλά στην πράξη σπανίως μετατρέπονται. Εν προκειμένω, θα πρέπει ο δείκτης CET1 να πέσει στο 5%‐7%, από 17,3% σήμερα, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, πιθανότητα εξαιρετικά απομακρυσμένη. Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται να υπάρχει γεγονός αραίωσης για τους μετόχους. Το αντίθετο, η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων με ομολογιακές εκδόσεις, λειτουργεί προστατευτικά για τους μετόχους, καθώς δημιουργούνται επιπρόσθετα αποθέματα απορροφήσεως κινδύνων.

    Τέτοιες ευχέρειες είναι συνήθεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ενόψει και της προσαρμογής στο νέο εποπτικό πλαίσιο (CRD IV). Σημειώνεται επίσης ότι η τράπεζα επαναφέρει μία παλαιότερη πρακτική της, δηλαδή την παροχή ευελιξιών στο Δ.Σ., η οποία είχε προφανώς διακοπεί το 2011 λόγω των μη ομαλών συνθηκών στην αγορά.

    Το μετατρέψιμο ομολογιακό προβλέπεται να έχει ονομαστική αξία ως 500 εκατ.ευρώ, και μετατρέπεται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές μόνον εφόσον υπάρξει μείωση του δείκτη εποπτικών κεφαλαίων κάτω από ένα (χαμηλό) επίπεδο.

    Δεν θα δίνονται δικαιώματα προτιμήσεως για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ολοκλήρωση τυχόν private placement). Το δ.σ. θα έχει την εξουσιοδότηση για εξειδίκευση των όρων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σ. Παπασπύρου (Πειραιώς) για κόκκινα δάνεια: «Στόχος να πουλήσουμε σε καλύτερες συνθήκες»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πιο συγκλονιστική αφήγηση: Ήταν να πάω στο εξωτερικό για δουλειά και δεν πήγα. Θα τα πλήρωνα όλα σε φόρους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurogroup: Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση – Το παρασκήνιο της επίσκεψης Λε Μερ



    ΣΧΟΛΙΑ