• Business

    Τελεσίγραφο ΕΚΤ: Κανένα νέο «κόκκινο» δάνειο από τις αρχές 2018

    Επισκέπτες της Frame Gallery δίπλα από το έργο “Teoria” του Eduardo Basualdo. Frieze Art Fair στο κεντρικό Λονδίνο το 2013.


    Με νέα ντιρεκτίβα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «σφίγγει» τα λουριά στις τράπεζες της ευρωζώνης και τις υποχρεώνει να λαμβάνουν προβλέψεις ακόμα και στο 100% για όσα δάνεια «κοκκινίσουν» από την 1η Ιανουαρίου 2018.

    Με άλλα λόγια οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα νέο ακόμα πιο δυναμικό «ξεκαθάρισμα» των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους και στην ουσία να επιλέξουν ποιοι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να ανήκουν στο πελατολόγιο τους και σε ποιους θα δείξουν «κόκκινη» κάρτα.

    Σήμερα οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν συνολικά περίπου 1 τρισ ευρώ προβληματικά δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους. Όπως αναφέρουν στο mononews.gr Έλληνες τραπεζίτες «στόχος της ΕΚΤ είναι να κάνει αυστηρότερο το πλαίσιο και να βάλει «φραγή» στη «γέννηση» νέων καθυστερούμενων οφειλών.

    Για το λόγο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα ρίξουν στη «μάχη» μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων αλλά θα κινηθούν άμεσα και οι διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

    «Το ζητούμενο, όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη είναι να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, που θα πρέπει να έχουν περιοριστεί στα 66,7 δισ ευρώ στο τέλος του 2019. Δηλαδή μέσα στο 2018 και το 2019 οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) κατά 31,5 δισ ευρώ.

    Για να το πετύχουν θα υιοθετήσουν πιο «επιθετικές» λύσεις, ειδικά για να αντιμετωπίσουν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι αρνούνται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Και τα προγράμματα πλειστηριασμών θα μπουν στην ημερήσια διάταξη. Οπως και οι πωλήσεις δανείων σε funds.

    Όπως αναφέρουν τραπεζίτες η νέα Οδηγία της ΕΚΤ έχει στόχο να «θωρακίσει» τις τράπεζες, από ενδεχόμενες μελλοντικές πιέσεις στο κομμάτι των καθυστερούμενων οφειλών.

    Παράλληλα αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες, σήμερα διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πολύ υψηλότερους -στο 17%- από το όριο του 10,5%, που έχει θέσει η ΕΚΤ.

    Οι τράπεζες λοιπόν θα πρέπει για όσα δάνεια «σκάνε» από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά να λαμβάνουν προβλέψεις στο 100% της αξίας του δανείου. Η προθεσμία είναι 2 χρόνια όταν το δάνειο δεν έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις, αν είναι για παράδειγμα πιστωτική κάρτα, και 7 χρόνια αν υπάρχουν εξασφαλίσεις (πχ στεγαστικό). Στις περιπτώσεις των δανείων με εξασφαλίσεις έχουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια οι τράπεζες ώστε να μπορέσουν να ρευστοποιήσουν το ακίνητο κλπ.

    Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 τίθενται σε ισχύ και τα νέα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα IFRS 9, τα οποία θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να κάνουν focus σε όλη τη διάρκεια «ζωής» ενός δανείου, τεστάροντας προκαταβολικά την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη και λαμβάνοντας περισσότερες προβλέψεις. Δηλαδή δεν θα περιμένουν μέχρι ένα δάνειο να κριθεί μη εξυπηρετούμενο για να καταγράψουν τη ζημία, αλλά θα λαμβάνουν ευθύς εξ αρχής αυξημένες προβλέψεις. Για εκείνα τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, οι προβλέψεις θα πρέπει να λαμβάνονται επί τη βάσει των προβλεπόμενων ζημιών για το επόμενο έτος. Και αν στο μεταξύ επιδεινωθεί η πιστωτική ποιότητα, τότε θα πρέπει να ληφθούν προβλέψεις για ολόκληρη τη διάρκεια του δανείου

    Η Οδηγία της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και στο τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει δημόσια συζήτηση για το θέμα. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της κεντρικής τράπεζας στην Φρανκφούρτη.



    ΣΧΟΛΙΑ