• Business

    Πώς επιχειρηματίας-μπαταχτσής πλήρωσε τις δόσεις του πριν την καταγγελία του δανείου

    πλειστηριασμοί


    Επίσημη πρεμιέρα κάνουν στις 29 Νοεμβρίου, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν στην Αθήνα. Εν αναμονή της έναρξης των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες ζεσταίνουν τις μηχανές τους, προμηνύοντας την αποκάλυψη των στρατηγικών οφειλετών, που σύμφωνα με τα στοιχεία ρυθμίζουν τις οφειλές τους κυριολεκτικά στο παρά ένα της διαδικασίας.

    «Τρεις στους πέντε δανειολήπτες εμφανίζονται στην τράπεζα μία μόλις μέρα πριν την εκτέλεση του πλειστηριασμού» σημειώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, ενώ «ένας στους πέντε κινητοποιείται μετά την έναρξη των αναγκαστικών μέτρων, δηλαδή μόλις καταγγέλλεται η σύμβαση». Πρόκειται για χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρατηγικών δανειοληπτών, που εμφανίζονται στην τράπεζα με διάθεση να πετύχουν μια συμφωνία διακανονισμού, μία μόλις μέρα πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους», εξηγούν οι τράπεζες.

    “Ο Μπαταχτσής”

    “Υπάρχει μάλιστα επιχειρηματίας που επί 4 χρόνια δεν είχε πληρώσει ούτε μια δόση του δανείου. Όταν τον απειλήσαμε με αναγκαστικά μέτρα (καταγγελία δανείου κλπ) τότε ξαφνικά εμφανίστηκε και πλήρωσε τις δόσεις προκειμένου να την αποφύγει”, εξηγεί μεγαλοτραπεζίτης στο mononews.gr

    Οι οφειλέτες που εμφανίζονται την τελευταία στιγμή είναι συνήθως διατεθειμένοι να εξοφλήσουν την οφειλή τους προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους ή να κάνουν καταβολές π.χ. κάποιων ληξιπρόθεσμων δόσεων για να αποφύγουν την καταγγελία του δανείου τους και στη συνέχεια φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν με την τράπεζα ένα είδος ρύθμισης. Το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια, δηλώνουν την παρουσία τους, αλλά και την προθυμία τους να βρουν λύση με την τράπεζα, επιτυγχάνοντας έτσι την αναβίωση του δανείου τους.

    Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην προγραμματισμένη ημερομηνία της 29ης Νοεμβρίου, πιστοποιήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολάου Τόσκα με μέλη του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων. Μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την αυστηριοποίηση των μέτρων προστασίας των συμβολαιογράφων, ο Σύλλογος θα κληθεί να επανεξετάσει το θέμα της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εγκαινιαστεί στις 29 Νοεμβρίου, θα λειτουργεί παράλληλα με τη δυνατότητα για φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να γίνονται κάθε Τετάρτη, όπως συμβαίνει και σήμερα. Μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη θα γίνονται άλλωστε και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – αντί για τρεις φορές την εβδομάδα, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, προκειμένου το πρώτο διάστημα να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της διαδικασίας που θα είναι άλλωστε υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στόχος είναι πάντως σταδιακά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διευρύνονται και μέχρι το Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο κύβος ερρίφθη: Αυτά είναι τα πρώτα ακίνητα που βγαίνουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ευθύνες της πολιτικής για την τραγωδία στη Μάνδρα, έχουν ονοματεπώνυμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Στα χρόνια της κρίσης έφυγαν από τη χώρα 427.000 Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ