• Business

    Προσοχή: Έτσι μπορεί να γίνει υποκλοπή των κωδικών από τα κινητά σας

    • NewsRoom
    Υποκλοπή


    Όσο και αν ακούγεται αστείο, πλέον η υποκλοπή από τα κινητά είναι πολύ εύκολη, καθώς κάθε χάκερ μπορεί να κλέψει PIN και όποιον άλλο κωδικό χρησιμοποιεί ο χρήστης ακόμα και από τον τρόπο που γέρνει το κινητό για να πατήσει τα πλήκτρα.

    Σύμφωνα με την άποψη Βρετανών ερευνητών, κάποιες ιστοσελίδες που μπαίνει κανείς ή κάποιες εφαρμογές που κατεβάζει στο κινητό, είναι “ύπουλες” και βοηθούν στην κατασκόπευσή του, μέσω των αισθητήρων κίνησης του κινητού.

    Οι ερευνητές αυτοί, στην έρευνά τους, βρήκαν ότι κάθε κίνηση στην οθόνη αφής, ανάλογα με τον τρόπο και την κλίση που κρατάει τη συσκευή του ο χρήστης, δημιουργεί ένα μοναδικό ίχνος που μένει και μπορεί να κλαπεί.

    Έταιροι ερευνητές, αυτοί του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, που έχουν επικεφαλής την δρα Μάριαμ Μερνεζάντ, έδειξαν με μια δημοσίευση στο “International Journal of Information Security” (ασφάλεια πληροφοριών) ότι γίνεται μέσω αυτής της υποκλοπής, να σπάσει κάποιος κατά 70% το PIN του χρήστη, από την πρώτη φπρά που θα δοκιμάσει. Φυσικά, φορά με τη φορά το ποσοστό ανεβαίνει κ κάποια στιγμή δεν αποτυγχάνει με τίποτα ο χάκερ.

    Δυστυχώς,  ο κόσμος είναι ανενημέρωτος μπροστά στον κίνδυνο και δεν γνωρίζει την δουλειά των 25 διαφορετικών αισθητήρων των smartphone. Βέβαια, ούτε οι κατασκευαστές των κινητών και των λειτουργικών συστημάτων -που ξέρουν για το θέμα- έχουν βρει μια λύση σε αυτό ακόμα.

    Φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο κινητά τηλέφωνα αλλά γενικά ηλεκτρονικές συσκευές όπως π.χ. τα tablets, τα smartwatches, τα fitness trackers (καταγράφουν την σωματική κατάσταση), πράγματα που φοριούνται στον καρπό των χεριών αλλά και κάθε συσκευή με GPS, αισθητήρα επικοινωνίας κλπ.

    Μάλιστα η δρ Μερνεζάντ, έκανε και δηλώσεις:

    «Επειδή οι εφαρμογές για τα smartphones και οι ιστοσελίδες δεν χρειάζονται να ζητήσουν άδεια για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αισθητήρες, τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν κρυφά να ‘ακούσουν’ τα δεδομένα των αισθητήρων και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκαλύψουν μια ευρεία γκάμα ευαίσθητων πληροφοριών για σας, μεταξύ των οποίων τα ΡΙΝ και οι κωδικοί που πληκτρολογείτε στις οθόνες αφής. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, σε μερικά προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, βρήκαμε πως αν ανοίξεις στο τηλέφωνο ή στο τάμπλετ σου μια ιστοσελίδα που είναι παγιδευμένη με κακόβουλο κώδικα, και μετά ανοίξεις τον online τραπεζικό λογαριασμό σου, χωρίς να έχεις κλείσει την προηγούμενη ιστοσελίδα, τότε οι χάκερ μπορούν να κατασκοπεύουν κάθε προσωπική λεπτομέρεια που πληκτρολογείς».

    Ο μεγαλύτερος φόβος πάντως για τους ερευνητές δεν είναι αυτοί οι αισθητήρες, παρά το γεγονός ότι δεν ζητούν άδεια για πρόσβαση στη συσκευή, αλλά το GPS και την κάμερα, εφαρμογές που ζητούν την άδεια του χρήστη. Όμως, όσο εξελίσσονται τα πράγματα, οι συσκευές θα “μιλούν” όλο και περισσότερο μεταξύ τους μέσω των αισθητήρων άρα και ο κίνυδνος αυξάνεται κατακόρυφα.

    Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όλοι οι ερευνητές προτείνουν στους χρήστες την πολύ συχνή αλλαγή του PIN αλλά και οποιουδήποτε κωδικού, να κλείνουν τις εφαρμογές που μένουν ανοιχτές, να σβήνουν τις αχρείαστες, να προσθέτουν στο λειτουργικό κάθε ασφάλεια και να δέχονται να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από γνωστές σελίδες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Κόκκινα» δάνεια 4 δισ. ευρώ της Alpha Bank περνούν στα «χέρια» της Cepal

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο δύσκολος δρόμος για τη «συμφωνία» και τα σχέδια της κυβέρνησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alert από JP Morgan για τις νέες παραγγελίες τάνκερ-θηρίων – Ο ρόλος του Γιάννη Αγγελικούση

       



    ΣΧΟΛΙΑ