• Business

    Νέα αύξηση τον Ιούνιο στα «φέσια» του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα

    • Contributor


    Αυξημένες κατά 329 εκατ. ευρώ ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, ξεπερνώντας τα 5,13 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα ποσά από συντάξεις που δεν έχουν καταβληθεί, τότε ο «λογαριασμός» πλησιάζει το ιλιγγιώδες ποσό των 6,6 δις περίπου.

    Η διόγκωση των οφειλών του Δημοσίου στερεί πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, ενώ πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου», ελλείψει ρευστότητας.

    Ωστόσο, μέσα στους επόμενους μήνες το «βουνό» των οφειλών αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς τμήμα της δόσης από το πρόγραμμα προορίζεται γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν στα 5,134 δισ. ευρώ έναντι 5,067 δισ. ευρώ τον Μάιο.

    Το ποσό αυτό αφορά σε 3,579 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και 1,225 δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρου που εκκρεμεί η καταβολή τους.

    Σημειώνεται ότι στα στοιχεία του ΓΛΚ δεν έχουν ενσωματωθεί τα ποσά από συντάξεις που εκκρεμεί η καταβολή τους. Το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ.

    «Πρωταθλητές» στα φέσια τα ασφαλιστικά ταμεία

    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν κατά 70 εκατ. ευρώ σε 233 εκατ. ευρώ και οι απλήρωτες οφειλές των ΟΤΑ αυξήθηκαν κατά 48 εκατ. ευρώ σε 346 εκατ. ευρώ.

    Τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 104 εκατ. ευρώ σε 554 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ στα 2,256 δισ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρου, το σχετικό ποσό αυξήθηκε κατά 26 εκατ. ευρώ σε 1,252 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικρή μείωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Μάιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνονται συνεχώς οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πάνω από 10 funds στην «ουρά» για την αγορά της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ