• Business

    Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων-Πότε ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός

    • NewsRoom
    Αφορολόγητο


    Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις κινδυνεύουν να βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 αρκετοί φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Από το επόμενο έτος θα τεθεί σε ισχύ το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όσοι καθυστερήσουν έστω και μια μέρα την καταβολή της δόσης, ή δεν ρυθμίσουν κάποια νέα οφειλή προς το Δημόσιο, θα χάνουν αυτομάτως την ευνοϊκή ρύθμιση και θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα όλο το ανεξόφλητο ποσό, συν τις προσαυξήσεις από τις οποίες είχαν απαλλαγεί.

    Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι φορολογικές αρχές θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο σταματάει το σύστημα αυτό από 1/1/2018 είναι το γεγονός ότι αρκετοί από τους μισούς περίπου φορολογούμενους που κατάφεραν να μείνουν εντός της ρύθμισης των 100 δόσεων, έχουν επιλέξει να αφήσουν απλήρωτες όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους προς ΔΕΚΟ ή τράπεζες για παράδειγμα, προκειμένου να μην χάσουν τις 100 δόσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όμως να συσσωρευτούν ακόμα περισσότερα χρέη προς το Δημόσιο.

    Τι θα πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος για να μην βγει εκτός των 100 δόσεων

    α) να εξοφλεί ολοσχερώς τις νέες οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες ή

    β) να τις υπαγάγει σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες (πάγια ρύθμιση με επίσκεψη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεδομένου ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτρονική εφαρμογή)

    Δηλαδή, μετά την 31.12.2017, δεν θα παρέχεται η δυνατότητα, που δίνεται στον φορολογούμενο, για το διάστημα από 1.1.2017 έως 31.12.2017, να εξοφλεί ολόκληρη τη νέα οφειλή εντός 15 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία λήξης της (όταν μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο δεν έχει εξοφλήσει εκπρόθεσμα -εντός 15ημέρου- άλλη οφειλή).

    Έτσι, από 1.1.2018 πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με το θέμα αυτό καθώς, για να διατηρήσει ο φορολογούμενος τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να εξοφλεί ή να ρυθμίζει εμπρόθεσμα -πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες- όλες τις νέες οφειλές που θα προκύπτουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλη κυκλοφορίας 2018: «Κλείδωσαν» οι αλλαγές-Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Γιατί έριξε πρόστιμα 18,8 εκατ. ευρώ σε 6 εταιρείες καλλυντικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυταπάτες, εκτιμήσεις ή ψευδαισθήσεις ότι η οικονομία ανακάμπτει. Το 2033 θα φτάσουμε τις επενδύσεις του 2008

     



    ΣΧΟΛΙΑ