• Business

    Κωστής Χατζηδάκης: Νέος μεγάλος κίνδυνος για τη ΔΕΗ από τα νέα όρια για τους ρύπους

    • Contributor

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών ρύπων βγάζουν εκτός προδιαγραφών σημαντικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά το επενδυτικό ενδιαφέρον κατά τον διαγωνισμό για τη πώληση του 40% των μονάδων της.

    Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Χατζηδάκης αναρωτιέται αν η ΔΕΗ είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος των πρόσθετων επενδύσεων που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών της μονάδων ή αν η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα καίριο χτύπημα στην επιχείρηση.

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι πλέον τέθηκε σε ισχύ νέα περιβαλλοντική νομοθεσία (συμπεράσματα για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ) στις μεγάλες μονάδες καύσεις) που θέτει νέα αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές αερίων ρύπων (πλην του διοξειδίου του άνθρακα). Επίσης, σύμφωνα με την Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών (2010/75/ΕΕ), όλες οι μονάδες καύσης έχουν πλέον διορία τεσσάρων ετών να συμμορφωθούν με τα νέα όρια.

    Τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην πολύπαθη ΔΕΗ η οποία πρέπει να κάνει σημαντικές επενδύσεις για να προσαρμοστεί στη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.

    Επιπλέον, αναφέρει ότι καθώς τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών ρύπων βγάζουν εκτός προδιαγραφών σημαντικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μπορεί να ανακύψουν προβλήματα και να επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στη πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους θεσμούς.

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ρωτά τον κ. Σταθάκη αν η κυβέρνηση και η ΔΕΗ έχουν εκπονήσει κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπισθούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.

    Επίσης, ζητά να πληροφορηθεί την εκτίμηση του κόστους των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια για την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και αν η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει αυτές τις επενδύσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δίνουν τα «χέρια» ΔΕΗ και China Development Bank στο περιθώριο της ΔΕΘ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μνημόνιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την κινεζική Sumec

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Παναγιωτάκης οδηγεί την ΔΕΗ στο χάος



    ΣΧΟΛΙΑ