• Business

    Οι πλασματικές αντικειμενικές «φουσκώνουν» στα 3,2 δις ευρώ τον λογαριασμό για τον ΕΝΦΙΑ

    • Contributor
    Αύξηση 9,1% στις τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2021


    Οι πλασματικές αντικειμενικές αξίες επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων, σημαίνει ότι και φέτος 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα δουν «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τον συνολικό λογαριασμό ως το τέλος του έτους να αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ περίπου.

    Όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η ΑΑΔΕ, στις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν στις μερίδες των φορολογουμένων, στο taxisnet, τα φετινά «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις, με την τελευταία να είναι στο τέλος Ιανουαρίου  2018.

    Σημειώνεται ότι η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 του οικονομικού έτους 2017 κλείνει την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών φόρου ΕΝΦΙΑ για το 2017. Παράλληλα δεν θα είναι διαθέσιμη μεταξύ 11:00 και 15:00 η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018.

    Όλες όμως οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου, όπως το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, οι υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2016, θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

    Η τελευταία αναπροσαρμογή (;) των αντικειμενικών αξιών έγινε το 2016, χωρίς ωστόσο να διορθωθούν οι εμφανείς αδικίες που οδηγούν σε φορολόγηση… ανύπαρκτων αξιών, καθώς η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει και οι εμπορικές τιμές υποχωρούν τουλάχιστον πάνω από 50% σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

    Παρά τις κατά καιρούς μεγαλόστομες διακηρύξεις, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μεταθέτει τις ευθύνες σε… τρίτους. Το θέμα των αντικειμενικών θα εξεταστεί στα τέλη της φετινής χρονιάς, βάσει και της συμφωνίας που υπάρχει με τους θεσμούς

    Έτσι λοιπόν, δεν θα ισχύσει τελικά η υπόσχεση που είχε δώσει πέρυσι από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ότι από φέτος θα ισχύσει 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κάθε φορολογούμενο που πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Οι μόνοι που ίσως είναι οι λιγότερο χαμένοι είναι οι αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος από τη Βουλή, η εφαρμοσθείσα τα έτη 2014-2016 απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) θα ισχύσει και για φέτος.

    Τέλος, και εφέτος ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, καθώς δεν αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισοδηματικών ορίων για την χορήγηση της απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ.

    Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ακόμα επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα «προσπαθεί να εφαρμόσει μία πολιτική με κοινωνικό πρόσημο», που κατά… διαβολική σύμπτωση πλήττει ακριβώς αυτούς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΝΦΙΑ: Μέχρι 31 Αυγούστου τα «ραβασάκια» – Υπολογίστε πόσο θα πληρώσετε (πίνακας)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κατάσχονται» οι επιστροφές φόρου λόγω ΕΝΦΙΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε πέντε δόσεις η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ – Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν σε 3 εκατ. πολίτες

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ